啱啱大學畢業,迷惘到不得了

sshymami
|
以前對自己嘅事業有好多憧憬
幻想會入大公司,做重要職位
但一大學畢業,就發覺原來好難
啱啱搵到一份工
當然唔係好鍾意
感覺呢份工冇前途,帶唔到我達到長遠目標

其實我知第一份工實唔會完美
應該慢慢嚟,一步一步行
只係當發現現實同理想差咁遠嘅時候
真係好失望
好驚以後會停滯不前

請大家鬧醒我
Rita
|
sshymami 發表於 18-8-31 07:03

都係果句,出社會做事,先至係真實面對人生。萬事起頭難,不過要對自己有信心,加油
snowshine1357
|
我畢業出嚟第一份工得9000,我仲要都算專科,咪又係咁做,加油
ilovematthew
|

現實就係咁,除非你好專業,所以我都唔敢同仔講,你第日讀到大學條路有幾好,現在通街大學生,你的目標是甚麼?有學歷可以慢慢升職囉,做甚麼都不可能一步登天呀。細路,加油啦
healthymimi
|
any experience is good experience 有付出先有$揾,放假最開心

比心機做
Charlotte_mom
|
大學畢業只係一個起步點
一年幾多人畢業你有無唸過?睇新聞淨係中大都近3000,你自己覺得自己有幾top先?

以前做幾多讀幾多今日已整定。要上位嘅,拿拿聲鎖定一門有進升機會嘅,襯後生努力進修,今日嘅你唔代表明日嘅你。長江後浪推前浪係真嘅。幾年後你有咩發展機會,就睇你自己

祝新工作愉快
sushiroll
|
加油呀
|
我公司算係好多大學畢業生爭住入嘅公司,尤其係我個部門(最勁最搵到錢,老土講,最威)

入到黎嘅, 一早已舖路,成績學歷好唔在講,part time intern亦係在最top嘅公司做,參加晒d出名嘅比賽

我女岩岩year 1, 我都同佢講,DSE成績已定,書要讀好,有機會轉更理想學院/學系,無機會嘅,花多一年讀個master。到時咩學校收就睇你呢幾年努力。parttime intern一定一定要做,搵對自己發展有利嘅,重要過人工。而且要讀短期課程同考返d有認受性嘅試

如果幾年後搵工,咩都無,得個普通degree,好難搵到心水工作。近年我有份做recruitment 我好清楚
ChloeMa
|
Charlotte_mom 發表於 18-8-31 07:13
大學畢業只係一個起步點
一年幾多人畢業你有無唸過?睇新聞淨係中大都近3000,你自己覺得自己有幾top先?

我睇2017 年資料, 中大 bachelor degree graduate 38xx人, 但 master degree 54xx 人
香港中文大學:: 資訊處:: 概覽及統計資料

中大賺好多$
|
ChloeMa 發表於 18-8-31 07:51
我睇2017 年資料, 中大 bachelor degree graduate 38xx人, 但 master degree 54xx 人
香港中 ...

我睇聯招新聞話今年收近3000,原來畢業人數更多

教育不嬲都係好大盤生意

二世龜
|
讀咩科

不過讀咩科都好啦,真係個個都咁好發展咩
Herobear
|
其實入到大公司一d唔易
要係大學時已經努力儲靚自己cv
去到畢業呢刻
只可以努力工作加進修自己
加油
而家master都好普通
你要諗清楚field先好讀
littlepiggy_c
|

一開始人工低又唔理想的工,唔緊要的,騎牛搵馬先,一路做一路繼續搵工,有時間就再進修,總會找到適合的,人生漫長,繼續努力向前!加油!

想當年我大學畢業(專業的學科)第一份工的人工都好低,轉到第三份工是我最滿意的大公司,一做就十幾年,人工已經是開始時的5倍
momososo    發表於 18-9-2 06:07
wcpcelia    發表於 18-8-31 11:25
hahaha1231
|
Charlotte_mom 發表於 18-8-31 08:08

我睇聯招新聞話今年收近3000,原來畢業人數更多

因為仲有non jupus
siiu_Y0613
|
ilovematthew 發表於 18-8-31 07:12
現實就係咁,除非你好專業,所以我都唔敢同仔講,你第日讀到大學條路有幾好,現在通街大學生,你的目標是 ...

我成日將你同另一位會員撈亂
ms_maybb
|
認真答你,如果你唔係專科畢業、連自己都唔知自己想做咩,去考政府工就最穩陣
IloveJJ
|

唔好咁快覺得份工無前途,帶唔到你去長遠目標先。有時目標唔係一定俾你睇到架!先努力做,做一段時間先再反思啦!
cattz288
|
ChloeMa 發表於 18-8-31 07:51
香港中 ...

應該唔夠港大多! 校外進修都可以自置物業
ChloeMa
|
cattz288 發表於 18-8-31 08:56
應該唔夠港大多! 校外進修都可以自置物業

揾到16年數據,港大本科生畢業人數 3941, postgraduate 4735, research postgraduate 633。 同中大差不多啦!

hku space 未必會計入數據内,除非該文憑是港大發出。 而且space 好多係 diploma, high dip 課程,不過好貴、 好賺$。
nsychristy
|

搵份有前途既工唔易
做專業工種會多 d 選擇
總會有市場
唔鍾意對客總人會搵到個 role 唔使對客
鍾意把握機會既一份專業係個 stepping stone