點睇BB夠唔夠營養

kaytsangtst
|
如題,男仔,2個星期左右,一餐係2安士粉沖70ML,每日喂5-8次,除左定時喂之外佢喊肚餓就比佢,但都仲係below mean…
EstrellaDamm
|
kaytsangtst 發表於 18-8-30 22:22
如題,男仔,2個星期左右,一餐係2安士粉沖70ML,每日喂5-8次,除左定時喂之外佢喊肚餓就比佢,但都仲係bel ...

你 below mean 意思係咩?係生長線排第五十以下嗎?但生長線唔係咁睇㗎喎。。。
haha748494
|
去健康院果陣,問下醫生姑娘意見。
gigi^^
|
如題,男仔,2個星期左右,一餐係2安士粉沖70ML,每日喂5-8次,除左定時喂之外佢喊肚餓就比佢,但都仲係bel ...

我阿B都係男仔 都係兩星期大 三個鐘頭一次飲90 M L 出世6.9 而家已經8磅 啱啱見咗醫生醫生話幾好 我都係如果早喊嘅話 我都會俾佢食 咁你BB而家幾磅 你返去見咗姑娘有冇問
我要做媽媽
|
我覺得你唔使跟足條線架,每個bb都有D差別既,如果你bb食得,屙得,健健康康,咁肯定冇問題既
charlottecc1
|
仲食得多過我屋企個肥妹...咁佢都都肥唔起?可能腸胃消化或者吸收力唔好,試下比D益生菌佢食
kaytsangtst
|
gigi^^ 發表於 18-8-31 16:27
我阿B都係男仔 都係兩星期大 三個鐘頭一次飲90 M L 出世6.9 而家已經8磅 啱啱見咗醫生醫生話幾好 我都係如 ...

一出世係6.1, 而家先6.8, 姑娘都話輕等好慢, 但又真系食得痾得
kaytsangtst
|
charlottecc1 發表於 18-8-31 21:10
仲食得多過我屋企個肥妹...咁佢都都肥唔起?可能腸胃消化或者吸收力唔好,試下比D益生菌佢食 ...

就係咁先驚,我跟足醫院姑娘出院果陣比個份量沖,應該唔會錯掛。益生菌都有食,但就係唔知點解好似食極唔飽唔長肉
barbiechan330
|
kaytsangtst 發表於 18-9-2 20:58
就係咁先驚,我跟足醫院姑娘出院果陣比個份量沖,應該唔會錯掛。益生菌都有食,但就係唔知點解好似食極唔 ...

而家D奶粉營養已經好足! 或者試下eleva隻Organic, 佢單次成粉話D營養保存好D同吸收得易D,可以食一排睇下情況會唔會好轉
RubyYu07
|
我覺得食得都可以!我仔仔果時每日都無咁多餐食
Katwoman
|
健康院檢查醫生點講?
同埋你可以試下隻enfinitas,因為我識有bb早產都係飲佢
fantingcc
|
係咪佢唔吸收啊? 便便有冇一塊塊咁?
pycc8899
|
我2個朋友既囝囝都係飲美xx兒, 都飲得大大隻隻....
whomen
|

每日最少要6餐架,2星期大試下比3安
我仔2星期飲3至4安
姑娘建議係沖多D,飲到幾多就幾多,所以你預多少少,唔好只冲2安餵
kaytsangtst
|
fantingcc 發表於 18-9-3 13:41
係咪佢唔吸收啊? 便便有冇一塊塊咁?

有小小, 但問過媽媽group d 經驗媽媽就高病咩問題, 因為唔大塊同好少量only, 佢地話吸收唔到就有機會甘
kaytsangtst
|
whomen 發表於 18-9-3 17:12
每日最少要6餐架,2星期大試下比3安
我仔2星期飲3至4安
姑娘建議係沖多D,飲到幾多就幾多,所以你預多少少 ...

好 我試試.. 但我覺得佢無唔吸收! 因為佢一餓我就比佢食, 所以都食得密
hamsterma
|

我B一直都係係中
micochanww
|
我醫生叫我個女食保兒加營素, 佢胃口好左,而家追到生長線tim!