跳至
[美國] 後悔移民  

首頁

尾頁

公爵府

super_aries 發表於 19-1-11 23:55
有考……result 未出,以我仔成績,未必考到!
但WSU就已收!

WSU 也是很不錯的學校,恭喜你囝囝

你會搬近囝囝嗎?WSU 在華洲東部,比較靜喔

男爵府

mugtaitai 發表於 19-1-12 00:06

謝謝!但就梗係UW好d!

WSU(在華東)真係比較遠,這也是我苦惱的地方!來緊阿囡讀high school,但華東好似沒什麼選擇,对嗎?
WWU也收……在Bellingham, 没那麼遠,但學校好似WSU好d!
所以……如落腳在華東,真的較靜較遠!

阿囡target 既u,一定是UW.

男爵府

mugtaitai 發表於 19-1-12 00:06

還有住方面……囝吾會住dorm, 要做resident, 一定要租or買……所以……我們未想通

我和老公在港有d小生意,我們2人不會長期在美住下來,2人會2邊跑……

你有否好提議?

伯爵府

好媽媽勳章

super_aries 發表於 19-1-12 00:26
還有住方面……囝吾會住dorm, 要做resident, 一定要租or買……所以……我們未想通

我和老公在港有d小生 ...

其實你可以照住seattle / Bellevue. 你仔讀大學都未必想同屋企人住啦。同一個州,放假weekend 又可以返屋企。

你女過嚟一定好開心,但我覺得下年好過啦,成個high school transcript 都要睇嘛。

公爵府

super_aries 發表於 19-1-12 00:26

我和老公在港有d小生 ...

上面 ivyscyip 講得有道理,如果仲有阿女要讀 high school,我都傾向就佢搵個好校區住,哥哥已經入了大學,大個仔,可以獨立了,我有幾個朋友住 Bellevue 仔女讀 UW,佢地嘅仔女都自己去住 dorm 唔住屋企,話住屋企冇 social life 喎

你和老公不能長期留美,但會總有一個人在美陪妹妹嗎?否則她如何自己上學?未來我也將面對這個問題,我老公這一兩年還要留在香港處理一些事情,我會主力留美照顧細仔,但我父母都在香港,他們年紀也大了,有頭暈身興我都要趕回來探望,屆時就要我老公過去替更,呢樣我覺得幾困身,要捱到佢入大學先甩得身

男爵府

mugtaitai 發表於 19-1-13 16:15
上面 ivyscyip 講得有道理,如果仲有阿女要讀 high school,我都傾向就佢搵個好校區住,哥哥已經入了大學 ...

Thx……Mugtaitai

真係要想想……有d頭痕

大宅

回覆 super_aries 的帖子

My daughter also got an offer of WSU through EA, with some merit scholarship, but she would like to study in NY state, because of the urban college setting. She is a city girl. So, we can't enjoy the in-state tuition fee. My daughter also applied UW thro' regular applicant. The result might release around the end of Feb. However, UW does not offer my daughter preferred major! We visited WSU campus in past summer, my daughter don't like its rural campus! I think, it seems more choice of good HS in great Seattle area. For the fulfillment of residency, i wonder it needs to rent or purchase property for a permanent address, as long as the parent of the dependent student (not the student himself) has issue driving license and tax in the state for at least one year.

公爵府

super_aries 發表於 19-1-13 20:22
Thx……Mugtaitai

真係要想想……有d頭痕

UW 三月左右出 offer,也許哥哥都有也未定,兩兄妹都在同一處,你可以唔使咁頭痕,即使要行開一陣,哥哥都可以睇住妹妹,車佢返學,你同老公可以唔使咁困身

我大仔 2010 年畢業,打算繼續讀 grad school,我心裡都希望佢上來 Seattle 讀,不過當然我唔會出聲,費事影響佢,由得佢自己決定去邊

男爵府

mugtaitai 發表於 19-1-15 16:37
UW 三月左右出 offer,也許哥哥都有也未定,兩兄妹都在同一處,你可以唔使咁頭痕,即使要行開一陣,哥哥都 ...

囝不是讀書料子,我预了吾得,就算入到UW, 我都驚我囝讀吾上!High school 還可胡混過關,u就不可能,我也正担心我囝在WSU能否讀得上!一

我老公話美國的u,是講玩笑鬧着玩,會比香港辛苦!

阿囡初步下年暑假……完了F3才過去,我老公就係想由囝照顧囡……但初期不放心,我估我們會輪流去睇睇佢地!

下年大囝 Year 2(如果順利升班), 細囡Grade 10, 知他們能否攪定?!1

男爵府

mugtaitai 發表於 19-1-15 16:37
UW 三月左右出 offer,也許哥哥都有也未定,兩兄妹都在同一處,你可以唔使咁頭痕,即使要行開一陣,哥哥都 ...

我囝煮食了得,常在宿舍煮食,揸車也應沒問題!只欠佢肯吾肯煮?肯吾肯照顧個妹?

2兄妹常貼錯門神……真麻煩!

公爵府

super_aries 發表於 19-1-15 21:35

囝不是讀書料子,我预了吾得,就算入到UW, 我都驚我囝 ...

又不用太擔心,如果不是要求 GPA 4 分畢業,認真地讀,只求畢業,應該不是大問題

Year 2 哥哥加 grade 10 妹妹,如果妹妹是成熟有紋路的話,完全可以,分分鐘日常生活是妹妹照顧哥哥轉頭,哥哥不肯煮飯就妹妹來,兩兄妹相依為命時,就不會貼錯門神了,不過哥哥要答應接送妹妹返學放學,妹妹未到法定年齡,未可以揸車,呢樣真係要靠哥哥了。但如果兩個住不同地方,就要參詳一下了,即使住在學校隔離,可以行路返學,妹妹也不能長時間獨居,呢樣你同老公要想想辦法

男爵府

mugtaitai 發表於 19-1-16 14:52
又不用太擔心,如果不是要求 GPA 4 分畢業,認真地讀,只求畢業,應該不是大問題

Year 2 哥哥加 grade 10 ...

hihi……mugtaitai……

UW 沒有offer, 我們最後決定WSU
在4月及5月內……做了很多task

1. 在學校附近買了condo
2. 老公及仔……考了車牌
3. 我考牌fail……7月再去,但已申請ID
3. 買了車
4. 幫細囡考察high school ,在WSU附近也有間不錯的high school ,我們參觀過,也很滿意

希望一切能順利settle down

公爵府

super_aries 發表於 19-5-26 10:40
hihi……mugtaitai……

UW 沒有offer, 我們最後決定WSU
果然是辦事的人

咁就好了,聽起來一切已經安排好,學校離開家有多遠?妹妹可以自己走路返學放學嗎?如不,哥哥要應承日日接送妹妹

美國考車牌不難,加油

男爵府

mugtaitai 發表於 19-5-27 14:51
果然是辦事的人

新屋近大學……揸車5分鐘,附近有巴士站,撘巴士也很方便
新屋佢離中學……揸車7分鐘,學校有school bus

也已跟囝說……必要時要車阿妹返學
阿囡會下一年才過,讀Year 10, 等阿囝第一年熟習下環境先

公爵府

super_aries 發表於 19-5-27 15:35

新屋近大學……揸車5分鐘,附近有巴士站,撘巴士也很方 ...
有校巴咁太好了,Bellevue school district 去到高中已經唔再有校巴,叫學生自己搭巴士,如果住處唔近巴士站,好似我屋企咁,就要家長自己接送了

男爵府

mugtaitai 發表於 19-5-27 15:42
有校巴咁太好了,Bellevue school district 去到高中已經唔再有校巴,叫學生自己搭巴士,如果住處唔近巴士 ...

Bellevue……好貴既區,但有好多好high school
Pullman ……是個college town, 但urban得來静中帶旺,比我仔的high school 已旺好多,我們逗留了一星期,不覺得雜,crime rate 也低,比起 Spokane, Pullman 環境好很多

公爵府

super_aries 發表於 19-5-27 15:47
Bellevue……好貴既區,但有好多好high school
Pullman ……是個college town, 但urban得來静中帶旺,比 ...
我未去過 Pullman,但去過 Spokane,我都係唔鍾意嗰度,感覺唔西岸,反而似中部嗰 d 保守嘅地方同文化

大宅

kit2468 發表於 18-10-10 11:34
好多謝大家分享
我和大家分享吓,我其實是移民抽籤,抽中本人,我在美國一個親人都冇,教會朋友有幾個, ...

好耐無睇呢個 post,原來已經咁多msg ! 你真的很運行,抽綠卡遊戲都中獎! 好運過中六合彩頭獎! 行緊運應該唔洗怕! 我兩公婆都已經半百,唔係去美國,等緊加拿大批,希望最後成功!

不過我地認為美國點恐怖,都唔夠香港E家咁恐怖! 美、加稅率雖高,但要得到自由空氣既機會,唔會天跌落黎,如果可以用錢換取得到,其實已經賺了! 就算年過半百又點樣? 無親戚朋友又如何? 香港人只要仲有雙手,一定唔會餓死! 我地呢一代點艱苦,都比父母果代走難落黎香港時幸福多! 美國SF應該唔難搵工。 為左下一代、為左自己可以繼續生存,呢個絕對係正確既決定!

我其實覺得呢個 post 既標題應該改為 「慶幸選擇左移民」!

子爵府

[quote]iriswy 發表於 18-8-30 14:43
移民美國幾個月了,很後悔,雖然1⃣️到步已經找到工作,但賺既錢只夠吃飯,交租,對將來很迷惘,當初是因 ...[/quote

唔洗倒貼已經好好啦,大把人在職貧窮,幾個月姐,唔代表以後都係咁姐。

子爵府

pollybell 發表於 19-5-30 01:34
[quote]iriswy 發表於 18-8-30 14:43
移民美國幾個月了,很後悔,雖然1⃣️到步已經找到工作,但賺既錢只 ...

謝謝你,是,1⃣️年過後,我們1⃣️家站穩了陣腳,小朋友亦好享受校園生活

首頁

尾頁

跳至