港大學生會長:要有造反勇氣

大力大力
|
兩個教授謀殺老婆, 贊助雞翼又唔攞 ,學生會ocamp 常常有黃色事件, 學生會會長白痴無腦~

香港還有未來嗎?

【本報訊】香港大學昨舉行本科生開學禮,學生會會長黃程鋒致辭時提醒新生要有「造反的勇氣」,又希望新生有心理準備,做港大學生不容易,因常要面對社會爭議。黃又認為,社會不應該要求學生完全遵從規範,希望港大學生不要對社會常態妥協,要敢於提出質疑及改變。

新聞來源連結:

港大學生會長:要有造反勇氣
http://s.nextmedia.com/apple/a.php?i=20180830&sec_id=4104&s=0&a=20487813

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Reminder
|
大力大力 發表於 18-8-30 20:39
兩個教授謀殺老婆, 贊助雞翼又唔攞 ,學生會ocamp 常常有黃色事件, 學生會會長白痴無腦~

香港還有未來嗎 ...

以前的港大,是至尊頂級的大學。
現在變成流珉大學。
大力大力
|
Reminder 發表於 18-8-30 22:18
現在變成流珉大學。

問題係大學校長都不制止, 或者根本不敢制止,你話死唔死~
I9528
|
唔知佢父母比錢佢地時,會唔會有造反嘅勇氣,死都唔要呢?
Reminder
|
大力大力 發表於 18-8-30 22:25
問題係大學校長都不制止, 或者根本不敢制止,你話死唔死~
...

你制止,就説是打壓言論自由
agnesbee
|
連個姓氏都黃
calvin1230hk
|
Reminder 發表於 18-8-30 22:18
現在變成流珉大學。

而家所謂嘅大學生同黑社會冇咩分別啦,爆粗恐嚇咩都有。Ocamp就屈人贊助,咪好似收陀地咁囉,差在未敢直接用暴力姐。
calvin1230hk
|
I9528 發表於 18-8-30 22:28
唔知佢父母比錢佢地時,會唔會有造反嘅勇氣,死都唔要呢?

係唔比錢佢地個陣先會,殺父母近年都見唔少,到時又搵個借口,屈父母點樣唔好,搞到佢要咁做囉。
ning..
|
一間學校、一個政府係唔會完善到可以滿足所有人的要求。

不對社會常態妥協,要敢於提出質疑及改變。其實我係認同的。

但前提係要使用合理、合法、合情的手段。

造反一詞~相信嚴重。唔係靠把口叫口號的,希望不會因學生會在學校的權力令新生有壓力。令人以為不造反非港大族類的誤會。而且會長要身先士卒,唔係叫人衝自己在背後淨係識出聲明說別人(不遵從規範)使用不合理、不合情、不合法對學生。

以前學生會係好受尊重的學會,現在往往令人覺得反感的就是學生會。學生會部分言論更令社會對大學生失望。

上樑不正下樑歪。

jonwu
|
造反要有坐監同埋被殺頭嘅勇氣。有冇先?

唔係著住件生於亂世 Tee 去食自助餐架喎! "革命唔係請客食飯", 麻煩先問下自己有冇黃花崗七十二烈士捨身成仁嘅勇氣先。
Charitymami
|
大力大力 發表於 18-8-30 07:39

香港還有未來嗎 ...

呢件港大學生會長, 好似開心速遞"傻強"咁ge樣
ning..
|
Charitymami 發表於 18-8-31 16:46
呢件港大學生會長, 好似開心速遞"傻強"咁ge樣
我有睇呀!

不過,傻強一點都唔傻。仲好叻 以權謀私
c6william
|
講大讀屎片
|
嗰啲司長開口埋口譴責、不容許港獨,其實有乜用?即係個阿媽揸住枝雞毛掃一直喊打,但頭髮都唔敢郁佢一條,我係個細路都加倍放肆試你底線啦!好心唔好齋用口講,一棍吽落去啦!
Reminder
|
大力大力 發表於 18-8-30 20:39

香港還有未來嗎 ...

港大學生會的會長,你會有勇氣出來幫忙清理打風後的垃圾嗎?
c6william
|
Reminder 發表於 18-9-17 22:38
港大學生會的會長,你會有勇氣出來幫忙清理打風後的垃圾嗎?

要掃走自己同其他黃屍
Reminder
|
c6william 發表於 18-9-18 06:10
要掃走自己同其他黃屍

他只會龜縮係屋企。
blackypurin
|
唔知第時會唔會有勇氣造反,但無勇氣請假呢?
minniemouse
|
俾港大學費時要俾學生會費$140,如果唔俾就無得入 library,book 唔到溫習房,唔可以参加 interhall 比賽,離哂譜,真心唔想交!
saikungyan
|
對社會都末有貢獻巳經叫人做反?