自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

https://www.facebook.com/182392228459551/posts/2120836024615152/

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)睇完呢個post,我覺得很憤怒囉:

機構職員就算跟足程序/政策,但點能夠墨守成規,置一班細路係危險⚠️位置,絕對是心存僥倖,欠危機意識,不負責任的行為。

細路家長亦好有問題,怎可能連日暴雨,仍讓他們參加山澗活動。

出事起來,絕對是累人累物。

侯爵府

Nando 發表於 18-8-31 01:26
https://www.facebook.com/182392228459551/posts/2120836024615152/

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji ...

低能,教壞細路! 啲細路第日咪唔識死囉!以為自己敵得過個天! 咁嘅天氣玩溪澗我唔會覺得係磨練,呢啲叫無知! 你唔好搵隻老虎嚟搏鬥吓當鍛鍊!

wcpcelia    發表於 18-8-31 11:44

侯爵府

回覆樓主

不知所謂!

sushiroll    發表於 18-8-31 07:17

用戶要求終止服務

回覆樓主

毫無教育意義的昆水呃like活動

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

山洪暴發真係祗有幾秒便發生,甘大堆细佬大兩中在溪澗非常危險~

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

happybebebe 發表於 18-8-31 06:19

係咯

別墅

回覆樓主

如果那些家長是知情而俾小朋友參加,就更加可怕。

別墅

華美 發表於 18-8-31 02:00
低能,教壞細路! 啲細路第日咪唔識死囉!以為自己敵得過個天! 咁嘅天氣玩溪澗我唔會覺得係磨練,呢啲叫無 ...

基本上和那些打風落雨去行山、滑浪的人冇分別,出事起來又要人冒生命安全來救佢,個負責人完全係「自私」的表現。

男爵府

好危險

別墅

回覆樓主

一般社福機構是有社會福利處監管,有監察機制,但呢間「天使」網頁寫明是非政府資助單位,不知是不是「零」監管,大家揀活動給小朋友真係要加倍小心。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Nando 發表於 18-8-31 07:11
如果那些家長是知情而俾小朋友參加,就更加可怕。

機構係有問題,家長都願意畀佢哋去更加係無知
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

crystal媽咪 發表於 18-8-31 07:19
機構係有問題,家長都願意畀佢哋去更加係無知

無知家長生下一代延續無知。。。

伯爵府

華美 發表於 18-8-31 02:00
低能,教壞細路! 啲細路第日咪唔識死囉!以為自己敵得過個天! 咁嘅天氣玩溪澗我唔會覺得係磨練,呢啲叫無 ...

講得好啱
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

pongpig 發表於 18-8-31 07:30
無知家長生下一代延續無知。。。

不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

Nando 發表於 18-8-31 01:26

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji ...

其實係咩“機構”?我唔會用呢個詞去形容得3幾十人搞嘅社群活動組,有咩專業組織背景呢?搞手咩資格?

去軍訓營都有呢類求生活動,童軍/紅十字/領袖團有一定格式訓練,消防警察民安都唔係靠天生異禀,一切係靠長期培訓出經驗去達到專業。

我唔知依家家長點諗,同一班人可以一邊送子女去軍營操練,但淋下雨就瓜瓜叫。前兩天新界大雨兼深圳洩洪水浸到大人腰、屋浸,有冇人覺得細路都面對危機?

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

happybebebe 發表於 18-8-31 06:19

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

只可以講, 好彩場雨晏左落唔係唔知會變成點
家長都應該諗吓係咪呢啲天氣都比佢地去啦, 泰國果單係例子

用戶要求終止服務

TMC3012 發表於 18-8-31 08:17
只可以講, 好彩場雨晏左落唔係唔知會變成點
家長都應該諗吓係咪呢啲天氣都比佢地去啦, 泰國果單係例子 :i ...

1955年大埔就係咁死咗廿幾個學生

用戶要求終止服務

回覆樓主

呢個團體真係好有問題
主動帶小朋友執起海星同摸蜆
破壞生態

子爵府

回覆樓主:

好老實講, touch wood如果啲細路有事, 救唔到 或者救得慢, 佢哋啲家長一樣都會鬧政府, 或者該機構, 新一代家長好多都係將所有責任推畀人, 甚至連自己仔女安全嘅責任都推曬畀人。

首頁

尾頁

跳至