自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

當年我讀既大學同科係我想入既行業係一文不值。。。。
但我不知哪來的決心
讀yr2, 3時,自薦去大公司做unpaid intern
曾經俾人笑我冇錢都做,又辛苦,仲要嘔時間做pt 賺錢
不過亦因為咁我儲到portfolio
一畢業就入到行內最好pay的公司
在我program來講得我一個。。。。
好多行來有應受性的graduate都不及我高人工。。。

所以年輕人有時真係要蝕底少少。。。同埋由低做起。。。
虛心學習。。。慢慢累積經驗,實有人睇好你。。。

個人覺得呢個世代係「個人化世代」
儲幾年經驗+人脈,開間一人公司仲賺得多
做大公司係講出來拋人姐

珍珠宮

toromama 發表於 18-9-1 23:57
但我不知哪來的決心
讀yr2, 3時,自薦去大公司做unpa ...

係啊,其實而家大 bank 大 fi 好多都好睇唔好食,年代不同了,唔使成日用大行牌頭撻人,識人又好,有 creativity 也好,唔使成日恨大公司,problem solving 更重要

In-house 既 legal 為例,搵個做開大行一範專精既律師,未必夠一個 local firm 出黎乜野奇怪無聊唔賺錢野都叫做過下既咁幫到手,因為 business 上可以遇到既事,可以好五花八門。

公爵府

回覆樓主

如果有明標有方向,肯捱總會出頭。最怕係自己都唔自己中意啲咩?想點發展?咁就麻煩,我就係呢種人!

侯爵府

nsychristy 發表於 18-9-2 00:02
係啊,其實而家大 bank 大 fi 好多都好睇唔好食,年代不同了,唔使成日用大行牌頭撻人,識人又好,有 crea ...

multinational FI legal一定搵ifirm出身既律師,退而求其次搵本地大行,好少好少會搵蚊行local firm既人wor。FI 通常揀commercial lawyer,local firm邊有大deal經驗既律師呢。

珍珠宮

flori 發表於 18-9-2 01:22
multinational FI legal一定搵ifirm出身既律師,退而求其次搵本地大行,好少好少會搵蚊行local firm既人w ...

Multfunctional 分工細,錢多,當然可以請 ifirm 出身
而家都有一堆雜牌 fi,in house legal 有 ifirm 也有蚊行人,大家負責的東西不一樣,俾個 ifirm 人做個 d 小事分分鐘都要外聘律師搞
雖然兩種lawyer 做既野唔同,但 bonus 都一樣叫做不錯

靚 portfolio 既人選擇固然多
但平凡u 平凡 portfolio 既人都總有位上下
可能做雜牌 fi 無咩好羨慕,不過總好過做蚊行
但有時就係 fi 細分錢既人少,分到既錢同機會更多
都有人係細 fi 做起去最 top tier 的 private bank 做
但做落佢又無係細 fi 咁大發揮同咁自由/咁開心
有時唔介意無大行 branding,都可以有不錯的機會

珍珠宮

sshymami 發表於 18-8-31 07:03
以前對自己嘅事業有好多憧憬
幻想會入大公司,做重要職位
但一大學畢業,就發覺原來好難

你以為大學畢業就係神仙,甚麼工作經驗都冇,就可做重要職位?你真係天真。

莫講話現在大學畢業生大把,就算廿年前大學畢業,入到公司都係從基本做起。公司行業都未深入了解,怎做要職make decision?

大學生活同公司生活係兩回事,當你見盡社會公司正反面,捱過插過,工作上處理會成熟左,就會有更高價值,更上一層樓。
第一份工未必係理想職業,但有經驗,仲好過坐喺度等好工攞經驗,因為你已行慢半步。用學嘢心態,唔好用d以為自己大學畢業,就好犀利乜都識,乜都唔駛學的心態去揾工,或去工作。。。蝕底的係你自己。

水晶宮

回覆樓主

第1-3份工唔好太有期望,反而細公司細行雖然唔高,但學到既野比大行多。同埋唔好一年轉n次工,最好做兩年先轉,咁你開始儲到經驗時,個價仲可以叫高d, 會比人感覺較stable. 同埋fresh grad ,好多都以為自己不可一世feel (特別3大,不喜勿插,我個人經驗而已)態度好緊要。最緊要肯學,唔怕蝕底。

大宅

回覆樓主

回應某啲回覆
其實我從來都冇覺得大學畢業好巴閉⋯⋯
相反,我好細個已知今時唔同往日
而家週街都係大學生
我根本冇比任何人叻
大學沙紙只係基本入場券⋯⋯
我亦知自己CV唔靚
所以我唔怕由低做起
我覺得肯努力
就算起步點低
終有一日會有人睇到,會肯俾機會我
只不過係搵咗兩個月工都係食檸檬多
唯一肯請我嘅,係一份冇咩前途,又短約嘅工
如果有晉升機會,我覺得我會大motivation啲去努力返工

不過其實我覺得我呢幾日諗通咗啲
人在異鄉
其實有人肯俾機會我,我已經好好彩
我會努力做住先
一路做,一路keep住apply我目標想做嘅嗰份工
希望兩、三年內會入到想入嗰行

珍珠宮

sshymami 發表於 18-9-2 05:14
回應某啲回覆
其實我從來都冇覺得大學畢業好巴閉⋯⋯
相反,我好細個已知今時唔同往日

其實機會係唔知點樣就會跌落黎
有朋友係有錢佬老闆既side business 裡做著辛苦無前途不太起眼既低薪工, cv 亦非常唔靚
但因為佢既 reliable 又 creative 又肯學新野,人又好相處
打左幾年工,老闆信任又喜歡
今年老闆開左個新既business, 意欲大展鴻圖
佢被邀請加入做鐵腳,年薪一下子跳上百萬
呢個 project 半年已賺了五億

雖然外人好難覺得我呢位朋友個 career 好 sustainable
不過識人(老闆、客、technical 勁人),交帶,problem solving 呢幾樣野,自然會搵到飯食
亦有見識有成長、有好多錢以外既得著
只係唔 likely 能夠成為別人眼中個種上流貴族名牌

我個cv 簡直垃圾,人生都一塌湖塗
捱左幾年,呢十五個月收左三封升職信
入左間人地唔願留因為唔 proper 既金融公司
就因為佢唔 proper, 會犯低級錯誤、無人承擔
我呢個小職員就因為咁有執屎同拆彈既機會
因而fully in charge 了一個 side business
將來做咩唔知,不過自此我直屬 ceo, 再沒有啊姐

當初我屬意去大 law firm 慢慢做上去好似好有前途會好 motivated 咁,不過無人要我
如果我入左 law firm, 又點會有人犯咁低級既錯誤,出左事又點會係我呢 d 低層去解決

說實話我不是在走著我預計的路,都自覺目前狀態虛虛地,但都相信有危自有機,自知不能做名牌,但對於成長同前途還是樂觀的

侯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

為自己訂下短中長期目標,想自己三年五年十年後達到咩目標,每半年一年review下自己條路有無on track,工作上盡力爭取機會學習,我回望畢業十年,每個時間點都over achieved,而家so far好滿意,祝福你,加油

大宅

回覆樓主:

其實好簡單,
搞好人際關係就步步高陞

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我仔話 讀乜都揾唔到野做 (好工)
加油!

洋房

樓主加油

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

toromama 發表於 18-9-1 23:57
但我不知哪來的決心
讀yr2, 3時,自薦去大公司做unpa ...

最近我在公司有個偶像
30頭,女人,有事業有愛情有人緣有錢
佢就係一早花晒所有spare time做野儲經驗,佢話佢唔算有錢,由出國讀大學已經養自己,到而家岩岩讀完MBA之嘛,已升到MNC最高層
反而佢嘅有錢同學,讀完又讀又讀,cert就一堆,升得反而唔夠佢快

琥珀宮

工都未返就話失望

做人應該踏實d,在可行的路上,找自己最好最有利的方向,爭取更好前景,而不是怨天尤人

琥珀宮

nsychristy 發表於 18-9-2 05:51
其實機會係唔知點樣就會跌落黎
有朋友係有錢佬老闆既side business 裡做著辛苦無前途不太起眼既低薪工, cv ...

珍珠宮

有冇考慮再做專業再讀書去考医科/law/言語師等

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 18-9-2 16:37

識唸

其實工作確是講閱歷的
大行,regulator 出身,cert靚,睇落好吸引
But not until 呢 d 尖子轉過下行內不同類型的角色
佢地都唔會夠全面可以做好一個高層
換位思考要練習的

珍珠宮

回覆樓主

周街大學生,你要捱得,開頭人工一定會高,年青人,一步一步上

公爵府

回覆樓主:

呢個post好! 要叫個女睇

首頁

尾頁

跳至