投資大灣區同泰國物業,你點睇?

小王子母后
|
宜家風向吹向大灣區物業同曼谷物業,投資黎講,你有咩霖法?
云云
|
小王子母后 發表於 18-8-31 10:59

大灣區值博率高d, 搭船,高鐵或車已可到,但泰國要搭飛機冇咁化算。
中山多人識廣東話,溝通都容易d,租唔出自住都可以。
Poyau
|
泰國一手劏房價高
baby668
|
小王子母后 發表於 18-8-31 10:59

首先大灣區咁大你真係要睇清楚, 好多地方已經限購, 例如深圳 廣州, 千祈唔好聽人講去肇慶買樓, 買咗保證你得個吉, 惠州 大亞灣 亦都開始限制, 而且價格已被嚴重炒起, 老老實實新樓已經完全冇水位, 當然可考慮二手,呎價一萬蚊一平方或以下可出手, 但要注意大陸買樓要滿5年嘅稅項,先至等於買新樓 的稅項

泰國樓基本上我睇唔到有任何投資價值
小王子母后
|
baby668 發表於 18-11-7 11:45

首先大灣區咁大你真係要睇清楚, 好多地方已經限購, 例如 ...

珠海中山呢
baby668
|
小王子母后 發表於 18-11-19 16:18
珠海中山呢

珠海限購, 香港人買唔到, 中山只可以買二手商品房, 總之記住任何地方都切勿買40年期嘅公寓

大陸買樓一定要買70年期嘅商品房
JJ0211
|
baby668 發表於 18-11-19 18:53
珠海限購, 香港人買唔到, 中山只可以買二手商品房, 總之記住任何地方都切勿買40年期嘅公寓

大陸買樓一定 ...

40年期嘅公寓同商品房有咩分別呢?除左年期唔同之外
baby668
|
JJ0211 發表於 18-12-1 21:48
40年期嘅公寓同商品房有咩分別呢?除左年期唔同之外

有非常巨大的分別, 40年公寓係當商業用途,水電煤費用都特別高, 重點 轉手是非常之困難,基本上公寓係唔會有大陸人買, 除非你是用嚴重低價沽出才會有人接
JJ0211
|
baby668 發表於 18-12-4 18:40
有非常巨大的分別, 40年公寓係當商業用途,水電煤費用都特別高, 重點 轉手是非常之困難,基本上公寓係唔 ...

我見有好多介紹比香港人買都係公寓.間間都好四正. 唔知有咁大份別
baby668
|
JJ0211 發表於 18-12-5 17:15
我見有好多介紹比香港人買都係公寓.間間都好四正. 唔知有咁大份別

因為好嘢就唔需要買廣告, 介紹得畀你必定係唔會有人要嘅蘿底橙, 如果你明知山有虎,偏向虎山行

唯有祝福你
臭宝妈咪
|
回覆 baby668 的帖子

点解你话买肇庆得个吉呢?我差点想入手买,请告知原因!
baby668
|
臭宝妈咪 發表於 18-12-6 04:04
回覆 baby668 的帖子

点解你话买肇庆得个吉呢?我差点想入手买,请告知原因! ...

自己諗下啦, 第一樓價已炒上, 第二當地經濟活動並不多, 喺大陸除咗北京上海深圳廣州之外, 投資其他地方 ,基本上 回本期極長, 如果你唔介意你筆錢, 十幾二十年之後,先至翻一倍,你可以投資, 但係你用同一舊錢,投資喺其他地方 ,幾年已經可以做到, 就好似我幾年前踏足佛山, 五年後已經一個double
臭宝妈咪
|
但是佛山都大部分限购了现在
baby668
|
臭宝妈咪 發表於 18-12-6 21:25
但是佛山都大部分限购了现在

所以任何嘢都係講時機
amy_hippo
|
想問大灣區買樓應要留意什麼?
請賜教!謝謝