真喺好无奈

BeckyAwYueng
|
我係一個雙胞胎唧媽咪,仔仔今年4歲半!佢哋到咗呢個年齡出現咗一個敏感秩序期!凡事都要跟住佢唧step黎做!如果唔跟住做就會扭計發脾氣!就係因為咁,我上網諮詢過呢段時期唧小朋友係點!家長要點做!問題黎啦,屋企人(bb爸爸&bb嫲嫲),就覺得佢地係野蠻,任性!但係我同佢地解釋過,呢段時期唧小朋友係可能會出現咁唧情況!佢地會作出比較,比喻bb嫲嫲會講,唉,你個仔真係難湊,你睇下佢哋爸爸細個,點會咁嘎!我聽完都會同佢講返,咁每個小朋友都唔同,發展都唔同!但係佢答返我,係你個仔俾人就慣曬!我都有同佢地爸爸講過呢個問題,但係佢會左耳入右耳出!覺得係我太就佢地先會咁?我夾係中間,好難做!因為我唔係全職媽咪,所以唔係話24小時對住小朋友,我想用返自己唧方法去教,但係又無可奈何!我會諗,如果我返工,佢地又會點教呢?好多好多嘢,有時覺得真係好壓抑,好辛苦!兩頭唔到岸唧感覺!
crystal媽咪
|

返幼稚園時情況如何??
VCBB小天使
|
BeckyAwYueng 發表於 18-8-31 11:45
我係一個雙胞胎唧媽咪,仔仔今年4歲半!佢哋到咗呢個年齡出現咗一個敏感秩序期!凡事都要跟住佢唧step黎做 ...

你係全職媽,咁小朋友而家邊個湊。
|
BeckyAwYueng 發表於 18-8-31 11:45
我係一個雙胞胎唧媽咪,仔仔今年4歲半!佢哋到咗呢個年齡出現咗一個敏感秩序期!凡事都要跟住佢唧step黎做 ...

每個年齡段都有現代“所謂專家”巧立名目的“專業名詞” 真有其事還是純粹為不良行為開脫,就見仁見智啦!
如果小朋友覺得一定要食完雪糕才會埋枱食飯,咁又由佢?如果佢覺得放學回家要先打機,再睇電視之後才做功課,咁又如何?
我就崇尚“品德行為”從小教,愈大愈難搞,到壞習慢慣已定型,恨錯難返
little_monkey
|

我信念:每個小朋友都係獨特的,每個小朋友都難教。因為小朋友係一塊璞玉,要我地慢慢去craft.
而家係“進行中”,不是“結果”。

我試過好多時老人家都唔記得佢湊我地嗰時嘅經歷,自己也唔係咁記得孩子初生的細節(只不過係幾年)。發現原來做父母,經歷過的事,辛酸已忘記,只剩下一些感覺。
所以,請理解你奶奶說話可能不好聽,不客觀,但佢或者真係唔記得佢個仔都係咁曳
大家加油,孩子不斷成長不斷在變,下一階段又有新玩意
wcpcelia    發表於 18-9-1 18:05
SARIDON
|
如果同我講我,要跟一個四歲半嘅細路所set出嚟嘅step去做嘅話, 我覺得唔應該. 係應該大人話比細路仔知點樣做,應該係佢跟我嘅意願,唔係我跟佢嘅意願嘢, 咁細個。。如果我唔跟佢嘅做法佢就發曬脾氣,咁大咗我唔知會變成點。。
|
crystal媽咪 發表於 18-8-31 12:04
返幼稚園時情況如何??

返幼稚園ok嘎 我都問過老師,問佢哋係幼稚園唧情況,老師都話佢地自主能力ok,同埋都活躍嘎
|
VCBB小天使 發表於 18-8-31 18:08
你係全職媽,咁小朋友而家邊個湊。

我係返Parttime嘎
|
得果4歲半,不是大人引導佢跟社會要求去融入家庭/學校/社會嗎?點會倒過來跟小朋友果套?我唔知「敏感秩序期」是什麼,我只知「自由」這樣野易放難收,你比左佢唔好預期收得返,日後都要跟佢果套去做。
VCBB小天使
|
701003 發表於 18-8-31 18:13

每個年齡段都有現代“所謂專家”巧立名目的“專業名詞” :ig ...

同意
Ytfc
|
有冇啲具體例子講下點為之跟住佢地step做?
VCBB小天使
|
SARIDON 發表於 18-8-31 22:59
如果同我講我,要跟一個四歲半嘅細路所set出嚟嘅step去做嘅話, 我覺得唔應該. 係應該大人話比細路仔知點樣 ...

絶對同意
VCBB小天使
|
BeckyAwYueng 發表於 18-8-31 23:02
我係返Parttime嘎

主要邊個湊
x00_00x
|
我一定唔會跟住個小朋友個steps去做囉~
brindlewin
|

你睇網上資料,但個個細路發展情況唔同,而你應用咗亦無效,點解仲要堅持?
4歲細路比你更有“主意”並“堅持”, 你就體諒,難怪佢地越來越有話事權。
你仲又怪埋其他人唔同一樣“體諒孩子”,其實你覺得父母有冇“敎導”責任?還是做個“順得”就叫完成責任?
|
SARIDON 發表於 18-8-31 22:59
如果同我講我,要跟一個四歲半嘅細路所set出嚟嘅step去做嘅話, 我覺得唔應該. 係應該大人話比細路仔知點樣 ...

或者你可以去了解下敏感秩序期呢樣嘢
我唔係話主張就佢地,我都會發脾氣鬧佢哋甚至打佢,當佢哋做到一個點唧時候我都會嬲!但係我都發現一個問題,係佢地開始學大人唧行為啦,如果佢見到我打佢哋,佢哋都會做翻同一樣嘢!咁到時大個未仲唔知會變成點?

Jane1983
|

每個年齡段都有現代“所謂專家”巧立名目的“專業名詞” :ig ...

x 2
貓頭雀
|

agree, 好怕啲“專家”,有些根本走火入魔。
若父母盲從,更可怕....
貓頭雀
|
BeckyAwYueng 發表於 18-8-31 23:37
或者你可以去了解下敏感秩序期呢樣嘢
我唔係話主張就佢地,我都會發脾氣鬧佢哋甚至打佢,當佢哋做到一個點 ...

唔係叫你發脾氣打佢地

可以比清晰的指令,若不從,可試下警告:這是最後一次警告,再犯,你就會被罰了

罰,可以打,也可以罰企,掉玩具等等。

湊仔,見招拆招啦 不用盲目跟隨專家。
AGa1111
|
小朋友係可以選擇,不過係要係經過大人篩選下作出選擇,即係大人作主導,而唔係過份放縱小朋友