跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

一家打算移民加拿大,市場好多唔同省既投資plan, 一般都強調保本,想問問有無過來人可分享一下?thxx
http://hk.myblog.yahoo.com/mags307/

大宅

Maqurita 發表於 18-8-31 15:01
一家打算移民加拿大,市場好多唔同省既投資plan, 一般都強調保本,想問問有無過來人可分享一下?thxx ...

唔會掛? 如果符合佢地全部要求,無出蠱惑,無理由攞唔返。 加國唔係強國禾!

男爵府

回覆 wrymoep 的帖子

有無人可分享下經驗?

別墅

好媽媽勳章

對加拿大政府梗係有信心, 但市場上部分係投資公司project,佢地話保本

http://hk.myblog.yahoo.com/mags307/

男爵府

回覆 Maqurita 的帖子

想知有無人真係拎得返本,有JM可以分享下嗎?

大宅

Flying-Man 發表於 18-9-4 00:02
回覆 Maqurita 的帖子

想知有無人真係拎得返本,有JM可以分享下嗎?

我淨係知唔少人一landing 後就搬走去熱門省份如 BC、Ontario 等,根本無考慮過要攞返 deposit。 我估如果加國經常呃人唔俾返 deposit,D人仲唔嘈到拆天咩? 上網應該可以好易搵到。

不過如果係投資開公司可唔可以攞返本金唔洗蝕,呢種我就唔知。 不過,除左 Quebec 投資俾政府話5年後一定全數歸還外,我未見過加國有其他投資項目話一定可以歸本唔洗蝕。

所以你要先了解究竟自己投資移民項目詳情細節,唔好淨係聽個 agent 老點你。

別墅

好媽媽勳章

Agent 講既project要投資150萬加元去一個私營企業,5年後拎返,最後都係决定唔攪呢個,風險太高

大宅

Maqurita 發表於 18-9-22 00:01

Agent 講既project要投資150萬加元去一個私營企業,5年後拎返,最後都係决定唔攪呢個 ...

投資 C$ 1.5mil 私企 ?? 即刻一land 就攞 PR ? 係邊個省? 未聽過有咁既項目。

洋房

Maqurita 發表於 18-8-31 15:01
一家打算移民加拿大,市場好多唔同省既投資plan, 一般都強調保本,想問問有無過來人可分享一下?thxx ...

在這裏想和大家分享一下,投資和投資移民是兩回事。
如果一個人有相當資產,不管他/她是否有相關業務經營和管理經驗,他/她當然可以隨自己喜好或眼光投資做任何生意。但加拿大投資移民不一樣,目前除魁北克省投資移民計劃,只要求投放一筆錢可拿到身份然後五年後取回外,其他省的投資移民計劃簡單來說都要求申請人有相關業務的經營或管理經驗,同時不是直接給身份,而是先給兩年工作簽證讓申請人開展業務,申請人需要實實在在的打理這盤生意,約年半後評估認為經營狀況與原目標一致,才獲省政府提名向聯邦移民部申請成為永久居民。甚麼人跟您說保本都不盡可信,必須自己全盆掌握和判斷生意的風險和運作。

別墅

好媽媽勳章

回覆 Canada_Lam 的帖子

謝謝你分享,所以我最後都選擇Quebec省,可靠d, 之前1.5M 係Yukon省既project, 同你請既一樣, Land既時候只攞工簽,之後再申請PR

大宅

Maqurita 發表於 18-10-1 00:46
回覆 Canada_Lam 的帖子

謝謝你分享,所以我最後都選擇Quebec省,可靠d, 之前1.5M 係Yukon省既project, ...

我都聽過Yukon 嘅project, 感覺風險好似好高。請問妳係咪已經confirm申請Quebec? 我無頭緒揾那個agent 好,你用那個好嗎?

大宅

buffalo_wings 發表於 18-10-14 20:47
我都聽過Yukon 嘅project, 感覺風險好似好高。請問妳係咪已經confirm申請Quebec? 我無頭緒揾那個agent 好 ...

據我所知,QIIP 2018 quota 已爆,已經無得申請,要等2019 或之後會否重開,應該連 agent 都話唔到確實時間俾你知,不過建議你搵多幾個agent問下,詳細做下功課,比較下,問清楚每樣收費邊D可以攞得返,邊D唔得,乜條件可以攞得返,等等。 靠自己判斷邊個信得過,因為你問果D未成功移民到既人用乜agent都無用,無參考價值!

不過QIIP 係出名超麻煩,要求你一家成員成世人所有收入證明! 成功申請到果D人有乜辦法做到呢? 就真係當事人先知。

洋房

這是最近魁省投資移民計劃的相關報導

https://www.cbc.ca/news/canada/quebec-immigrant-investor-consultants-hidden-camera-1.4832245
https://www.cbc.ca/news/canada/quebec-immigrant-investor-program-civil-servants-1.4830231

別墅

好媽媽勳章

wrymoep 發表於 18-10-16 15:57
據我所知,QIIP 2018 quota 已爆,已經無得申請,要等2019 或之後會否重開,應該連 agent 都話唔到確實時 ...

文件我執左兩個月,呢個星期要比QIIP fund deposit,最後換左個朋友介紹既當地加拿大移民agent

大宅

Maqurita 發表於 18-10-18 22:54
文件我執左兩個月,呢個星期要比QIIP fund deposit,最後換左個朋友介紹既當地加拿大移民agent
...

我想知道當地 agent 係咪都係只有付一筆過利息既方法,而無得揀直接投資省政府5年後取回全數本金? 純粹想了解下當地agent 同 香港agent 既差別。

別墅

好媽媽勳章

wrymoep 發表於 18-10-19 11:04
我想知道當地 agent 係咪都係只有付一筆過利息既方法,而無得揀直接投資省政府5年後取回全數本金? 純粹想 ...

佢一直只offer一筆過利息

子爵府

好媽媽勳章

wrymoep 發表於 18-10-19 11:04
我想知道當地 agent 係咪都係只有付一筆過利息既方法,而無得揀直接投資省政府5年後取回全數本金? 純粹想 ...

係, 因為我地係Chinese, 係agent好隱悔講既. 我當初都想比一大舊$五年後全數收回.

大宅

阿早! 發表於 19-1-21 12:37
係, 因為我地係Chinese, 係agent好隱悔講既. 我當初都想比一大舊$五年後全數收回.
...

我懷疑應該一筆過交付利息呢種途徑可以讓 agent 賺得更多!
QC 生活好嗎? 搵工會困難嗎?

大宅

...

我打算申請qiip ,可以pm當地移民agent嗎?

別墅

...

我亦打算QIIP 申請,可否給我當地Agent 資料?

首頁

尾頁

跳至