自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

南丁媽咪 發表於 18-8-31 14:23
超市有車又有籃
從來唔明點解要放入自己袋
同偷緊野有咩分別(偷野都係放自己袋)

又唔可以話同偷野有咩分別,個分別咪就係離開前有沒有付錢囉。你話冇人知係咪打算偷,係架,就算有咁嘅打算,一日未行出門口你都唔可以有咁嘅指控
所以我覺得放自己袋係無問題喎

用戶要求終止服務

貪靚媽 發表於 18-8-31 14:29
又唔可以話同偷野有咩分別,個分別咪就係離開前有沒有付錢囉。你話冇人知係咪打算偷,係架,就算有咁嘅打 ...

所以我話偷緊野....
係偷緊

第一次見,我仲同c6講有人放野入自己袋,要唔要同職員講,c6話閒事莫理(我c6係d咁既人).....其實最後我冇追蹝佢有冇俾錢,諗返可能佢真係偷

所以我唔明白點解有人咁做,上面jm講得岩,瓜田李下嘛。

用戶要求終止服務

貪靚媽 發表於 18-8-31 14:29
又唔可以話同偷野有咩分別,個分別咪就係離開前有沒有付錢囉。你話冇人知係咪打算偷,係架,就算有咁嘅打 ...

所以我話偷緊野....
係偷緊

第一次見,我仲同c6講有人放野入自己袋,要唔要同職員講,c6話閒事莫理(我c6係d咁既人).....其實最後我冇追蹝佢有冇俾錢,諗返可能佢真係偷

所以我唔明白點解有人咁做,上面jm講得岩,瓜田李下嘛。

用戶要求終止服務

koalachan2002 發表於 18-8-31 14:23
我都一定係放購物車,一定唔放自己購物袋

係囉....去sasa,卓悅,百貨公司呢d又唔見有人會擺野落自己袋....係超市先會咁做

用戶要求終止服務

回覆樓主

回樓主

我見有啲超市係有貼出話叫人唔好放任何未俾錢物品去自己袋

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

有 d 人覺得超市車/籃污糟 , 所以用自己袋 , 超市捉高賣都要佢行咗出門口 先可以證明佢無比錢

子爵府

回覆樓主:

雖然而家唔犯法,但都唔會咁做,因為以前電視廣告係舖頭裡面放貨品入自己袋代表偷野太深入民心,唔想比人誤會情願攞個籃都唔會放入自己袋。

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

超市路太窄, 推車唔方便, 我都係放入自己購物袋, 排隊去收銀度, 拎晒出來過機, 清清楚楚, 我又覺得OK喎

男爵府

annakit 發表於 18-8-31 14:10
我自己大頭蝦又經常遊雲, 試過一次排緊隊比錢, 但諗緊其他野, 好順手咁將件野放左入自己袋, 突然自己醒一醒 ...

我都試過,入去時諗住買一樣嘢所以冇推車,拎住喺手準備俾錢,行行下又有嘢想買,對手拎唔晒就好順手咁塞左入自己個大 tote bag 準備俾錢時先知自己做左呢個動作,所以以後一定推車仔

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主

見過,但自己唔會咁做,怕一陣攞漏左比人當偷就真係有排攪。

公爵府

2024年龍年勳章

南丁媽咪 發表於 18-8-31 14:37
所以我話偷緊野....
係偷緊

你講左我有一次既經驗. 我係超市見過一個婆仔, 將一包餅放入佢自己既環保袋內. 我諗左好耐好唔好同個 security 講, 叫佢留意吓那位客人出門口有無俾錢. 但最後無做到.

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主

瓜田李下,唔做會比人誤會既事

用戶要求終止服務

Yibu 發表於 18-8-31 14:59
你講左我有一次既經驗. 我係超市見過一個婆仔, 將一包餅放入佢自己既環保袋內. 我諗左好耐好唔好同個 secu ...

我仲見過有人,一路買一路開袋食(佢未俾錢),咁佢都未踏出門口,可能都唔可以當偷,佢有拎個袋去俾錢.....

但我肯定唔會咁做(唔排除有bk jm係覺得冇問題)

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我推住BB車,成日都係張d物品放係自己個環保袋或BB車底,去到收銀再攞出黎!

大宅

一陣人地望住佢又話人當佢係賊!而家啲人好玻璃心==
你入去買野三唔識七憑咩叫人講個信字?
額頭又唔會寫住係賊,冇人會識分!
打開門口做生意每日都會有賊,我會做好自己唔做啲野令人誤會囉!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

tsung 發表於 18-8-31 13:28
瓜田李下,我自己唔會咁做!未付款貨品一律放超市手推車

子爵府

南丁媽咪 發表於 18-8-31 15:06
我仲見過有人,一路買一路開袋食(佢未俾錢),咁佢都未踏出門口,可能都唔可以當偷,佢有拎個袋去俾錢..... ...

見過,喺無印良品一路飲野一路去俾錢,大6人,我即刻O嘴

子爵府

回覆樓主

我以前推住BB車去超市會咁做,唔係有咩可能再推一架購物車或者一個購物藍

公爵府

girlbear 發表於 18-8-31 14:19
而家好多都自助付款, doo少一件其實無人知, (無職員望住)
係講個信字嘅

外國有人坐响個監控室,望住個CCTV睇你有冇Do少到架,見到do少or冇do即刻派人截住你,雖然我唔知香港係咪咁,但唔會天真到以為無職員望住就=無人知do少。

首頁
12345...7

尾頁

跳至