大學開德育科!防雞翅防咸豬手

brother4
|
自己贊成大學開德育科!约有三分數,俾大學生上…題目如0camp咸猪手,雞翅事件等? ,大家讚成?
洋洋
|
brother4 發表於 18-8-31 10:40
自己贊成大學開德育科!约有三分數,俾大學生上…題目如0camp咸猪手,雞翅事件等? ,大家讚成? ...

無聊!
熊熊老婆
|
嘥氣喇,教都唔會聽。昨天係第一城,先見到佢哋一班人係到玩「遊戲」。一邊食煙,一邊爆粗,仲大大聲聲係巴士站問:同男/女朋友行完房後應該講D乜?作為納税人,不禁搖頭嘆息。
cissie    發表於 18-9-1 19:10
Wingli121    發表於 18-8-31 13:02
WChan    發表於 18-8-31 11:46
rabbit75
|
大學先開始教?
唔係自小養成咩?
二樓都答咗你啦
阿樓主…
vyhc
|
咩都學校教? 唔關屋企父母事?
cissie    發表於 18-9-1 19:11
jannlly
|
brother4 發表於 18-8-31 10:40
自己贊成大學開德育科!约有三分數,俾大學生上…題目如0camp咸猪手,雞翅事件等? ,大家讚成? ...

家庭教育問題……相信如果自細家人教細佬,係小朋友面前係有責任感,身教。
細佬都會成為餅印。
自己小朋友大個嘅人品係怎樣,其實唔多唔少都係反應返父母係怎樣。
brother4
|
rabbit75 發表於 18-8-31 10:56
大學先開始教?
唔係自小養成咩?
二樓都答咗你啦

小學/中學求分數,教應該是身教(家長)責任最大但D家長只看成績
wcpcelia
|
依家至教...其實唔會好有效了
brother4
|
洋洋 發表於 18-8-31 10:48
無聊!

多謝支持
brother4
|
wcpcelia 發表於 18-8-31 11:00

好過唔教
twotigers
|
jannlly 發表於 18-8-31 10:58

家庭教育問題……相信如果自細家人教細佬,係小朋友面前係 ...

上樑不正下樑歪
brother4
|
熊熊老婆 發表於 18-8-31 10:50
嘥氣喇,教都唔會聽。昨天係第一城,先見到佢哋一班人係到玩「遊戲」。一邊食煙,一邊爆粗,仲大大聲聲係巴 ...

社會,學校,家長有責任
sushiroll
|
熊熊老婆 發表於 18-8-31 10:50
嘥氣喇,教都唔會聽。昨天係第一城,先見到佢哋一班人係到玩「遊戲」。一邊食煙,一邊爆粗,仲大大聲聲係巴 ...
都咁大個人,你教佢地都唔會理la
twotigers
|
wcpcelia 發表於 18-8-31 11:00

60年代小學有本課本叫德育,當年小學生要讀,而家無咗呢本嘢好耐
wcpcelia    發表於 18-8-31 11:29
brother4
|
twotigers 發表於 18-8-31 11:02
上樑不正下樑歪

都不-定,好似交通工具的位如老人位,非常非常成功,肯教有宣傳等
brother4
|
twotigers 發表於 18-8-31 11:05
60年代小學有本課本叫德育,當年小學生要讀,而家無咗呢本嘢好耐

是的,why?
brother4
|
sushiroll 發表於 18-8-31 11:04
都咁大個人,你教佢地都唔會理la

教好-個得-個
sushiroll
|
brother4 發表於 18-8-31 11:08
教好-個得-個
其實一早由幼稚園已經應該要教,見到嗰啲ocamp news, 我一定會由細開始教我小孩要懂得say no.
brother4
|
sushiroll 發表於 18-8-31 11:14
其實一早由幼稚園已經應該要教,見到嗰啲ocamp news, 我一定會由細開始教我小孩要懂得say no.
...

不會教ssy no,只教自强不息,遇強越强
twotigers
|
brother4 發表於 18-8-31 11:07
是的,why?

唔知,本書係我阿姨,到我讀小學果陣已經無咗呢科,亦可能間間學校唔同