親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

2018復活節勳章 醒目開學勳章

轉載:

http://news.ltn.com.tw/news/local/paper/1226819

〈北部〉國道客運宜蘭直達桃機11/19上路 首月半價

[url=][/url]

2018-08-24陳歐珀與官員共同宣布〔記者林敬倫/宜蘭報導〕立委陳歐珀昨與交通部到礁溪轉運站履勘,並共同宣布,宜蘭國道客運直達桃園機場路線將於十一月十九日上路,由統聯客運取得經營權,一天往返共六十班次。陳歐珀說,營運後第一個月,宜蘭縣民可享搭乘半價優惠,統聯也承諾招募二十名宜蘭縣籍司機,投入營運路線。
  • [url=][/url] 宜蘭國道客運直達桃園機場路線預計十一月十九日就可上路。(記者林敬倫攝)

交通部七月十八日核定統聯客運取得宜蘭至桃園機場國道經營路權,並給予六個月籌備期,原訂明年一月中旬才能營運。經陳歐珀與交通部、統聯協調,希望能提早上路營運;陳歐珀昨到礁溪轉運站履勘,並邀桃園縣籍立委鄭寶清、交通部次長祁文中等人與會,宣布十一月十九日就可上路。
只需1.5小時 出國更方便目前從宜蘭到桃園機場,搭乘國道客運得到台北轉運站轉乘機場捷運,如果未塞車,單趟車程約需三個小時。宜蘭國道客運直達機場上路後,只需一個半小時就可到達,節省一半時間;票價從兩百元(礁溪轉運站出發)到兩百八十元(羅東轉運站出發)不等。
陳歐珀說,宜蘭直達桃機國道客運路線營運後,縣民出國旅行將會更方便,也有助於為宜蘭縣帶來觀光人潮,振興觀光產業,路線營運首月,縣民憑身分證可享搭乘半價優惠,統聯也承諾招募二十名宜蘭縣籍司機,希望增加就業機會,藉此造福鄉親。
業者估旅客增2至3倍祁文中指出,宜蘭縣好山好水,要提升觀光產業,聯外交通非常重要,台北、宜蘭運輸的國道客運,路線與班次近年不斷增加,打造北北基宜共同生活圈,宜蘭直達桃機路線通車,對國際觀光更有幫助。
宜蘭縣觀光協會理事長王文新說,這條路線宜蘭觀光產業爭取十年,希望提升縣內國際觀光實力,感謝各界協助爭取,通車後,國外來宜蘭的自由行旅客,預期會有兩至三倍成長。

大宅

回覆 crystal36 的帖子

我出年4月去宜蘭可以係機場直接搭客運

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好事

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

I 大蚊豬   

侯爵府

crystal36 發表於 18-8-30 16:12

我都出年4月 復活節個幾日去
即係不是行舊路 不會塞車?意思是有條新既high way落宜蘭嗎?

大宅

yanyanli1234 發表於 18-8-31 15:58
我都出年4月 復活節個幾日去
即係不是行舊路 不會塞車?意思是有條新既high way落宜蘭嗎?

我都見到香討有人講再上網search ,詳情應該要等佢正式通車作問清楚。

其實我想係Fb 台灣親子遊想問, 但果度好多包車搵食, 驚比人問候

伯爵府

crystal36 發表於 18-8-30 16:12

大宅

請問有無jm最近用過呢個方法來回宜蘭? 有無包膠?

珍珠宮

crystal36 發表於 18-12-15 18:54
請問有無jm最近用過呢個方法來回宜蘭? 有無包膠?

C6同99剛去完宜蘭,坐左呢架,的確好方便喎。

大宅

MissMaMa 發表於 18-12-16 07:45
C6同99剛去完宜蘭,坐左呢架,的確好方便喎。

請問車程約幾耐? 網上話90分鐘, 另外多唔多人搭?

大宅

如果ok, 我來緊4月都搭呢架車喇, 平好多呢!klook 先賣4x 一程, 三個人都唔駛150, 問過包車要台幣2200

珍珠宮

crystal36 發表於 18-12-16 11:31
請問車程約幾耐? 網上話90分鐘, 另外多唔多人搭?

由機場T1上車,到礁溪轉運站,大約1小時15分(當天交通暢順)。另外,客運的座位係每排1+2,全車的座位數不多(c6話沒有仔細去數,估計大約廿幾三十個位),如果T1上車,會上到。但如果T2上車,有機會滿,因在T1已上左唔少客。

大宅

MissMaMa 發表於 18-12-16 12:30

由機場T1上車,到礁溪轉運站,大約1小時15分(當天交通暢 ...

好詳細, 謝謝

珍珠宮

crystal36 發表於 18-12-16 12:32
好詳細, 謝謝

不用客氣,我新年都會去,到時再分享交流

子爵府

MissMaMa 發表於 18-12-16 12:43
不用客氣,我新年都會去,到時再分享交流

其實你地係宜蘭冇包車玩?

因為我地反正都係包車玩, 所以約司機直接係機場去宜蘭。

珍珠宮

bestwish 發表於 18-12-18 12:03
其實你地係宜蘭冇包車玩?

因為我地反正都係包車玩, 所以約司機直接係機場去宜蘭。

未試過Day 1包車,因為包唔到全日。
黎緊新年去,會有一日由台北包車去宜蘭。至於宜蘭包唔包車,仲未決定呀。

子爵府

MissMaMa 發表於 18-12-18 18:33
未試過Day 1包車,因為包唔到全日。
黎緊新年去,會有一日由台北包車去宜蘭。至於宜蘭包唔包車,仲未決定 ...

宜蘭唔包車,程程要的士,不過如果少人冇問題

珍珠宮

bestwish 發表於 18-12-18 18:47
宜蘭唔包車,程程要的士,不過如果少人冇問題

大部分景點之前都去過,所以黎緊未必包車喇。住礁溪,可能會坐台灣好行+的士+單車。

首頁

尾頁

跳至