自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

二手$4000-$6000 鋼琴你都唔會預左係好琴吧,不如問下有冇 朋友 / 同事 / 親戚 / 教會 / 學校有唔要的琴 ?!

如果買數碼琴,$5xxx應該買到 Kawai ES110,Roland FP30 以這價位來講質素都幾好,。

個人認為除非小朋友立志要成為演奏家,否則一台高質數碼鋼琴夠用。鋼琴老師普遍對數碼琴有偏見。

naigai 發表於 18-8-31 08:51
仔仔學左琴快一年,見佢仍有興趣,而且老師話唔可以再用電子琴,所以開始考慮買鋼琴。

但由於$$$同地方 ...

伯爵府

一台直立數碼琴的確不會慳好多位,但一塊過的(例如Roland FP系列,Yamaha P系列,Kawai ES系列) 就真係好慳位。

mercurycc 發表於 18-8-31 10:11
其實數碼鋼琴唔慳得好多位,不如一次過買鋼琴更好,
到時又換來換去,親戚都係開頭用數碼鋼琴,幾年後換鋼 ...

伯爵府

不同意,我都好想有人可以半價賣部二手正常CA98, N2, NV10 或者 LX17 比我。

mercurycc 發表於 18-8-31 10:11
最慘數碼鋼賣出去唔值錢無人收,岩送左去社福機購好過掉.

伯爵府

電子琴 同 數碼鋼琴 係完全兩個世界,不可混為一談。

mercurycc 發表於 18-8-31 10:18
親戚之前咪用Yamaha 電子鋼琴,講真長就差唔多,
只係高及濶慳左小小位,
始終彈鋼琴手感聽音完全唔同感覺 ...

伯爵府

你上一個Post寫 "電子鋼琴"

我心目中的數碼鋼琴定義係: 88 Keys with Fully-weighted Hammer Action

mercurycc 發表於 18-8-31 10:26
唔係講緊數碼鋼琴及鋼琴嗎?

伯爵府

電子琴琴鍵通常係 non-weighted,即係每個鍵重量一樣,而且普遍好輕。

數碼鋼琴琴鍵係模仿真鋼 fully-weighted,即是低音區鍵較重,高音區較輕(在真鋼上因為高音鍵無damper所以較輕),而且回彈力,所用物料亦普遍比電子琴好。

越高階的數碼琴,琴鍵越似三角琴,一分錢一分貨。

mercurycc 發表於 18-8-31 10:42
我成日都以為數碼鋼琴=電子鋼琴,有分別的嗎?
屋企部係鋼琴,無特別去睇其他琴,近排幫親戚攪捐琴先用過 ...

伯爵府

好多人都話學壞手,但如果詳細問點壞法,又好似唔係好多人講到。

我都用數碼琴,上堂時用返真琴其實又唔覺適應上有什麼大問題。

我認為成人為興趣學琴,又不是要做演奏家更不是要用琴來搵食,數碼鋼琴的出現令日間無時間練琴的人都可以學琴,是一項偉大發明。
cytjulia 發表於 18-8-31 21:21
我都煩惱緊呢個問題,我女岩岩開始學,而我自己又學返琴,個個都話數碼琴練壞手,但我自己夜晚自有時間練琴 ...

伯爵府

有靜音系統的2合1 鋼琴都係一個選擇。
cytjulia 發表於 18-8-31 21:21
我都煩惱緊呢個問題,我女岩岩開始學,而我自己又學返琴,個個都話數碼琴練壞手,但我自己夜晚自有時間練琴 ...

伯爵府

佢有冇親身帶你去琴行用真鋼及數碼琴示範下 ?!

我不排除某D高級技巧數鋼做唔到或者反應唔夠快 (其實我懷疑平價真鋼都有類似問題),但"做唔到" 同 "學壞手勢" 係兩樣野。

如果客觀條件許可,人人都用 Steinway & Sons 三角琴,但現實就係現實,係要取捨。
cytjulia 發表於 18-8-31 22:40
但我有個女都學緊,呢個係問題,我同十個人講(唔理識唔識彈琴)講到我害左佢咁,一定會學壞手,我唯一一 ...

首頁

尾頁

跳至