孕婦在x光室門外等候,會有影響嗎?

LC116
|
如題
mwsiipb2
|
LC116 發表於 18-8-31 11:35
如題

咁你係咪長期坐係个度啊?
我要做媽媽
|
系門外應該冇咩問題既,而且我覺得佢個門多多少少都擋到既
google_hi
|
電話都會有副射,唔好過份擔心
Carmenyu620
|
但我陀第一胎嗰陣入左院,夜晚有個姑娘入黎問有無大肚婆,有嘅話要過對面房,因為有人要照x光,間x光房就喺我間房隔離,我諗都會有少少,唔係政府醫院點會咁小心叫你走佬
鄧鍾
|
我想知機場檢查過機有無輻射影響到大肚婆多D
LC116
|
Carmenyu620 發表於 18-8-31 22:24
但我陀第一胎嗰陣入左院,夜晚有個姑娘入黎問有無大肚婆,有嘅話要過對面房,因為有人要照x光,間x光房就喺 ...

其實我不是在門外等,而係今日睇醫生拎藥 , x光房就在藥房附近,所以有些擔心
MMfaith
|
我份工係牙科,基本上日日都有人要照x光,我都係企係門外禁制,開頭都會擔心,但工作所需 又避唔到甘多
bchuma
|
如題

度門好厚噶,唔會有事噶,不過最好離遠點
紫色線
|
我陀二仔時 當時唔知已有咗
陪大仔入去照肺tim. 二仔一樣精靈活潑
GCHK
|
應該唔怕嘅,唔好過份擔心
舒力奇
|
如題

一般醫院d x ray房係用鉛牆,係可以減小幅射外漏,同埋道門d那都有晒嘢檔住,就算入面照緊,企外面都應該係安全
haha748494
|
有大門保護,唔洗太擔心,日常生活四周都有幅射。
RubyYu07
|
LC116 發表於 18-8-31 22:29
其實我不是在門外等,而係今日睇醫生拎藥 , x光房就在藥房附近,所以有些擔心
...

個門都好厚,有隔輻射作用,唔需要咁擔心。
vic9u
|
成個X光室牆,門,地板同天花都係鉛,用黎隔幅射。但係有病人因爲身體問題落唔到去x光室照,就唯有係病房照,咁就冇野隔架啦。所以係病房聽到有人照X光懷孕o既一定要避,唔係就硬食幅射架啦
adachankayan
|
如題

x光室設計應該考慮左呢點,不用過份擔心
hamsterma
|
如題

有大門保護應該問題唔大嘅