懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

kitkitboo 發表於 18-9-2 02:09
唉,政府醫院點指比你抱。背後有另一番目的。
抱完之後,個BB沖完涼就比你照顧啦!
生完想休息下都無。

唔係吧,至少我生兩次都唔係咁。Skin to skin抱完食完奶,佢地會攞返BB清潔同詳細檢查。產婦產後六至八小時未落得床要喺床休息,期間BB會喺育嬰室,食奶時間推畀媽媽,之後推走。等媽媽落得床先會交畀媽媽。如果BB晚上食完奶都仲扭計,姑娘都會因應情況offer放BB喺育嬰室等媽媽瞓一覺。住院期間,BB有時會推咗去沖涼、打針、檢查等,媽媽都可以休息下。我喺政府生兩胎都係咁樣。

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 18-9-2 12:23
唔係吧,至少我生兩次都唔係咁。Skin to skin抱完食完奶,佢地會攞返BB清潔同詳細檢查。產婦產後六至八小 ...

我喺政府生兩次都係同你一樣。

喺政府生都預左係咁,我寧願bb 喺床邊自己照顧返,係辛苦點,不過早點適應都係一件好事。

複式洋房

labyrinthwy 發表於 18-8-30 22:12
之前聽過講座, 話岩岩出世既BB, 比媽媽身貼身咁抱住, 感受下媽媽既氣味, 心跳, 呼吸等等, 先可以令BB 更溫 ...

喺政府生完之後(除非bb 或媽媽有特別情況),會抺好bb 個身,跟住就同媽媽身貼身。本身bb 喊緊,一貼住個身,佢就唔喊,仲好安心咁訓著,個感覺好奇妙,好甜。

男爵府

EstrellaDamm 發表於 18-9-2 12:23
唔係吧,至少我生兩次都唔係咁。Skin to skin抱完食完奶,佢地會攞返BB清潔同詳細檢查。產婦產後六至八小 ...

咁我就不是,我生兩次都係都係生完,直頭放係我病床,係產房走廊等上樓。我幾驚我無力令阿b滾落地。
上到病房過床先有護士抱走去同b沖涼,之後等我柯左第一次尿,換左衫就比番我。

我連生完想休息一下都無。

大宅

認識瑞士牛牛第一回

kitkitboo 發表於 18-9-2 23:00
咁我就不是,我生兩次都係都係生完,直頭放係我病床,係產房走廊等上樓。我幾驚我無力令阿b滾落地。
上到 ...

我第一胎都係好快呀b就放隔離
我仲要開刀。我又覺得無乜野,一開始係覺得辛苦
但覺得出院後都係咁
我對面床個呀媽,成日都唔理個bb
佢都有推走個bb,佢地去湊佢。
依加黎緊第二胎去私家,反而我其實唔想個b係嬰兒房
但如果想同房就要住私家

別墅

labyrinthwy 發表於 18-9-1 20:18
港島區有邊D私家醫院係主張母乳,可以參考下?
好似無幾多間, 得1,2間係

別墅

KclcTM 發表於 18-9-2 14:40
我喺政府生兩次都係同你一樣。

喺政府生都預左係咁,我寧願bb 喺床邊自己照顧返,係辛苦點,不過早點適應 ...
CLOSE D, 就算辛苦都值得既

伯爵府

labyrinthwy 發表於 18-8-30 22:12
之前聽過講座, 話岩岩出世既BB, 比媽媽身貼身咁抱住, 感受下媽媽既氣味, 心跳, 呼吸等等, 先可以令BB 更溫 ...

應該每間醫院唔一樣吧

首頁

尾頁

跳至