肌肉vs體脂

可愛教主2
|
股肉上升1%,體脂及皮下脂肪同時減去5%,理論上☝️這是合理嗎?
可愛教主2
|
無人知?
IloveJJ
|
可愛教主2 發表於 18-8-31 08:50
股肉上升1%,體脂及皮下脂肪同時減去5%,理論上☝️這是合理嗎?

點得出嚟架?
可愛教主2
|
IloveJJ 發表於 18-8-31 12:50
點得出嚟架?

脂肪磅
ninjarabbit
|
肌肉比例上升幾多,同脂肪比例下降幾多,其實無必然關係,我諗無人明你想問乜?

如果你個磅係啱,fat ratio 減5%照鏡係好明顯地有分別,你自己唔覺有分別?
可愛教主2
|
ninjarabbit 發表於 18-8-31 13:19
肌肉比例上升幾多,同脂肪比例下降幾多,其實無必然關係,我諗無人明你想問乜?

如果你個磅係啱,fat rati ...

就係冇,係突然一夜之間,好奇怪。 照計累積跑步成果,應該逐步逐步減,唔會一減就5%?算多麼?
可愛教主2
|
ninjarabbit 發表於 18-8-31 13:19

如果你個磅係啱,fat rati ...

我仲以為肌肉上升,脂肪比例就下降,因為total 是肌肉+脂肪+水分+骨頭,加總=100%。
叮妹
|
題外話、康寶萊果D用野夾下我手臂就得知脂肪幾多、好似好化學咁
tsung
|
叮妹 發表於 18-8-31 18:42
題外話、康寶萊果D用野夾下我手臂就得知脂肪幾多、好似好化學咁

冇脂肪磅咁準
可愛教主2
|
tsung 發表於 18-8-31 19:38
冇脂肪磅咁準

我都唔肯定,但我真係前前後後,讀咗幾次,早午晚都當係真係跌咗,好奇怪
tsung
|
可愛教主2 發表於 18-8-31 19:57
我都唔肯定,但我真係前前後後,讀咗幾次,早午晚都當係真係跌咗,好奇怪
...

個磅壞咗?
可愛教主2
|
tsung 發表於 18-8-31 20:47
個磅壞咗?

哈哈真係唔知觀察多幾日先
tsung
|
可愛教主2 發表於 18-8-31 20:50
哈哈真係唔知觀察多幾日先

唔需日日磅住啦,努力運動,一定會有成果
ninjarabbit
|
可愛教主2 發表於 18-8-31 18:41
我仲以為肌肉上升,脂肪比例就下降,因為total 是肌肉+脂肪+水分+骨頭,加總=100%。
...

首先我個人經驗係fat ratio 減5%,我係着細左一個碼仲有少少鬆。所以無可能照鏡唔覺有分別。同時間,我一磅都無輕過,我肌肉有增加但無5%。我一個月做一次inbody, 都已經算好頻密。

肌肉比例,脂肪比例都係用體積計算,脂肪磅係用電流通過時間,估算肌肉,脂肪體積出來。所以無論平貴(就算有埋手把個款),家用脂肪磅都係超級唔準。要有參考價值,通常係要明白自己生活習慣,揀同時間既數值。例如逢星期日朝早起身乜都唔做即刻磅。一日磅三次係無參考計值,其實你做完運動唔拉筋肌肉緊,同訓醒放鬆哂已經有分別。
可愛教主2
|
ninjarabbit 發表於 18-8-31 21:47
首先我個人經驗係fat ratio 減5%,我係着細左一個碼仲有少少鬆。所以無可能照鏡唔覺有分別。同時間,我一 ...

請問你inbody是否喺營養師度度?

基本上我脂肪減咗五個percent,肌肉增加一個percent,跟住水份又忽然多咗,總體重係重咗啲啲, 身體真係冇乜太大變化,可能隻腳會有少少slim,但唔係太明顯,絕對唔可以由一個碼著細去另一個碼。
可愛教主2
|
ninjarabbit 發表於 18-8-31 21:47
首先我個人經驗係fat ratio 減5%,我係着細左一個碼仲有少少鬆。所以無可能照鏡唔覺有分別。同時間,我一 ...

補充一,句脂肪同內臟脂肪同樣跌幅度一樣,食嘢都係不嬲食嗰啲,冇乜刻意改變,只係運動量多咗啫。
lambing
|
好努力咁運動加控制飲食先可以一個月減1%體脂, 做負重運動做到隻狗咁, 幾個月先多咗0.4%肌肉, 我唔知你係男定女, 有無飲protein , 但5%係好誇張的數字, 而且市面的體脂磅做參考好喇, 真正PRO 的inbody 起碼幾皮一部

我的習慣係毎日起身梳洗後磅, 同一時間, 個磅放同一格階磁, 用一個月黎做指標, 可以留意到自己的上落, MARK 埋飲食記錄就更清楚自己點解突然重/輕咗, 食咗大餐? M? 病?
ninjarabbit
|
可愛教主2 發表於 18-8-31 23:15
請問你inbody是否喺營養師度度?

基本上我脂肪減咗五個percent,肌肉增加一個percent,跟住水份又忽然多 ...

我去既gym 有inbody 機,通常係要pt 陪同至可以用,但因為我三年來個個月都用,pt 部已經認得我,可以俾我自己來。

我覺得你個磅誤差來自水份,唔係體脂落5%。 唔好做完運動去磅,身體缺水,肌肉緊,個數值根本無參考價值。
ninjarabbit
|
可愛教主2 發表於 18-8-31 23:19
補充一,句脂肪同內臟脂肪同樣跌幅度一樣,食嘢都係不嬲食嗰啲,冇乜刻意改變,只係運動量多咗啫。
...

我唔知你跑左幾耐同乜pacing。 但我係操練馬拉松比賽,四個月落5%, 講緊月跑量250~300k, 4hr full marathon pacing,食高比例carbohydrates。
Angel_Rose
|
叮妹 發表於 18-8-31 18:42
係咪測皮下脂肪?係嘅話,讀中學時體育室都有幾個依啲夾,亦都用過黎幫同學夾