自由講場

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

珍珠宮

ninjarabbit 發表於 18-9-1 10:12
我唔知你跑左幾耐同乜pacing。 但我係操練馬拉松比賽,四個月落5%, 講緊月跑量250~300k, 4hr full maratho ...

嘩,你真係好西利,運動高手。其實飲食呢排差唔多只係運動多咗同埋用咗瘦瘦包,唔知有冇影響。所以好奇先問。唔緊要,我再觀察多一段時間,唔該曬

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

可愛教主2 發表於 18-9-1 19:58
嘩,你真係好西利,運動高手。其實飲食呢排差唔多只係運動多咗同埋用咗瘦瘦包,唔知有冇影響。所以好奇先 ...

體脂落5%係好誇張既數字,正常飲食就算極高運動量都要超過3個月至會出現,同埋身型係一定明顯睇到分別。
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

珍珠宮

回覆樓主:

你用邊個牌子脂肪磅?

琥珀宮

畀面勳章

叮妹 發表於 18-8-31 18:42
題外話、康寶萊果D用野夾下我手臂就得知脂肪幾多、好似好化學咁

有 formula 計既,前人做左好多 studies, 脂肪磅都要跟指引做先準

琥珀宮

畀面勳章

叮妹 發表於 18-8-31 18:42
題外話、康寶萊果D用野夾下我手臂就得知脂肪幾多、好似好化學咁

Duplicate

珍珠宮

cakii 發表於 18-9-2 10:35
你用邊個牌子脂肪磅?

只係淘寶雞野脂肪榜。 我半年前日日磅,指數冇乜變,到近日大跌,先問問。 不過如果個磅唔準,我都想買個,請問各位有冇推介。

珍珠宮

ninjarabbit 發表於 18-9-2 09:11
體脂落5%係好誇張既數字,正常飲食就算極高運動量都要超過3個月至會出現,同埋身型係一定明顯睇到分別。
...

講真,跑完步三個星期,隻腳有啲film左,可以話slim咗少少,但眞的不太明顯,可能自己日日照鏡、日日上磅,真係唔覺。 不過我始終都解釋唔到,點解脂肪落咗,水分係多番? 但個磅真係用咗好多個月,数字都唔郁,係今次先郁, 所以唔知信唔信好? 不過可能之前真係0運動,到最近一星期三天跑步, 身体出現大反差掛。

男爵府

度體脂有好多唔同方法:
http://www.gymbeginner.hk/2015/10/28/%E9%87%8F%E5%BA%A6%E8%BA%AB%E9%AB%94%E8%84%82%E8%82%AA%E6%AF%94%E7%8E%87%E7%9A%846%E5%80%8B%E6%96%B9%E6%B3%95/

Inbody 只係一個磅既牌子。除咗在腳下有微電流度脂肪,呢D model比普通家用脂肪磅多埋手掌通電.其他大牌子如Tanita, Omron 都有呢Dadvance model...未必要幾皮野。現在坊間什麼「身體成份分析儀」同脂肪磅都係同一原理,就差在廠商點用度到嘅data計數俾你....

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

可愛教主2 發表於 18-9-2 12:33
講真,跑完步三個星期,隻腳有啲film左,可以話slim咗少少,但眞的不太明顯,可能自己日日照鏡、日日上磅 ...

照鏡無明顯分別,我唔會信你個磅。因為我自己經驗過體脂落5%, 見過變化幾大。

骨,肌肉,脂肪,水既密度都唔同,個磅只可以用電流由一隻腳通過身體到另一隻腳既時間,加體重同身高,估算分別既比例,根本唔可以獨立分析個別部位或單計肌肉體積。

而且你既身體總體積唔係實數,其實每個鐘都可以上落。所以至話一定要睇生活習慣,對比同情况至有參考價值。
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

男爵府

可愛教主2 發表於 18-9-2 12:29
只係淘寶雞野脂肪榜。 我半年前日日磅,指數冇乜變,到近日大跌,先問問。 不過如果個磅唔準,我都想買個 ...

你個磅淘寶什嘜咁緊係唔可信啦!
你買返部tanita啦!
平旣$5xx ~8xx都已經夠你用。
我自己個部就好貴

珍珠宮

zone123 發表於 18-9-2 13:23

正有此打算。買時有咩要留意?边度多選擇?

男爵府

可愛教主2 發表於 18-9-2 15:36
正有此打算。買時有咩要留意?边度多選擇?

上網搵,有平有貴!
其實主要睇你要乜功能~
買返tanita 已經信心大!

珍珠宮

zone123 發表於 18-9-2 15:42
上網搵,有平有貴!
其實主要睇你要乜功能~
買返tanita 已經信心大!

T or O 牌, 最緊要準。
另外呢隻會唔會電子化,記低磅數及各項指數紀錄?我依家用 淘寶磅,用手抄,再打入excel,覺得有啲煩。

珍珠宮

因有人介紹用小米磅,電子化 記錄數據, 不過可能t牌,o牌会professional d。

男爵府

可愛教主2 發表於 18-9-2 17:50
T or O 牌, 最緊要準。
另外呢隻會唔會電子化,記低磅數及各項指數紀錄?我依家用 淘寶磅,用手抄,再打 ...

其實有keep記錄,
但通知係1week , 1month, 2month, 一年咁!
所以其實最好自己都係mark低做記錄好!

小米始終唔夠專,同埋好多野易壞!
T係磅界一定係最專,O就平少少,
因為減肥係一世,有排攪,
我就會買最好!
因為有排用!

珍珠宮

zone123 發表於 18-9-2 18:25
其實有keep記錄,
但通知係1week , 1month, 2month, 一年咁!
所以其實最好自己都係mark低做記錄好!

好,我都要搜尋一下,謝謝你

珍珠宮

請問你嗰部係點㗎?貴得嚟,但多功能?

男爵府

可愛教主2 發表於 18-9-2 21:03
請問你嗰部係點㗎?貴得嚟,但多功能?

我個部,正常人係唔會買!

男爵府

可愛教主2 發表於 18-9-2 17:52
因有人介紹用小米磅,電子化 記錄數據, 不過可能t牌,o牌会professional d。
...

tanita有部係藍牙傳到電話作紀錄,
但呢部好貴$2600,你應該唔會買!

首頁

尾頁

跳至