如果真係因為業績唔好而被炒重有無譴散費or長期服務金架?

Juneli333
|

馬爾太
|
炒咗你而唔再請人replace你個位先有。
Juneli333
|
回覆 馬爾太 的帖子

甘如果業績唔好俾人炒就唔洗賠?
11B
|
Juneli333 發表於 18-8-31 22:50
如果真係因為業績唔好而被炒重有無譴散費架?

公司業績定你要跑數嘅業績先?公司生意唔好揾借口炒你請過個人工平嘅唔算譴散。你跑唔到數係你 performance 問題,更加唔算讉散。
cinda72.
|
你做邊行架?
地產,保險呢d?
Juneli333
|
回覆 11B 的帖子

甘即係如果佢炒我就算做夠10年都無錢賠?
lemongrass927
|
應該可以攞番老板供個份mpf
馬爾太
|
Juneli333 發表於 18-8-31 23:22
回覆 11B 的帖子

10年攞長期服務金啦
11B
|
Juneli333 發表於 18-8-31 23:22
回覆 11B 的帖子

其實好睇你份 contract ,同埋就算 contract 無講明啲咩。只要係公司新方向,新 target,如你係 marketing,sales 呢啲要跑數,或 採購,物流要節流。但你做唔倒,咁咪可以炒你最多賠1個月人工,但佢有權用1個月通知期代替賠1個月人工叫你即走。
Alex123
|
如果真係因為業績唔好而被炒重有無譴散費架?

就算有譴散費也9成從MPF上對沖後扣比你。
Juneli333
|
回覆 Alex123 的帖子

即係俾人炒唔會有長期服務金?
Alex123
|
Juneli333 發表於 18-9-1 13:14

視乎用乜理由抄你。
就算要賠長期服務金也大部分也是從MPF中扣除給你,特別是佣金制,底薪唔高,如果用過去幾個月業績差的薪金來計算可能只是賠很少或者是根本用MPF扣已經足夠,所以最終有長期服務金賠也只是你可以提前取回自己的部分MPF。
Poyau
|
長服可以同MPF對沖 有都唔多
小可愛11
|
11B 發表於 18-8-31 23:15
公司業績定你要跑數嘅業績先?公司生意唔好揾借口炒你請過個人工平嘅唔算譴散。你跑唔到數係你 performance ...

|
Juneli333 發表於 18-9-1 13:14

Del
Charlotte_mom
|
咩呀,做夠期被炒就有長服架啦。一係長服,一係遣散,唔係咩(除非嚴重過失)
不過賠完可用強積金對沖啫

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
phoebepanpan
|

可唔可以講清楚。
1. 真係犯錯而被炒?
2. 定係業績唔好,慳人工想請你走?

如果1. 你做滿五年或以上,即炒你乜都唔駛賠,代通知金都冇

如果2. 你做滿五年就有長服,睇下佢要你即走定比通知期你
如未滿五年,沒遣散,沒長服,除非你位置唔再請人才有遣散費
TMC3012
|
有譴散, 多數係用mpf 對沖, 其實只係提早攞公司供果份
ipipipip
|

如果你做夠
佢炒你
有長服

如果佢蠢到話炒你後唔再請人
就有埋譴散
ipipipip
|
Charlotte_mom 發表於 18-9-1 20:47
咩呀,做夠期被炒就有長服架啦。一係長服,一係遣散,唔係咩(除非嚴重過失)
不過賠完可用強積金對沖啫

你講的係岩
只要做夠5年
被公司炒
除非嚴重犯錯
唔駛乜理由
都一定有長服