家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

正諗住自己買份危疾保險(供10年期)主要想保障小朋友,另有附加意外身亡保障20萬但要供到70歲(每月16美元)及醫療供終身。
*因為小朋友仲細想買多少少人壽,萬一我意外走咗都有個錢留俾佢。 我就想問附加意外保障建唔建議等小朋友成年後cut左佢? 留返份額少D的主保單危疾俾小朋友呢?

另外,附加條件係咪可以話cut就cut?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

Agent 成日話早買平,年紀大就買唔到平保險,根本係騙人~

年紀輕保費當然平,所以他們便同客講,供10/20 年唔使供保一世,但這世上是有通脹,到客人年齡大左,每年保障額不變下,賠償金額便不停眨值,直至變成好少~

60年前人工每月袛有100元,即今日的100萬,到60年後祗有1萬的購買力,根本就是騙案~

所以 agent 成日話 : 同妳詳細睇過以前份保單,由於通脹,保障額明顯不足,要加大或買多份~ :laugh2cry:
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

洋房

sf81 發表於 18-8-31 15:54
正諗住自己買份危疾保險(供10年期)主要想保障小朋友,另有附加意外身亡保障20萬但要供到70歲(每月16美元 ...

咁點解唔買人壽+危疾?附加意外單是應該可以cut

大宅

KN2 發表於 18-8-31 18:11
咁點解唔買人壽+危疾?附加意外單是應該可以cut

我睇過份主單,都有人壽不過個額唔係多。所以額外再加左。

洋房

sf81 發表於 18-8-31 19:26
我睇過份主單,都有人壽不過個額唔係多。所以額外再加左。

哦,明白了!
危疾單係"附送"人壽,所以保額係好底,要自己加大人壽所以另外買一份人壽!
我自己就買人壽+意外+危疾,住院就考慮緊..

大宅

KN2 發表於 18-8-31 20:07
哦,明白了!
危疾單係"附送"人壽,所以保額係好底,要自己加大人壽所以另外買一份人壽!
我自己就買人壽+ ...

係啊,主保單主要做重危疾。

洋房

sf81 發表於 18-8-31 20:44
係啊,主保單主要做重危疾。

(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至