猫指甲好似插入肉

文迪羊
|
好驚,點剪好
kam825
|
已經插左入肉就要搵醫生幫手喇, 貓貓幾大呀?平時無剪指甲?
sorfn89
|
搵醫生
文迪羊
|
已搵左醫生,第一隻甲,佢有時縮得好緊,我就由佢,點知昨天同佢剪時發覺成隻皇后假甲咁長,又似篤住肉,醫生話就快插入,而家少少,到搽藥䯧,睇左七百幾
vivian0919
|
文迪羊 發表於 18-9-1 10:37
已搵左醫生,第一隻甲,佢有時縮得好緊,我就由佢,點知昨天同佢剪時發覺成隻皇后假甲咁長,又似篤住肉,醫 ...

請問點樣插左入肉,可唔可以張相望下
文迪羊
|
vivian0919 發表於 18-9-1 11:16
請問點樣插左入肉,可唔可以張相望下
打開手仔都唔比, 無影, 指甲本來向前生, 佢就轉彎向下, 咁就插左入肉.
vivian0919
|
文迪羊 發表於 18-9-1 18:17
打開手仔都唔比, 無影, 指甲本來向前生, 佢就轉彎向下, 咁就插左入肉.

moonlight9198
|
文迪羊 發表於 18-9-1 18:17

我有隻貓,要佢次次瞓到好林,先可剪到指甲。仲可能要分幾次剪先剪得晒,佢地要間中剪指甲,仲要有貓爪版比佢地自己磨指甲。
hashlulu
|
文迪羊 發表於 18-9-1 10:37
已搵左醫生,第一隻甲,佢有時縮得好緊,我就由佢,點知昨天同佢剪時發覺成隻皇后假甲咁長,又似篤住肉,醫 ...

其實貓貓都要定期剪甲ka
文迪羊
|
有野比佢抓架啦,我手受傷無剪二個月就咁,我朋友隻猫十年無剪過又無事,唉
tsung
|
hashlulu 發表於 18-9-2 22:57
其實貓貓都要定期剪甲ka

Snoopy_Mom
|
文迪羊 發表於 18-9-3 08:04
有野比佢抓架啦,我手受傷無剪二個月就咁,我朋友隻猫十年無剪過又無事,唉 ...

因為佢慣左有人幫佢剪, 磨爪會無咁勤力, 流浪貓都無人幫佢地剪, 甚少會有呢個問題
文迪羊
|
Snoopy_Mom 發表於 18-9-4 04:20
因為佢慣左有人幫佢剪, 磨爪會無咁勤力, 流浪貓都無人幫佢地剪, 甚少會有呢個問題
...
又係BOR