自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

cwaisum 發表於 18-8-31 10:27
阿女由初學至考八級,都是用數碼琴

係咪真的?

象牙宮

TinyTomato 發表於 18-8-31 10:29
你上一個Post寫 "電子鋼琴"

我成日都以為數碼鋼琴=電子鋼琴,有分別的嗎?
屋企部係鋼琴,無特別去睇其他琴,近排幫親戚攪捐數碼鋼琴先用過下部琴呀!

珍珠宮

Poyau 發表於 18-8-31 10:14
老師説得對 二手可考慮Yamaha U1

二手琴係唔係平極都過萬?

大宅

eggcarol 發表於 18-8-31 10:36
係咪真的?

係呀!我那個數碼琴仲要係朝行晚拆的那種,係Yamaha的全鍵Keyboard。

其實學琴真是要睇興趣和是否勤力練琴。我對孩子要求不高,不用攞獎,學琴只求興趣,加一門手藝,最終可以在教會做司琴就心足矣。

水晶宮

mercurycc 發表於 18-8-31 10:42
屋企部係鋼琴,無特別去睇其他琴,近排幫親戚攪捐數碼鋼琴 ...

數碼琴係上世紀90年代尾才開始在香港有; 電子琴就早已流行。兩者的keyboard 係有分别。而電子琴更有自家的考核制度。

mercurycc    發表於 18-8-31 11:08

伯爵府

電子琴琴鍵通常係 non-weighted,即係每個鍵重量一樣,而且普遍好輕。

數碼鋼琴琴鍵係模仿真鋼 fully-weighted,即是低音區鍵較重,高音區較輕(在真鋼上因為高音鍵無damper所以較輕),而且回彈力,所用物料亦普遍比電子琴好。

越高階的數碼琴,琴鍵越似三角琴,一分錢一分貨。

mercurycc 發表於 18-8-31 10:42
屋企部係鋼琴,無特別去睇其他琴,近排幫親戚攪捐琴先用過 ...

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

四级前要求不太高,買部平的二手鋼琴(去bk二手牌),狀態差或非名版不要緊。每個琴指仲有声,暖管仲work就得。很多人半途而廢,尤其呈分年好忙。我仔三级已唔練,話重複咁練好悶,到四级已唔肯学。

到孩子高小仍有心學你才買個好的二手琴吧。细路的興趣,五時花六時變。

電子琴,手感差好遠,別学坏手勢

象牙宮

TinyTomato 發表於 18-8-31 10:52
電子琴琴鍵通常係 non-weighted,即係每個鍵重量一樣,而且普遍好輕。

數碼鋼琴琴鍵係模仿真鋼 fully-weig ...
呢個知,所以一開始學琴已買鋼琴,
係街都見過數碼三角琴都彈過同三角琴完全唔同,
因教琴老師用三角琴,可能唔係頂級掛。

子爵府

naigai 發表於 18-8-31 08:51
仔仔學左琴快一年,見佢仍有興趣,而且老師話唔可以再用電子琴,所以開始考慮買鋼琴。

但由於$$$同地方 ...

4-6k的二手鋼琴一係40、50年琴齡(日本制的Yamaha可能唔止),一係東南亞琴,有d牌子可能係Karl muller, wesberg....

簡單試琴試每個琴鍵的聲音、回彈係咪正常、彈下歌睇下音色是否喜歡、三個pedals、揭開上蓋同下蓋檢查琴身入面有無異樣,塵總會有d,但至少唔好生蟲發霉、弦緣無生銹

你等到的話,有d地方甚至會有free鋼琴

伯爵府

回覆樓主

聽老師講
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

大宅

cwaisum 發表於 18-8-31 10:27
阿女由初學至考八級,都是用數碼琴

想知用邊部數碼琴?純粹好奇想知

琥珀宮

TinyTomato 發表於 18-8-31 10:11
二手$4000-$6000 鋼琴你都唔會預左係好琴吧,不如問下有冇 朋友 / 同事 / 親戚 / 教會 / 學校有唔要的琴 ?! ...

基本上問任何一個鋼琴老師都一定叫人買鋼琴,唔會買數碼琴

男爵府

naigai 發表於 18-8-31 08:51
仔仔學左琴快一年,見佢仍有興趣,而且老師話唔可以再用電子琴,所以開始考慮買鋼琴。

但由於$$$同地方 ...

我嘅見解係,只考慮鋼琴,唔想買新嘅,睇下有冇人free 比你,買二手嘅話,要撞手神,而且仲要比錢買。
我見 tom lee 兩萬幾都有新琴。

一係就先比佢出去租琴,見佢有恒心先考慮買個返屋企。

有琴行係可以租返屋企,之後可以買,但要預左大部分琴好舊好舊,琴行自己動手腳執返好,我就唔會考慮。

複式洋房

回覆樓主

數碼琴同鋼琴手感同音色上始終有分別 用數碼琴日子耐咗會發現手指唔夠人地彈鋼琴嘅人有力 而且技巧都無用鋼琴嘅人咁控制自如 如果能力負擔得到就買鋼琴啦 但要留意買鋼琴都要留意啲鍵唔好鬆 琴入面鋼線無生銹 要運作正常 先會練得好

寶石宮

2023年兔年勳章

twotigers 發表於 18-8-31 10:46
二手琴係唔係平極都過萬?

有質素嘅二手要過萬

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

fb常有2手鋼琴free出,可考慮
[img align=right][/img]

珍珠宮

Poyau 發表於 18-8-31 14:38
有質素嘅二手要過萬

喺邊度可以買到二手鋼琴? 琴倉?

大宅

ltstars 發表於 18-8-31 13:14
想知用邊部數碼琴?純粹好奇想知

普通Yamaha的數碼琴,10多年前買的。這款型號可能成為歷史。

大宅

買琴妳要預埋調音

伯爵府

TinyTomato 發表於 18-8-31 10:11
二手$4000-$6000 鋼琴你都唔會預左係好琴吧,不如問下有冇 朋友 / 同事 / 親戚 / 教會 / 學校有唔要的琴 ?! ...

認同,真係好睇小朋友資質同個人期許。我只想佢第日可以自娛,亦唔知佢係咪學兩三年就唔想學,我又怕二手麻煩,又怕要成日調音,最後都係買數碼鋼琴。

我買時試過K記同Y記,我覺得Y記手感接近啲。

的確指力係無用真琴咁好,有次代課老師上咗一堂就問我係咪彈開數碼琴

依家睇佢資質進度,可能玩多兩年就唔玩,過多一年就呈分,我都可能要佢停一停。到中學佢真係知道自己想學落去,肯精益求精時至傾下係咪換真琴,或更靚嘅數碼鋼琴!
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

首頁

尾頁

跳至