跳至
[美國] 後悔移民  

首頁
23456...27

尾頁

男爵府

回覆樓主

樓主,初初黎到可能難習慣啲,我黎左美國兩年幾,仍然努力適應中,不過正如其他jm 所講,唔好同香港比較太多,感覺會好啲。始終每個地方都有唔同既優點缺點,大家一齊加油

男爵府

rose-mag 發表於 18-9-6 12:35
噢,呢間,我以為你話SF果間GWH,冇理由架嘛。矽谷果邊好變態,有朋友話個女小學要做功課做到12點,佢話正 ...

玫瑰版主,你好嗎?你真的好好人,謝謝你一直願意幫助其他需要幫助的人!人在異鄉,能夠遇到像你這樣的人,真的很幸運

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Bert 發表於 18-9-6 16:28
我都是等緊移民LA, 還要等幾年, 想問下如果不計交租, 還有什麼必須洗费? 如果一家4口, 每月要預多少日常支 ...

衣食住行係必須,衣食可以慳,住要睇地區(我唔喺LA,等住果區JM答你),行呢LA都有巴士,但LA真係要有車至方便,咁除咗買車之外,維修保養保險都要預錢。另外呢度住要有醫療保險,否則神暈身慶去睇下醫生都百幾二百仲要俾現金係好難頂。

租區住要買租戶保險,買屋就必定要買住屋保險地稅。每個月出糧要先扣起醫療保險(公司提供都要自己俾部份)、聯邦同州稅、退休401K等,平時出街食嘢買嘢有稅,食市有tips,想慳番D就自己煮或買外賣。

等其他JM補充。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

BrandonMa 發表於 18-9-6 20:59
玫瑰版主,你好嗎?你真的好好人,謝謝你一直願意幫助其他需要幫助的人!人在異鄉,能夠遇到像你這樣的人 ...

Hi 你最近好嗎?一切OK?又開學啦~

我都受過人地恩惠,所以幫返人都應該嘅,薪火相傳嘛。而且好重要一點係身教,我想仔女成為有heart會關心社會其他人,我要自己都做到一個榜樣俾佢地,佢地都有問我點解要幫人,以前做翻譯,有時一搞就粒幾鐘,開學前後最忙,真係打到手軟,以前小學我仲成日焗曲奇整點心俾仔女拎返學校,佢地有問過點解,我話咁大家都有得食,大家開心唔好咩?

公爵府

Bert 發表於 18-9-7 08:28
我都是等緊移民LA, 還要等幾年, 想問下如果不計交租, 還有什麼必須洗费? 如果一家4口, 每月要預多少日常支 ...

必要開支包括水電煤,排污,倒垃圾,電話,上網,paid tv (such as Netflix, cable, etc),家居保險,養車(牌費,保險,入油,定期維修,etc),然後一家人嘅衣食行同娛樂。如果住所係自置嘅,你要比地稅,你又可能會加裝保安系統,同埋要預一筆錢幾年維修一次屋企(油外牆,維修/換屋頂,諸如此類)

如果有工作,通常醫療保險公司會包,但是否包埋家人就睇公司福利如何,如不,就要自己買。價錢要睇你買咩 plan,呢樣嘢我自己都仲做緊功課,你可以自己上網 shop around,攞下 quote,再比較下。我有朋友自己加一個讀中學嘅女,每月比緊 800 美金左右,佢話係 cover 得比較好嘅 plan,有 d coverage 差 d 嘅 plan 會平 d

我今年暑假帶住兩個仔喺美國住,我粗略計過,一家四口日常開支,唔計地稅,大約 3000 美金一個月,真係搬過去長住,有 d 開支要再加上去,例如醫療保險,細路讀書相關嘅開支(例如書簿費,興趣班,等等),一 d 個人開支(例如 gym membership,etc),我暫時預 5000 美金一個月

ps 我住西雅圖,物價可能同 LA 略有不同,上面提供嘅數字比你參考

子爵府

BrandonMa 發表於 18-9-7 12:57
樓主,初初黎到可能難習慣啲,我黎左美國兩年幾,仍然努力適應中,不過正如其他jm 所講,唔好同香港比較太 ...

謝謝你呀,同大家交流完,舒服好多呀

男爵府

rose-mag 發表於 18-9-7 13:18
Hi 你最近好嗎?一切OK?又開學啦~

我都受過人地恩惠,所以幫返人都應該嘅,薪火相傳嘛。而且 ...

Rose 版主早晨!自從生左妹妹後比較忙(因為佢勁痴身)
係呀,又開學了,我仔升上一年級了,仍然讀緊特殊班,由於每日有上ABA 所以呢一年覺佢進步左好多,希望會繼續好下去

男爵府

iriswy 發表於 18-9-7 21:16
謝謝你呀,同大家交流完,舒服好多呀

唔駛客氣,大家可以互相交流;互相鼓勵,加油

王國長老

BrandonMa 發表於 18-9-7 22:02
Rose 版主早晨!自從生左妹妹後比較忙(因為佢勁痴身)
係呀,又開學了,我仔升上一年級了,仍然讀緊特殊 ...

會越來越好,我仔都上咗中學,進步好多,雖然諗嘢行為都仲好bb, 佢而家有我咁高(我矮 ), 好似bb頭大人身,好好笑 等妹妹大d就可以輕鬆d架啦。

大宅

mugtaitai 發表於 18-9-7 14:27
必要開支包括水電煤,排污,倒垃圾,電話,上網,paid tv (such as Netflix, cable, etc),家居保險,養 ...

西雅圖生活費都不少

公爵府

im_csb 發表於 18-9-9 09:50
西雅圖生活費都不少

係呀,最出乎我意料嘅開支係竟然係水費,我哋一家四口,夏天一個星期淋兩次花園,每次 10 分鐘,一個月水費 U$400,後來轉每次淋 5 分鐘,但都要 U$300,真係好貴,但唔淋水嘅話,草全部枯死,鄰居會投訴,其實而家咁樣淋水 d 草都唔係青綠,不過係 keep 住唔死就算

大宅

mugtaitai 發表於 18-9-10 08:33
係呀,最出乎我意料嘅開支係竟然係水費,我哋一家四口,夏天一個星期淋兩次花園,每次 10 分鐘,一個月水 ...

暑假留美時,我用洗菜洗米水淋花呢,細個見媽媽咁樣慳水

公爵府

im_csb 發表於 18-9-10 09:13
暑假留美時,我用洗菜洗米水淋花呢,細個見媽媽咁樣慳水

一盆兩盆花可以用洗米水淋,但一大塊草地有點難度喔...

大宅

mugtaitai 發表於 18-9-10 11:56
一盆兩盆花可以用洗米水淋,但一大塊草地有點難度喔...

我backyard 只有數棵 ,我見上手張單,以為佢無慳住用,原來係水費貴

別墅

mugtaitai 發表於 18-9-10 08:33
係呀,最出乎我意料嘅開支係竟然係水費,我哋一家四口,夏天一個星期淋兩次花園,每次 10 分鐘,一個月水 ...

$300水費(emoji)(emoji),好在HOA包,仲以後好平。

王國長老

kfc1999 發表於 18-9-11 04:32
$300水費(emoji)(emoji),好在HOA包,仲以後好平。

其實都好睇地方,我住apartment, 六個單位,業主包水費垃圾費,水費全棟樓四百幾,十幾個人,大人為多。有朋友住山上,要駁喉入屋,兩個人住每月水費二百幾。

公爵府

im_csb 發表於 18-9-10 21:01
我backyard 只有數棵 ,我見上手張單,以為佢無慳住用,原來係水費貴
...

我諗住真係住定左,就改建個花園,唔要草地,應該可以慳 d 水

公爵府

kfc1999 發表於 18-9-11 04:32

house 冇 HOA 包水費,全部自己比

公爵府

rose-mag 發表於 18-9-11 05:11
其實都好睇地方,我住apartment, 六個單位,業主包水費垃圾費,水費全棟樓四百幾,十幾個人,大人為多。有 ...

如果只係家居用水,就唔算多,我睇返舊水費單,冬天唔淋花園嘅時候,係大約一百左右

王國長老

mugtaitai 發表於 18-9-10 15:48
如果只係家居用水,就唔算多,我睇返舊水費單,冬天唔淋花園嘅時候,係大約一百左右
...

加州近年天旱,加過水費,如果有花園草地要淋水又有洗衣機,過一百真係唔算貴,我住果度只有業主有洗衣機,所有住客都係出去洗衫乾衫,所以四百水費算係咁。

首頁
23456...27

尾頁

跳至