10週4感冒咳

Cherryee-e
|
睇左普通診所醫師開左藥吃,雖然醫生話係安全的,但吃完總有種不安的感覺,係咪真係無影響咖?d藥名又睇唔明..
LC116
|
我都係 勁咳唔敢食藥
Sweetbabymom
|
醫生會開d冇咁重既藥。
GCHK
|
你同醫生講左懷孕,所以可以放心食
RubyYu07
|
如果辛苦就要睇醫生食藥啦,同醫生講明係孕婦就得了
haha748494
|
醫生開得,就系安全。早D食藥,早D舒服。
Cherryee-e
|
Cherryee-e 發表於 18-9-1 11:05
睇左普通診所醫師開左藥吃,雖然醫生話係安全的,但吃完總有種不安的感覺,係咪真係無影響咖?d藥名又睇唔 ...

多謝大家(emoji)(emoji)吃左藥無咁咳喇
Kinkikuk
|
Cherryee-e 發表於 18-9-2 17:47

飲d檸檬水
Sweetbabymom
|
Cherryee-e 發表於 18-9-2 17:47

記得平時補充多d維他命C
bchuma
|
睇左普通診所醫師開左藥吃,雖然醫生話係安全的,但吃完總有種不安的感覺,係咪真係無影響咖?d藥名又睇唔 ...

我試過飲中藥。不過都係兩碗。唔敢飲太多

hamsterma
|

你試下用檸檬燉冰糖,燉完出黎沖水飲
ms_silly
|

我都感冒咳左成個幾禮拜唔敢睇醫生,晚晚一訓低就係咁咳...最後唔敢訓喺度訓...要坐喺度中眼訓...尋日終於忍唔住去左睇中醫,食左兩日藥,今日已經差唔多好番哂 不過中醫都同我講有左唔可以亂開藥食,叫我下次小心啲,出街去人多既地方戴番個口罩,夜晚訓覺搵啲野圍住條頸保溫
Cherryee-e
|
ms_silly 發表於 18-9-4 18:29
我都感冒咳左成個幾禮拜唔敢睇醫生,晚晚一訓低就係咁咳...最後唔敢訓喺度訓...要坐喺度中眼訓...尋日終於 ...

原來西醫唔work咖,禁住咋,今日又咳得好勁我都睇中醫了,希望有效啦
ms_silly
|
Cherryee-e 發表於 18-9-4 21:04
原來西醫唔work咖,禁住咋,今日又咳得好勁我都睇中醫了,希望有效啦

會有效的 祝你早日康復
當當豬
|
醫生知你係孕婦 就會就住黎開藥 我大肚果時成日都好驚病 所以平時會食一隻J字頭嘅維他命C增強抵抗力
bchuma
|

我覺得最好無用西藥,我飲過中藥。
catcatvans
|

我果時都有食藥 , 仲吸賣粉 (有類固醇),但我個醫生係老醫生, 要我2星期內止曬咳, 平時我一咳咳成3個月, 衣家都36w (emoji)
Talcat
|

我12週左右都係咁咳,本來以為氣管敏感不斷咳,但係咳咳下係變咗有風,好辛苦(emoji)
之後搭地鐵又俾人傳染感冒,變咗咳都有痰,
我都冇去睇西醫,因為唔想食西藥,直接去睇中醫,飲咗兩日藥之後好好多,而家咳嘅狀況都少咗,不過出入就一定要攞條圍巾圍住條頸。
Cherryee-e
|
Talcat 發表於 18-9-11 15:27
我12週左右都係咁咳,本來以為氣管敏感不斷咳,但係咳咳下係變咗有風,好辛苦(emoji)
之後搭地鐵又俾人傳 ...

我而家都12週呀,足足咳左2個禮拜喇,仲係未清痰好苦惱呀(emoji),上次睇中醫吃左一包藥,之後再食既全部嘔返晒出來,可能BB反應唔肯吃,之後都唔敢再吃藥喇...都唔知要幾時先唔咳,痰黏著好煩呢..
floflofloching
|

只要同醫生講,佢開得的藥就安全,前排我病左成個月我抗生素照食。一食即好.
大住肚作病好辛苦,所以快d食藥快d好