教左個垃圾出黎,有乜資格覺得自己識教?

Joant
|
佢2個嘅教育已經教左我呢個廢物,
點解佢地覺得自己好識教?
為左唔好報佢地後塵
我好努力去控制自己以作身教
亦好努力研究點教,睇好多書
可惜,由於人地要唱反調
我個女由識自理,會執玩具守規矩
到宜家事無大小就發脾氣打人掟嘢大叫
我好攰,我已經隻眼開隻眼閉,
鬼叫自己窮又冇用⋯
我見到個女比佢地教到咁真係覺得自己害左個女⋯⋯
係到呻左好多次,可能會煩到比你地鬧,
但我真係好無助
每日睇住佢愈黎愈野蠻
我要佢守規矩就大叫我唔中意媽媽
我要點?由佢變做一個冇家教嘅廢物?
kayen
|
Joant 發表於 18-8-31 17:59
為左唔好報佢地後塵

咁你有比長老凑?
20150618bb
|
為左唔好報佢地後塵
你係佢地教出來,佢地係邊個呀?
野人好索子
|
為左唔好報佢地後塵

你的父母?
Joant
|
20150618bb 發表於 18-8-31 18:05
你係佢地教出來,佢地係邊個呀?

我父母
Joant
|
kayen 發表於 18-8-31 18:01
咁你有比長老凑?

有 係條件不許可下唯有咁做
所以真係一個好好嘅例子告誡d女人
冇好好條件咪生
agee
|
俾人湊同住男家一樣, 相見好同住難啊
wcpcelia    發表於 18-9-1 18:29
Joant
|
agee 發表於 18-8-31 18:11
俾人湊同住男家一樣, 相見好同住難啊

我真係求下佢地放過我同我個女啦⋯我唔要求佢教 我只想佢唔好阻住我教⋯
o_____o
|
Joant 發表於 18-8-31 18:15
我真係求下佢地放過我同我個女啦⋯我唔要求佢教 我只想佢唔好阻住我教⋯
...

咁你唔好要求佢地幫手湊先得喎,請工人放自己屋企湊可以嗎?
激烈的海狗
|
為左唔好報佢地後塵

問題肺結 因為同住?所以冇辨法?
agee
|
有家人難相處幾廿年, 咩都理,要出去避。關門教仔或出去教
麟媽媽
|
咁唯有唔好比佢地揍,你女幾大?
FunWong
|
堅持自己湊
Joant
|
agee 發表於 18-8-31 18:20
有家人難相處幾廿年, 咩都理,要出去避。關門教仔或出去教

佢地會入房或門口大聲鬧我⋯一個咁嘅家庭,我都生仲要同住,係我害左個女⋯
agee
|
租房仔都要,精神健康好重要
艾菲BB
|
我對樓主你有印象
你一家同你父母同住?經濟許可你搬走嗎?定只係女女比佢地湊?如果你講到情況咁差,同父母反面我都會帶女走
little_monkey
|
致樓主:事先聲明,我只係base on 樓主在此post 裡所講的來加把咀,事關係樓主的家庭和孩子,希望我的意見對樓主有positive 意義,但未必完全切合樓主實際情況,僅供參考。

樓主,先不論你家庭成員和情況有幾唔favourable to 你孩子成長,就睇你嗰句盡量改變自己,是很不錯。請你把持住這個心,相信很不容易但請keep 住。

你的家庭環境,應該唔係你自己一人之言一已之力可以改變,誠心建議你搵一些專業人仕如社工,俾d再切合你情況的意見和支援。因為你上網可以呻但未必實際改善到你的情況。

孩子們都天真可愛,誠心希望她健康快樂成長。祝福
無話可說
|
所以幾時都話老人家唔好,老人家唔識湊真係咪旨意佢地!我唔知你背景,你係本身同父母住無能力搬走?還是係父母要同你住,你係獨女?前者就搬,排公屋好去男家住又好,自己湊!後者就麻煩,要爆好多鑊等佢地知驚,最殘忍係要求父母離開唔好一齊生活
littlerae
|
為左唔好報佢地後塵

我好明白你的感受,不過同我對著幹的不是父母,係c6,根本連避都無得避。他簡直係豬隊友!我只想他唔出聲當幫忙!

我會這樣應付,教她分辦好定唔好,會有咩後果,
跟著問佢如果有人做一些壞事,你覺得他是好人定壞人。
跟著再問咁如果有人叫你做壞事,咁佢係好定壞人?
最後問:媽媽叫你唔好做壞事係對你好定差?有人任你做壞事唔阻止,係對你好定差?

小朋友是分到好壞,我們問她答她思考,經過多次,她就夠定力去拒絕❌!

情況就好像她識到壞朋友一樣!

首先同小朋友好關係,亦在事後大家無事後先重提這事
馬爾太
|
幼稚園全日+延展,小學又可以補習社,對家人嘅時間唔會多。我唔知你咩background,但你有口話你父母,你咪又係丢低個細路俾人湊!