跳至

首頁
45678...27

尾頁

子爵府

回覆 kfc1999 的帖子

去之前, 要做多D心理準備, 一心係為仔女而移民, 個心就會好過D.

之前D人都講, 無得比較的, 各有優點缺點的.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

kfc1999 發表於 18-9-12 11:35
人工少過香港,但稅就多過香港好多

唔係喎,你要同工種比較至係,同埋香港普遍有返工冇放工,唔ot都好似有問題咁,計落可能最低工資都冇。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

公爵府

Bert 發表於 18-9-12 08:46
我只是來過探親, 每次一個月左右, 去下market 買餸, 入下油, 間中出街食飯, 應該還有很多貴的诜費未經歷到 ...

睇下你嘅 life style 係點樣,在我家的情況,在美國的開銷比香港少

首先是學費,我仔在香港讀國際學校,萬幾一個月,來到讀公立高中,我就當所有興趣班都繼續,起碼慳左學費

其次係應酬,在香港親友間多應酬,好多聚會甚至唔係我享受嘅,好多所謂親友並唔係我好願意交往嘅,但平均每月我哋花費喺應酬上嘅使費過萬,搬來美國後應酬花費會大幅減少,呢邊嘅文化比較平實,親友聚會多數係 pot luck,大家一人帶一兩樣食物,輪流去其中一家人屋企聚,相對喺香港每每出去食,有時仲要去靚/貴地方,真係相差好遠

然後係旅行,我哋每年嘅旅行花費好大部分係去滑雪,一年起碼兩次,就細路假期,一定係聖誕新年呢 d 旺季中嘅旺季去,一家四口每次都十幾萬,咁每年就座底二十幾三十萬,呢邊屋企兩三個鐘車程內就有幾個滑雪場,買張 season pass 幾百美金,個個星期都可以去

我嘅經驗,唔計屋,以下呢幾樣嘢美國平過香港:
- 食物:牛肉、所有奶類製品、有機食物、生果
- Gasoline
- 車,包括牌費
- 大部分美國牌子嘅衣物,例如 Gap,Nike,等等,outlet 買平過香港

significantly 貴過香港嘅:
- 地稅:香港嘅差餉用租值計,呢度嘅地稅用屋嘅價值計,貴好多好多
- 水費(上面講過,不贅)
- 手機 plan:相同價錢,香港可以有無限上網,呢度可能只有 1GB data
- 上網月費:相同價錢,香港係光纖,呢度係 150 Mbps
- 鐘點清潔:呢度大約 $50 美金一個鐘,香港大約 $100 港幣,差 4 倍
- 出街食飯,香港係價錢上加一,呢度係加稅後再比 tips,10% tips 基本上唔足夠,起碼 15%-18%,有 d 高檔 d 嘅餐廳自動加 20%,連埋稅變左加三
- 的士:呢樣唔係必需,自己揸車少 d 搭的士囉
- 醫療,所以一定一定一定要買保險(重要嘅事情要講三次)

暫時諗到咁多,其他嘅,拉上補下,我覺得相差唔大

公爵府

kkyyn 發表於 18-9-12 10:38
回覆 Bert 的帖子

我覺得, 只有1樣平過香港, 就係樓(吾計地租/地稅), 其他野, 衣/食/行都貴過.

我覺得如果計層樓已經供完,淨係講 ongoing costs,美國住貴過香港,因為有個超貴嘅地稅;但行應該香港貴,呢邊車價油價牌費等等都平過香港;食就難講 d,睇你食咩啦,中國嘅食材平,但有食安問題,我已經好長時間唔敢買中國嘅雞,一隻嘉美雞細細隻都百五以上,一隻急凍嘅法國雞 citysuper 賣二百幾,美國買一隻 organic free ranch pasture raised chicken 三十幾美金,計過唔差得幾多;菜喺我買嘅嘅街市十幾一斤,呢度亞洲超市一般 $0.99 或 $1.29 一磅,都係差唔多;游水魚就真係少了,要食就要自己去釣;衣著方面,我唔追名牌唔追款,一條牛仔褲可以著幾年,平貴對我影響唔大,我也冇咩深入研究

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

一條上網光纖,香港鋪一次,周邊所有住宅加埋突然多咗成千上萬個戶口。
美國鋪晒成條街,可能都係得十伙。
早幾年我呢頭鋪光纖,講明話如果棟樓冇50伙唔會入。
我而家比緊US$550一年1000M。

同一道理,手提電話喺香港電訊公司用小小資源就可以滿足晒各位。
美國同一個號碼走遍全國。去到好入都收到。
想平,住city有平plan,不過出咗city就收得勁差啫。

地稅要睇地區。有d省冇入息稅銷售稅嘅,咁始終都要有收入㗎。。。
你今日backup左未?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

眼訓 發表於 18-9-13 01:09
一條上網光纖,香港鋪一次,周邊所有住宅加埋突然多咗成千上萬個戶口。
美國鋪晒成條街,可能都係得十伙。
...

嗯,係囉,香港7百萬人口,面積一千平方英里,三藩市灣區又係7百萬人口,面積六千九百平方英里,相差7倍,各樣基建都冇得咁比較,有d州嘅人口更少,真係搭條線只serve一兩家,你唔俾多d錢根本冇service到,我識一家人住嘅地方唔算鄉下,但偏偏兩個網絡交界,喺正山坡頂,要特別request Cable駁線去佢屋企。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 18-9-13 01:54

嗯,係囉,香港7百萬人口,面積一千平方英里,三藩市灣區 ...

其實香港都搞唔掂。相對來講美國已經好N倍。

56k生活-元朗全村共享8mb龜速上網-打風落雨-繁忙時段頻斷線
開拓村屋寬頻 反擊香港電訊
唐樓救星:上網速度達到 4Mbps 已經算不錯

王國長老

眼訓 發表於 18-9-13 05:43
其實香港都搞唔掂。相對來講美國已經好N倍。

56k生活-元朗全村共享8mb龜速上網-打風落雨-繁忙時段頻斷線

宣傳廣告果d有時出口術,個個地方都會有出入,以前申請寬頻,師傅上門安裝,我同佢傾計,佢話其實係全棟樓share bandwidth....

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 18-9-13 05:54
宣傳廣告果d有時出口術,個個地方都會有出入,以前申請寬頻,師傅上門安裝,我同佢傾計,佢話其實係全棟樓 ...

以我所知,佢有一條喉駁去你個area,平均每家都可以有咁多咁多網速。有人大食d,有人細食d咁。如果長期都達唔到咁快,起碼仲可以投訴。冇辦法,一係走電話線,一家一條線就唔洗share,但慢嘛。

王國長老

眼訓 發表於 18-9-13 06:08
以我所知,佢有一條喉駁去你個area,平均每家都可以有咁多咁多網速。有人大食d,有人細食d咁。如果長期都 ...

你講得啱,我屋企就係幾部電腦,只要有人upload嘢download嘢,全部都慢晒。

伯爵府

好媽媽勳章

mugtaitai 發表於 18-9-10 08:33
係呀,最出乎我意料嘅開支係竟然係水費,我哋一家四口,夏天一個星期淋兩次花園,每次 10 分鐘,一個月水 ...

你有冇睇過一個月用幾多gallon?我剛剛收到第一個月的水費,成$300, 用痛死我。我睇話用咗44000 gallons,都唔知用咗去邊。我即刻將個sprinkler 轉做一星期2次,每次10分钟。今個星期落雨,我停埋sprinkler添。希望下個月好一些。

別墅

ivyscyip 發表於 18-9-14 05:43
你有冇睇過一個月用幾多gallon?我剛剛收到第一個月的水費,成$300, 用痛死我。我睇話用咗44000 gallons ...

有無睇錯呀!44000 gallons好多喎!即平均一日用1500 gallons,會唔會出錯或有地方漏水

大宅

各位,除了生活費外,想問在灣區關於學習的費用如 ballet,tennis 貴唔貴?請補習老師費用多少?

伯爵府

好媽媽勳章

kfc1999 發表於 18-9-14 13:23
有無睇錯呀!44000 gallons好多喎!即平均一日用1500 gallons,會唔會出錯或有地方漏水
...

我見上個月大部份時間冇人住都成$250,应该7成以上去咗個草地同d花花草草……唉,又熱又drought⋯⋯

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

有冇研究過整grey water system要幾錢?

大宅

andykwan 發表於 18-9-14 16:35
各位,除了生活費外,想問在灣區關於學習的費用如 ballet,tennis 貴唔貴?請補習老師費用多少? ...

ballet大約$15-20一堂,多數45mins
tennis就冇研究
不過要注意呢度如果上堂多數半個鐘頭一堂
朋友個女學彈琴 35至到45 蚊 半個鐘頭
我個女學溜冰 50蚊 半個鐘
玩team sport 可能會平啲
但係置裝備同埋差唔多個個禮拜要練習同比賽超級time-consuming

伯爵府

kayeeian 發表於 18-8-31 12:46
我嚟咗三年都仲係覺得呢度好厭惡。
為小朋友呢個說法,對我嚟講唔成立,因為無論學校環境同課程都低咗幾個 ...

好地方住一日都會愛上,唔好地方住一世都唔鍾意。

美國入咗藉唔住都要全球徵稅。咁到時搬去邊都死喎?

大宅

1mocha 發表於 18-9-15 20:40
好地方住一日都會愛上,唔好地方住一世都唔鍾意。

美國入咗藉唔住都要全球徵稅。咁到時搬去邊都死喎?

我都有考慮過呢個問題
我覺得人生有好多目標,而家就好似run緊一盤生意咁,畀幾年時間,睇下值唔值得再投資落去。
響海外工作有免稅額,生活上面啲稅嘅比例冇咁高,個passport就keep住囉。如果我哋做到高高層,咪再其他打算。
移民只係一個開始,我相信仲有好多選择。

公爵府

ivyscyip 發表於 18-9-14 05:43
你有冇睇過一個月用幾多gallon?我剛剛收到第一個月的水費,成$300, 用痛死我。我睇話用咗44000 gallons ...

睇左水費單,有一個期用左 40 ccf(1ccf = 748 gallon,40 ccf = 29920 gallon),當時每星期淋兩次花園,每次 10 分鐘,之後因為水費太驚人,$450,改左每次淋 5 分鐘,嗰期用水係 30 ccf(22440 gallon),咁就 $300

我睇真 d,原來水費係兩個月計嘅,我初時見到數字都覺得不可思議,但仔細計下,又真係有可能

查返 sprinkler 嘅 spec,每個頭每分鐘用 3.11 gallon 水,3.11 x 5 分鐘 x 2 = 31.1 gallon = 每個 sprinkler 每星期嘅用水量。我花園有 8 個 zones,每個 zone 有 5 個 sprinklers,即係全個花園有 40 個 sprinklers,40 x 31.1 = 1244 gallon = 每星期淋花園嘅用水量,每個月就係 4976 gallons,兩個月就係 9952 gallons。呢度大約係總用水量嘅一半

一個 10 分鐘嘅 shower 大約用 25 gallon 水,一家四口每人每日 take 一個 shower,已經每日 100 gallons,我哋一日唔止沖一次涼,我計 average 每日 150 gallons,兩個月就 9000 gallons。

其他洗衫,沖廁,同日常用水,加加埋埋,每兩個月 20000 幾加侖用水又真係冇計多,睇來真係要諗辦法減淋花園嘅用水量,同埋要裝慳水 shower heads,咁樣長此落去,唔係辦法

公爵府

ivyscyip 發表於 18-9-14 21:07
我見上個月大部份時間冇人住都成$250,应该7成以上去咗個草地同d花花草草……唉,又熱又drought⋯⋯
...

花王教我,淋花最好喺清晨時,四五點太陽出來之前做,水可以充分滲入泥土,花草吸收得好 d,如果日頭有太陽時淋,好多水即時被太陽蒸發,浪費左

首頁
45678...27

尾頁

跳至