問在職新手媽媽

Sweetbabymom
|
在職的新手媽媽,妳地做什麼工種?會吾會有左後同公司講粗重嘢吾做得?
RubyYu07
|
我有左就直接同上司講,方便佢安排工作吖
musiccisum
|
Sweetbabymom 發表於 18-9-1 12:42
在職的新手媽媽,妳地做什麼工種?會吾會有左後同公司講粗重嘢吾做得?
...

如果要做粗重一定同公司講
不過其實有左都要通知公司因都要產檢
hamsterma
|
...

要做粗重嘢會講
|
我份工雖然係文職,但有時候都涉及粗重工作,所以盡量都安排其他同事做。
haha748494
|
唉,睇公司點樣,我陀第二胎個boss,話無人系度,叫我先清點貨物。
pearluffy
|
haha748494 發表於 18-9-2 17:22
唉,睇公司點樣,我陀第二胎個boss,話無人系度,叫我先清點貨物。

啲嘢重唔重㗎?咪慢慢同佢做囉、大肚婆唔急得㗎
pearluffy
|
...

有同經理講咗呀、粗重嘢/急嘅嘢唔搵我做丫,所以同同事講咗好啲、等佢哋得個知字大家都小心啲
|
pearluffy 發表於 18-9-3 07:57
啲嘢重唔重㗎?咪慢慢同佢做囉、大肚婆唔急得㗎

我做雜務部,雖然文職,但少不免會搬下枱櫈果d
勞氣小妹
|
我工種要搬搬抬抬,大約3~10kg
兩個月多d就講左出黎
同事都幫左我好多

而家就放產假
我做完手頭上的野就坐到收工算.........
手頭上想做的都要搬黎搬去
同事都由我
|
勞氣小妹 發表於 18-9-3 21:07
我工種要搬搬抬抬,大約3~10kg
兩個月多d就講左出黎
同事都幫左我好多

你同事好好啊
我要做媽媽
|
因為我係做文員,唔需要做粗重嘢,所以唔會一有咗就同佢地講
haha748494
|
回覆 pearluffy 的帖子

我覺得幾重下喇,我就唔理,放系果度。
pearluffy
|
haha748494 發表於 18-9-3 23:27

我覺得幾重下喇,我就唔理,放系果度。

重嘅千祈唔好搬呀!
haha748494
|

系吖,主要公司管理唔系幾好,無專人負責,有D人要避開,無論點排,都輪唔到我清點。
Tinsiubo
|
我做廣告既,未同公司講
不過自己小心,多數彎腰拎野減少”某”低既情況,諗住做完產檢先同老闆講,唔想啲同事小題大做
|
Tinsiubo 發表於 18-9-4 18:18
我做廣告既,未同公司講
不過自己小心,多數彎腰拎野減少”某”低既情況,諗住做完產檢先同老闆講,唔想啲 ...

小心啲,有啲嘢做吾到真係吾好做
babymm33
|
日本公司。唔仲意人懷孕。話懷孕唔系卸既籍口。未講完。
|
babymm33 發表於 18-9-6 00:09
日本公司。唔仲意人懷孕。話懷孕唔系卸既籍口。未講完。

點解呀?