自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我父母住在舊唐樓 (我由細到結婚前都住喺嗰度),每月只需比100蚊垃圾費,就會每晚有垃圾佬收垃圾同每月洗樓梯兩次. 但依家新嘅住客總會每層有一伙唔比倒垃圾費但又放左自己垃圾出去要人執,家陣垃圾佬劈炮唔做嘞,唔再同呢幢大廈倒垃圾嘞,攪到成幢大廈通道全部垃圾同污水....... 臭到呢......難為老人家成日上上落落.......我又無本事比佢地更好地方住....
想請問各位有咩方法可以處理到呢D舊樓垃圾事件呢?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好慘!!

男爵府

cy101 發表於 18-8-30 17:35
好慘!!

係呀!我爸話無人倒垃圾就佢自己倒出去街口垃圾桶,我話佢自己倒都無用,成幢大廈嘅垃圾仲喺度......仲係咁臭...
我父母仲住喺最高嗰層,由低層聞到返屋企

wcpcelia    發表於 18-8-31 11:56

男爵府

回覆樓主

點解依家D人咁無公德心,咁鍾意攬炒。
我住嗰時全幢樓都好乾淨

子爵府

DragonPrincess 發表於 18-8-30 17:31
我父母住在舊唐樓 (我由細到結婚前都住喺嗰度),每月只需比100蚊垃圾費,就會每晚有垃圾佬收垃圾同每月洗樓梯 ...

有冇大廈業主立案法團同管理公司?有啲唐樓都仲有呢啲法團同管理公司。仲有查下大廈邊個做主席,可能仲住係大廈內。同佢地一一反映,睇下可唔可以做到啲嘢。

男爵府

思澄爸爸 發表於 18-8-30 17:48
有冇大廈業主立案法團同管理公司?有啲唐樓都仲有呢啲法團同管理公司。仲有查下大廈邊個做主席,可能仲住 ...

有立案法團,主席都住緊喺度
我爸已搵佢處理,但佢無理囉
我爸話之前仲比左5千蚊個法團,但唔知比黎做咩

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

要唔要交管理費?

再投標搵人做清潔?

子爵府

DragonPrincess 發表於 18-8-30 17:51
我爸話之前仲比左5千蚊個法團,但唔知 ...

咁管理公司呢? 問立案主席/member攞管理公司電話。直接反映。應該管理由公司安排,但立案唔出聲反映,唯有自己出聲。通常立案主席都係老人家,阿嬸,member 又或已搬咗出去。

男爵府

思澄爸爸 發表於 18-8-30 17:55
咁管理公司呢? 問立案主席/member攞管理公司電話。直接反映。應該管理由公司安排,但立案唔出聲反映,唯有 ...

無管理公司呀,比垃圾費都係垃圾佬逐間逐戶拍門收

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

DragonPrincess 發表於 18-8-30 17:51
我爸話之前仲比左5千蚊個法團,但唔知 ...

平時有無開會?? 通常唐樓立案法團都會開一個通訊群組方便各業主跟進.
交的費用都會有法團司庫去列明番條數.
呢個情況一係下次開會叫你爸爸一定要出席法團的會議, 可作提出.

男爵府

cy101 發表於 18-8-30 17:52
要唔要交管理費?

再投標搵人做清潔?

唔駛交管理費,都無投標過垃圾費呀
完全無control

男爵府

Felix223 發表於 18-8-30 18:04
平時有無開會?? 通常唐樓立案法團都會開一個通訊群組方便各業主跟進.
交的費用都會有法團司庫去列明番條 ...

我記得開過一次會咁多咋....好少業主出席
交樓梯燈費都會貼喺地下公佈版,但樓梯燈費又係另收喎,所以唔知業主比嘅5千蚊用黎做咩

男爵府

DragonPrincess 發表於 18-8-30 18:07
我記得開過一次會咁多咋....好少業主出席
交樓梯燈費都會貼喺地下公佈版,但樓梯燈費又係另收喎,所以唔知 ...

咁怪?之前你們點成立法團?係由市政局幫忙成立定點?

男爵府

Felix223 發表於 18-8-30 18:16
咁怪?之前你們點成立法團?係由市政局幫忙成立定點?

我爸話有一業主話想幫手管理幢大廈,叫我爸投佢票咋
老人家易比人氹

男爵府

回覆樓主:

無,亂掉垃圾無符。。。我媽家都係自己掉,無人倒好耐了

伯爵府

回覆樓主

「市民不要將包裹好的垃圾(俗稱糯米雞)隨便擺放在街上的垃圾箱旁邊,因為這是違法的。」

所以若世伯把垃圾放入街上,也要小心留意。

因我有次見有個從唐樓的男人,把垃圾袋放在街上的垃圾筒側邊就走,就有食環處職員上前。

男爵府

DragonPrincess 發表於 18-8-30 18:28
我爸話有一業主話想幫手管理幢大廈,叫我爸投佢票咋
老人家易比人氹
...

這個情況,建議你要幫忙了解下究竟立案法團現在是誰人做主席丶委員...畢竟唐樓通常單幢一層兩伙多數都是共10個單位,想改善情況,少不免都要多d業主自發多d參與會議,有需要繳交管理費去聘請倒垃圾嘅人去清理現時垃圾,如果唔係,法團亦有責任出告示於大堂及各樓層,提醒住客要自行清理自己的垃圾,最好在你爸爸門外裝個webcam,免得d自私住戶亂放垃圾在人家門口或梯間。

男爵府

Esther_531 發表於 18-8-30 18:30
無,亂掉垃圾無符。。。我媽家都係自己掉,無人倒好耐了

咁住客有沒有攪到成條通道都係垃圾同污水?各自清潔自己門口?

男爵府

Felix223 發表於 18-8-30 18:40
這個情況,建議你要幫忙了解下究竟立案法團現在是誰人做主席丶委員...畢竟唐樓通常單幢一層兩伙多數都是共 ...

係喎!要提佢唔好亂掉出街

男爵府

DragonPrincess 發表於 18-8-30 18:44
係喎!要提佢唔好亂掉出街

仲有一個方法,既然你話有法團,但又唔知點處理,無從入手,叫你爸爸去搵自己嗰區的區議員幫手,區議員自然會教你㗎啦

首頁

尾頁

跳至