點解有人去旅行會買手信比同事?

|
不是指食物

我指一份份小禮物

有同事日本返來買了一人一份,全部門二十幾人

我真係慚愧,從來冇買

因為老老實實,同事絕對不是我的朋友
elangel
|
19841984 發表於 18-8-31 20:13
不是指食物

我指一份份小禮物

我都係咁,從不買手信給同事
Kay108
|
我平時會買小手信比最fd嘅同事/上司
試過買handcream/潤唇膏/文具/飾物/食物/襪/縮骨遮
但當然要睇下去邊度旅行啦
有啲地方係唔會買手信
wcpcelia    發表於 18-9-1 18:33
fishwawa
|
個人習慣,
個人喜好,
有錢冇定使.....haha
yamaneko
|
小朋友幼稚園的時候,有同學從外國帶手信,差不多四十多條貝殼手鍊,派給他中意的同學老師。好在那時沒有去旅行,否則小朋友話要買手信時,我都唔知點算。
Carsonbb0800
|
你唔買咪唔買囉,人地買又關你事咩

yurijm
|
樓主自己咪答咗自己
真係有人當同事係朋友的
mocha20150323
|
同同事日見夜見,大家相處得好d會方便工作。

南丁媽咪
|
大圍派食物放pantry自己拎

係上次去首爾買左印左oppa 樣mask俾最friend幾個girl friends,佢地癲左
careycarey
|
其實我都鍾意買手信俾自己關心/掛念/親厚嘅人,唔係禮物份量嘅輕重,係我想分享開心,想表達自己對對方嘅思念、感謝。不過我依家少去旅行,而且有三個小朋友,去旅行都冇shopping時間,亦攞唔到咁多嘢
超儀烽藍
|
不是指食物

我指一份份小禮物

我絕對認同

同事只係同事, 絕對唔係朋友
tansyneko
|
好FD個D會
rex13
|
不是指食物

我指一份份小禮物

唔會買,⋯⋯
peony_so_hk
|
每個人諗法各異
想買冇問題
唔想買又冇錯
小事一樁
wcpcelia    發表於 18-9-1 18:34
JD930
|
不是指食物

我指一份份小禮物

熟個啲會揀過對方啱用先買,普通同事都係買下啲食物... 冇咩嘅又唔係貴,人哋去旅行都會買嘢食
newspaperhang
|
同事會買俾我,但我無咁買俾同事,因為我本身就唔叻買禮物俾人(無ideas)
我只會一大堆零食,放pantry大家share同team既同事就會另外再買一堆零食一齊食
kikiboy
|
有人每年聖誕節都派禮物,人人有份,朱古力呀嗰D。
仲有人日日請人食嘢,凡係自己要食都係個個都有得食
StepStep504
|
對人好有需要理由嗎?
就算唔係朋友都可以對人好,禮多人不拜怪。
係咪要你approval!?
tsung
|
JD930 發表於 18-8-31 22:06

熟個啲會揀過對方啱用先買,普通同事都係買下啲食物... 冇咩 ...

DoReMi媽媽
|
人哋鈡意送,我又唔怕收 但我自己唔會