自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

Charlotte_mom 發表於 18-9-1 13:31
我信,我99都係瘋顛形,果時未有膠袋稅一屋膠袋,連工人拎邊個背心膠袋黎戴垃圾都要鬧一餐:badfe ...

做心抱的你有無受伛氣?

子爵府

激烈的海狗 發表於 18-8-31 21:43
話說上星期有朝早,有個工人姐姐帶住個5歲左右男仔去樓下買早餐,我排佢兩個前面,聽到個男仔指住雪櫃話要 ...

會唔會個小朋友唔食得蛋糕之類既食物?所以僱主先沖落街搵佢地?
好少可亞爸同亞媽都一齊沖落街攪事,d男人有時間不如訓多一陣~
我本身真係識人個女有食物敏感,唔食得好多野,寫曬list俾工人,但個工人唔睇,亞媽有次睇少眼,工人唔知俾左咩小朋友食,之後敏感 小朋友透唔到氣,打999。

子爵府

carly.c 發表於 18-9-2 11:40
會唔會個小朋友唔食得蛋糕之類既食物?所以僱主先沖落街搵佢地?
好少可亞爸同亞媽都一齊沖落街攪事,d男人 ...

佢兩公婆又唔似係好緊張,但係就企喺餐廳訓示工人:「我地返工,咁多錢請你返嚟睇住佢你都做唔好」完全唔似係食敏而鬧嗰種feel囉,正常有食敏 都唔會比個仔朝朝由工人帶落街買包買盒裝奶飲啦

大宅

激烈的海狗 發表於 18-8-31 21:43
話說上星期有朝早,有個工人姐姐帶住個5歲左右男仔去樓下買早餐,我排佢兩個前面,聽到個男仔指住雪櫃話要 ...

個僱主精神壓力好大下 野野咁大火 好傷身 希望佢早日控制到情緒和心情

子爵府

iamlazy 發表於 18-9-2 01:46
bk有英文版就大穫,大把工人同僱主對質

姐姐話我知佢地外傭有Forum 傾計的,同我地討論區一樣咁性質。

子爵府

tommyxsarah 發表於 18-9-2 01:11
想問 朝早 係幾點?
晨早流流食凍蛋糕,可能小朋友唔食得凍野呢?

每朝七點半呢個姐姐都會帶個細路落去買麵包買盒裝奶飲,7仔盒裝奶都係凍嘅,同埋係個細路自己打電話同媽媽講話想食冰皮月餅(打電話前姐姐已經話唔可以食),個細路要打比媽媽,全程個姐姐係冇同僱主對話過。所以我相信個姐姐係被僱主誤會咗。 但個女人就同老公講,話姐姐屈佢個仔,話屈個仔要買蛋糕食

首頁

尾頁

跳至