網購信用卡使用保安問題

mdoip
|
我想網購,但係又擔心信用卡被盜用!想問下大家會做什麼保安措施?
pbpk03845784
|
mdoip 發表於 18-8-31 09:33
我想網購,但係又擔心信用卡被盜用!想問下大家會做什麼保安措施?

冇野可以做、如太擔心真係不要用咭。講真的。。。
anyuser18
|
只用一張來網購
要確定張咭交易後有短訊通知。交易時要入一次性密碼
盡量降低信用額
找間聲譽好負責任的發咭銀行
dede2005    發表於 18-9-1 11:56
wcpcelia    發表於 18-8-31 16:31
jc2009    發表於 18-8-31 10:54
Poyau
|
anyuser18 發表於 18-8-31 10:13
只用一張來網購
盡量降低信用額

好辦法
fitfish
|
只用一張來網購
盡量降低信用額
你認为那間銀行好些?
anyuser18
|
fitfish 發表於 18-9-1 11:30
你認为那間銀行好些?

無乜意見啊。其實我張張咭都網購暫時問題不大。

驚就選啲大行,匯豐恆生citibank 啩?唔太肯定邊間好
lyh80115
|
驚咪唔用信用卡,例如用Tap&go Mastercard同銀聯卡都可以網購架,要用幾多就增值幾多。
mdoip
|

多謝各位提議

無話可說
|
用張低限額囉,再唔係有人話tap and go既預付卡效果一樣
happymeowy
|
只在大型網站使用
如果在小店買,一定要用有加密 (如visa verify)的付款方法 (即係轉你去銀行頁面,有要雙重識証嗰啲)
如果是小店,只真接在對方網頁入number 同卡背三位數嗰啲,千祈唔好用
如果有paypal 最好經paypal , 收唔到貨會協助你攪退款
終極熊貓
|
只用一張來網購
盡量降低信用額

未必關銀行時
係店家,同所用嘅payment gateway
sweetcandychan
|
只用一張來網購
盡量降低信用額

同你一樣
anyuser18
|
終極熊貓 發表於 18-9-1 12:45
未必關銀行時
係店家,同所用嘅payment gateway

我話選銀行的意思係出事被盗用後佢會揹數啫
Alex123
|

我見現在網上使用信用卡交易都要用手機短訊接收及提供安全密碼才能交易成功,比以前只是提供信用卡號等資料就可以交易安全得多。
fitfish
|
题外話。如用輸入短迅一次性密碼的

假如身在外國又想纲購(例如机票酒店)如何收密碼呢?
cbeyond
|
Alex123 發表於 18-9-1 13:16
我見現在網上使用信用卡交易都要用手機短訊接收及提供安全密碼才能交易成功,比以前只是提供信用卡號等資 ...

唔係所有網購都會收手機短訊
cbeyond
|
fitfish 發表於 18-9-1 13:24
题外話。如用輸入短迅一次性密碼的

假如身在外國又想纲購(例如机票酒店)如何收密碼呢? ...

做得網購, 就要自己考慮到如何收一次性密碼
fitfish
|
我用滙豐卡纲購

银马大D有短迅密碼

銀碼少D就沒有

rello
|
Tap n go。
屬Master、Debit card。
張卡內有幾多錢,才能用幾多。
可以在7-11充值。
fitfish
|
Tap n go

有無一次性密碼的?