跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆 kkyyn 的帖子

唔該晒kkyyn先.帶太多例如一兩年洗費當十萬美金會唔會跨張左。

子爵府

回覆 pollybell 的帖子

Cash帶1-2萬就會, 帶太多, 就吾會, 通常香港開戶口, 海外提款

公爵府

rose-mag 發表於 18-9-18 14:31
我個單位就係冇太陽光入,後面個deck係前後座中間,根本陽光照唔到,所以幾乎係要陽光嘅死得,想喺公司種 ...

芫茜同薄荷似乎都唔係太要求陽光,記得你講過你仔女好鍾意食芫茜,可以試下

大宅

mugtaitai 發表於 18-9-12 14:45
睇下你嘅 life style 係點樣,在我家的情況,在美國的開銷比香港少

首先是學費,我仔在香港讀國際學校, ...

如果計兩地生活質素差別,最大而且最影響健康係空氣、水同食物! 成條東江水一路水源都係極度染污既工廠排污物,沿路各省、市有幾多癌症村你知唔知? 乜嘢具劇毒化學物質都有,世上根本無可能有任何 filter 可以對付到! 空氣更加不在話下! 食物更加出名! 係大陸,賣豬既唔會食自己養既豬,賣牛既唔會食自己養既牛,辦食物工廠既唔會食自己生產既食物! 就呢3樣基本生活必需品,美、加同香港已經係無價無得比! 如果唔係點解咁多有錢強國人一定一家大細連資產搬去「美帝」度?!

其實就算搵少左錢,可以換取基本人權,已經乜都值! 有好多香港人好多時候都係本末倒置: 錢應該係用黎換取生命既延續,絕對唔係將生命換錢! 生命價值在於培養下一代成為棟樑,同埋為社會作出貢獻令更多人可以得到受惠,延續人類文明發展!

留係香港,層樓升到一億又如何? 真係會好快樂咩? 今日既香港已經完全變質! 國家最高果班領導都不停搬錢去「美帝」度,已經有幸離開左既香港人根本唔需要懷緬過去,因為過去的已不復再!

readymama    發表於 18-9-26 07:57

大宅

mugtaitai 發表於 18-9-18 14:24
rosemary 容易種,搵個好太陽嘅地方,唔理佢就得了,又乾又曬最適合佢;mint 都容易,都係間中淋下水就得 ...

我想問下由種子開始種
定係用苗種?
我backyard有一邊太曬,種咩都死。。

大宅

wrymoep 發表於 18-9-18 07:43
加國聽落係好似好好,免費醫療,不過羊毛出自羊身上,呢D保障由重稅而來。 美國要自己買保險,其實係同一 ...

我識啲家庭好多都 要交稅之後 再畀多廿個percent income 去買份好嘅醫療保險。 所以如果生咗兩件加埋day care 或者after school再加保險, 好多女人都情願喺屋企做ftm。 我有個女 用所有心機去栽培佢, 大個有咗自己家庭,如果自己無份高收入嘅工,就要放棄事業,要響度要做全世界最辛苦嘅工-ftm,雖然係佢嘅選擇,不過我諗到都覺心痛!
加拿大嘅醫療係政府提供,佢嘅服務你要 expect 佢同香港街症係一樣, 我以前去睇醫生 發燒都係叫你返去飲水同食生果。

大宅

wrymoep 發表於 18-9-18 07:43
加國聽落係好似好好,免費醫療,不過羊毛出自羊身上,呢D保障由重稅而來。 美國要自己買保險,其實係同一 ...

加拿大 個社會氛圍比較peaceful 而且冇槍械, 老人退休福利好,所以人與人競爭無咁大。不過天氣都係一個幾令人煩惱,我以前會有winter depression, 我已經住西岸城市,東岸城市仲大鑊! 你有冇去過邊個城市比較鐘意?
依家響美國 有cousin響其他state做嘢或住, 不過東岸因為大氣關係,就唔諗,西岸城市最大可能會搬去係LA。不過都有水質同交通問題。。。
我同先生比較好彩,大家都響呢度大公司做返本行,只係大家對呢度嘅生活模式同環境都唔太喜歡。。

大宅

kayeeian 發表於 18-9-19 00:17
加拿大 個社會氛圍比較peaceful 而且冇槍械, 老人退休福利好,所以人與人競爭無咁大。不過天氣都係一個幾 ...

PEI就係加國東岸,冬天天氣嚴寒,只需要習慣一下天氣就ok! 反而間屋可以有前、後花園,佢可以日日種花、種樹、剪草等,做園丁係佢一生人既夢想! 本身我倆都比較宅,週末都係留係屋企多,唔鍾意去人多幾地方,除非必要。 最大問題係搵工,不過唔顧得太多,到時先算。 我唔相信香港人會餓死他鄉! 美國人工作節奏同香港比都算慢,加拿大更再慢一皮。 係工作上有時真係頂唔順D美國客真係慢得好交關! 或者反而有機會靜落黎唔洗過太緊張既生活,對我倆會更適合。

我有朋友移民LA多年,搵工當然好容易,不過我自己就唔太鍾意,自然環境唔吸引。 最大好處係冬天唔凍,不過夏天好熱!

公爵府

kayeeian 發表於 18-9-18 22:46
我想問下由種子開始種
定係用苗種?
我backyard有一邊太曬,種咩都死。。

我係用苗種,Trader Joe's $0.99 一盆,唔係間間有,亦唔係成日有,我一見到有就大手掃,每次都十盆八盆咁買返去

如果冇記錯,你住加州 Bay Area?天氣應該好適合種香草,Rosemary 呢 d 幾乎係沙漠植物,唔怕乾唔怕曬,我媽帶過種子返香港種,總係唔成功,可能係太潮濕

公爵府

wrymoep 發表於 18-9-18 22:15
如果計兩地生活質素差別,最大而且最影響健康係空氣、水同食物! 成條東江水一路水源都係極度染污既工廠排 ...

我同意,水質空氣毫無疑問北美勝,中國嘅食安問題的確嚴重,不過公平 d 講,美加是否完全冇食安問題?我又唔覺得。我喺香港唔敢買中國雞,喺美國我一樣唔敢去 Walmart 買 $5.99 一袋 10 磅裝嘅雞腿,美國作為科技大國,好多新科技都率先喺國內應用,大部分化肥、農藥、激素、抗生素、基因改造,等等,相信都係美國發明並率先應用,之後發現有問題,大家先有 awareness,仲有幾多呢 d 化學嘢未爆出問題而仍然用緊,真係冇人知,只係美加同中國嘅分別係,美加比較少做假或者故意用一 d 禁用嘅嘢,中國喺呢方面則創意無限

而你提到嘅價值觀,呢個先係我帶細路移民嘅最主要原因。香港社會太功利,一個人成功與否係用一連串數字來 define:賺幾多錢收入,層樓值幾多,身家有幾多,等等等等,而唔知從幾時開始,買樓係人生最大目標,家長們寧願用 d 錢來買層樓比細路都唔肯用來比佢去外國讀書,我實在理解唔來。而年青人又唔知幾時開始覺得佢地嘅人生係父母嘅責任:結婚期望父母俾禮金出酒席,奶奶買對龍鳳鈪唔夠重都罪大惡極;樓當然要靠父幹;生左細路又係旨意父母湊;真係養兒一百歲,長憂九十九嘅完美演繹。我唔希望我兩個細路喺咁嘅氣氛下成長,我想佢地真正有自己理想,無需一生人被層樓牽著,係 proud of establishing everything on their own,而唔係覻覦父母嘅資產,我也唔希望佢地成為寵壞嘅港孩,衣來伸手飯來張口,連燈膽都唔識換

你講得啱,香港而家已經變質,已經唔係我哋成長嗰個香港,已經變得唔再熟悉,我哋呢一輩比較好彩,算係喺香港完全中國化之前撘到最後嘅尾班車,將來退休,作為一個普通市民,我估香港仍然可以住,但恐怕唔會係適合下一代發展嘅地方。所以決定走。

大宅

mugtaitai 發表於 18-9-19 16:12
我同意,水質空氣毫無疑問北美勝,中國嘅食安問題的確嚴重,不過公平 d 講,美加是否完全冇食安問題?我又 ...

十分同意你見解! 作為父母,我都好希望下一代可以為堅持佢地理想而去努力、奮鬥,而唔係為要買層又貴又細既樓去勞碌一生,失去做人既目標! 咁樣既生命毫無意義! 完全扭曲人生!

美國係一個俾到好多人機會去孕育夢想既地方! 希望可以繼續保持呢種優勢,唔好俾亞洲某邪惡政權入侵同摧毀! 果種完全違反人類文明、道德同常理既邪惡,好似病毒咁不斷向外擴散感染唔同地區政權,非常恐怖! 根本就係Hollywood 果D zombie movie 一樣! 幾十年前有個姓毛既惡魔,可以令過億中國人互相廝殺。 昨日明明係朋友、鄰居,今日起身就要將你打死鞭屍,然後搶走你財產。 十年浩劫過後,以為災難已變歷史。 但估唔到同一個邪惡政黨會E家會選擇重蹈覆轍! 更估唔到既係竟然會有千千萬萬中國人、香港人會爭住去做皇帝的新衣既裁縫! 親手摧毀自己下一代既希望,為既只係榮華富貴! 呢個真係香港既悲哀!

希望美國會有足夠抗體去對抗! 如果連美國都守唔住,就真係會世界末日!

祝大家好運!

大宅

mugtaitai 發表於 18-9-19 13:57
我係用苗種,Trader Joe's $0.99 一盆,唔係間間有,亦唔係成日有,我一見到有就大手掃,每次都十盆八盆 ...

係呀!我住Bay area.
等我去tj睇吓先! thank you!

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

我試過。。。

Rosemary:搵一支返來,腳d葉搣走,淨返上半條嫩嗰d,插花咁插佢幾個禮拜,需換水,等佢出根就可以放入泥。

Basil:留起幾條壯嘅,唔好搣葉,好似剪花腳咁打斜修吓,插水,有太陽夠暖,但未暴曬得住,一兩個禮拜就會出根。

蔥,香茅:留起蔥白,會喺中間繼續生。香茅會自動分岔。聽聞西芹,生菜都可以留起個頭,不過我冇地方試。

芫茜:買d有頭有根,做法如上。

(而家搞到我買親香草返來係唔係都留起幾條浸吓

韭菜超易種。用種子。當佢草就得。食嗰陣剪上面,佢會繼續生高。

薑:掉舊肥美嘅落泥就得。手指公咁上下大。不過唔凍得。我種來要子薑做壽司薑。

蒜頭:靚蒜頭$30磅㗎。搣開一瓣瓣,地下未雪硬前落地。
你今日backup左未?

伯爵府

kayeeian 發表於 18-9-16 01:46
我都有考慮過呢個問題
我覺得人生有好多目標,而家就好似run緊一盤生意咁,畀幾年時間,睇下值唔值得再投資 ...

響海外工作有免稅額,呢點你唔講唔知。 但最大問題係利息,投資收入都計稅。
我之前做間美國公司。定期可內部8折買返自己公司股票。 見到佢收的稅都計到我暈。

伯爵府

kayeeian 發表於 18-9-19 22:27
係呀!我住Bay area.
等我去tj睇吓先! thank you!

種香草我可搭訕吓。

真係好正。每次唔用得多。所以自己種最好。 Basil,parsley,mint, 蔥, chives. 好易。
但芫茜我未成功過。
我最愛種 thai basil. 煮乜都啱用。

最簡單就咁買細盆苖。大小小換大盆 唔一定要入土。 有陽光晒加温暖就得。方便搬來搬去。
我試過番茄爛咗,切半入盆加泥。 放室內有太陽晒到的地方。好快出苖。好易。我種植零興趣。冇經驗都種到。

但我在澳洲。氣候可能唔同。
我現在春天有乜食完或爛咗都入泥種。

伯爵府

wrymoep 發表於 18-9-19 18:14
十分同意你見解! 作為父母,我都好希望下一代可以為堅持佢地理想而去努力、奮鬥,而唔係為要買層又貴又 ...

我未移之前都好似你咁諗。非走不可。

現在想返,係真係未移之前先有呢個感覺。就係因為未移,體會唔到比邦的問題 。

我已plan緊有機會的話移返香港。

大宅

眼訓 發表於 18-9-19 23:06
我試過。。。

Rosemary:搵一支返來,腳d葉搣走,淨返上半條嫩嗰d,插花咁插佢幾個禮拜,需換水,等佢出根 ...

多謝你的心得呀
我想問下蒜頭係洗唔洗剝皮先種?

別墅

1mocha 發表於 18-9-19 23:41

我未移之前都好似你咁諗。非走不可。

到我的小朋友出黎做野後,我都會返香港

子爵府

回覆 kfc1999 的帖子

點解會番香港?

子爵府

kkyyn 發表於 18-9-20 10:06
回覆 kfc1999 的帖子

點解會番香港?

我唸住我小朋友讀完大學,我都返香港養老了

首頁

尾頁

跳至