自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

sunnymama2 發表於 18-8-31 08:15
“返工返到有勇氣辭職”。。。講真,老細咁衰,我有少少報復心態。

雖然話公司冇任何人都得,但如果我2個 ...

如果你份工既人工係for 娛樂,現在份工做得唔開心,你可以先辭去,試一兩個月做ftm, 睇吓自己得唔得,唔得㗎搵返長工,得既繼續做ftm, 想多啲錢洗,可以去搵pt,個仔去了返學,都有好多時間剩,可以搵份半職/pt。
Childhood is journey, not a race.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

都唔想做,咪辭左休息下,試下點先
如果ok咪繼續FTM,有機遇有好工時再唸重出江湖都唔遲

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

當年我仲做緊學校,大女升小,我決定resign。成績功課係次要,佢係嫲嫲度學咗好多陋習。老人家係陪育公主方面真係有一手架!我自己湊返起碼佢兩個會落手落腳執房換床單吖!

洋房

回覆樓主:

我覺得樓主竟然做得唔開心, 可以辭左先, 做下ftm, 再慢慢搵下工, (除非樓主份工係政府工/跟point 跳的工, 出左去人工大drop或搵唔番), 反正當你搵到工時仔仔又可以俾番6299湊, 同現在一樣。 唔似得我咁, 唔做要炒工人, 做番野又要請返人, 比較煩。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

你仔係讀官津定直私?越高年級越多錢洗,家庭冇1/3收入係咪長遠都頂得住?

伯爵府

sunnymama2 發表於 18-8-31 07:48
琴日已經print 左resign letter,,信封都入埋,但都鼓唔起勇氣辭職。

冇勇氣辭職的原因係我收入佔家庭月入1 ...

有長老幫手根本不需做FTM, 而你嗰3份1人工向來都是閒錢可洗可不洗,冇左這畢錢又唔見得要就住就住用。

男爵府

你擺到明想用ftm既籍口黎逃避工作上既不快
如果自己唔係做ftm既材料
不如試下轉工

子爵府

認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 BK Milk勳章

sunnymama2 發表於 18-8-31 07:48
琴日已經print 左resign letter,,信封都入埋,但都鼓唔起勇氣辭職。

冇勇氣辭職的原因係我收入佔家庭月入1 ...

工可以再出來找過,如果有能力,c6負擔到,做ftm 囉!小朋友一手一腳自己跟,除咗功課成績行為可睇緊d, 我個人覺得係親子關係要培養,都係去到小六左右,升中你想跟小朋友都難!但親子關係培養得好,到時有乜事起碼肯同你講,你知佢有乜開心或唔開心,呢樣係用時間換返黎!我覺得係值得嘅!

翡翠宮

回覆樓主:

根本吾會考慮
只會轉工

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

tumpling 發表於 18-8-31 08:53
你擺到明想用ftm既籍口黎逃避工作上既不快
如果自己唔係做ftm既材料
不如試下轉工

唔係,一半半。我本身對小朋友學业好有要求,亦想同佢增加親子關係,又唔喜歡而家的生活模式,日日放工都要去6299度,食完飯才可回自己家,好累。 所以好想做FTM好耐。 咁講真,份工做得開心當然捱到,做得唔開心,所以唔想捱了。

水晶宮

sunnymama2 發表於 18-8-31 08:08
我打辭職信係因為老細講左d好hurt人的說話,好心淡。個心已經屈住兩日,仲要屈到幾時?做人唔係及時行樂嗎? ...

睇黎你經濟無大問題可以從心生活、其實唔駛諗到中學咁遙遠、或者高小你已經想出返?
又識人諗住停一年點知就有喜
你覺得「奢侈」生活重要定而家開心重要?
休息是為了更長遠的路

珍珠宮

Jane1983 發表於 18-8-31 08:13
你老公支唔支持? 你鍾唔鍾意ftm的生活? 多d閑錢使食好d對你來講重唔重要?

你想吓係想轉工定係做ftm。我贊 ...

係囉~點解唔係同老公傾
反而係要網上嘅人去push呢件事?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

若係我,小朋友為前題,已經無野要唸

娛樂洗費,的士,都係可選擇,並非必需

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

sunnymama2 發表於 18-8-31 08:08
我打辭職信係因為老細講左d好hurt人的說話,好心淡。個心已經屈住兩日,仲要屈到幾時?做人唔係及時行樂嗎? ...

早排我也是老細說話而辭職,收入初時少左,但有多d時間照顧家人。
睇你覺得那樣緊要d?搭少d的士啦!

我係當日收工即辭的

不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

親子王國15週年勳章

不如試幾個月, 完全唔動用你份糧, 睇下生活模式會點?

(可以真係拎左份糧出黎變 cash 收埋, 咁就想洗都無得洗)

其實講百分比都可以有好大分別, 家庭用入 30萬無10萬, 同3萬無1萬, 已經好唔同, 自己洗費既取捨更加無得問人意見。既然有猶豫, 就試行一下再從詳計議.......

或者, 同時間問下同行有無 part-time / 揾下半職, 先轉半職減少衝擊

珍珠宮

重點係老公贊唔贊成先? 你覺得你1/3收入只係for luxury, 但如果老公唔係咁睇(e.g.佢就係鍾意呢D luxury), 就完全另一回事

水晶宮

sunnymama2 發表於 18-8-31 09:02
唔係,一半半。我本身對小朋友學业好有要求,亦想同佢增加親子關係,又唔喜歡而家的生活模式,日日放工都 ...

你想日日放工唔洗去99度, 其實請工人就得。呢個方案之前已有人在你的舊post 提過, 只係你冇能力改变你老公及帶番個仔返屋企湊

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

湊仔女黃金10年

子爵府

轉工

首頁

尾頁

跳至