自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

myaisha0435 發表於 18-9-1 15:24
.....我覺得佢自己攞黎衰...

應該係想死吧

同意

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

nintendo 發表於 18-9-1 14:21
不會只是美國吧,香港警察也開鎗殺過,冇鎗的南亞人。

唔明

寶石宮

2023年兔年勳章

cy101 發表於 18-9-1 14:33
佢可能想死!

珍珠宮

nintendo 發表於 18-9-1 14:21
不會只是美國吧,香港警察也開鎗殺過,冇鎗的南亞人。

我記得是幾年前的事。其實大家無仇冇怨,我諗個警察都唔想開槍殺人,我相信開槍殺人事后都有好大心理壓力,除非對方是嚴重罪犯。可惜槍火無眼。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

goco28 發表於 18-9-1 13:06
曾在當紅美劇《急診室的春天》飾演護士一角的美國女星凡妮莎馬奎斯( Vanessa Marquez ),日前在加州住宅 ...

喺美國,唔好話槍,見你渣支嘢向住人,已會比警察覺得你係危險人物,呢啲動作,要戒。度度法律唔一樣,冇辦法。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Alex123 發表於 18-9-1 13:24
美國警察是有殺錯,好過自己被人殺。所以在美國真係唔好攞鎗同警察開玩笑。

RIP

係槍形物體向人都唔得架,唔好話槍形,係總之攞住物件,形狀似射擊人,都可能比警察覺得危險,我返美國,連一支膠水槍,我都唔比仔帶的。費事過關比人查,玩你一個鐘都死。

珍珠宮

ayi1 發表於 18-9-1 14:15
其實一個女人仔又咁近距離多人包圍,警察訓練有素又避彈衣又剩,一定要擊斃嗎?打佢手臂等個疑犯無得揸鎗 ...

你講嗰個當然係最理想的結果,我諗無人會反對。可惜現實與理想不同,在危急關頭,好難可以很理性地即時處理到。講得難聽一點,如果對方的是真槍,這個情況可能唔係你死就是我亡,就算身有避彈衣,但個頭沒有,而且可以致命,你都估唔到對方如果真係開槍會否射頭。在美國每年也有不少警察被槍殺身亡。只是死在警方槍下的數字更多,而且有不少是無辜者,所以引起社會關注及爭議。
現在知道死者是用假槍,當然顯得警察是判斷錯誤。

美國唔解決槍械管制問題,只能自食其果,接受這些不幸事件重複發生。

禁止訪問

禁止訪問

琥珀宮

畀面勳章

ayi1 發表於 18-9-1 14:15
其實一個女人仔又咁近距離多人包圍,警察訓練有素又避彈衣又剩,一定要擊斃嗎?打佢手臂等個疑犯無得揸鎗 ...

睇得太多電影,一槍唔能夠制服呢個人就即係自己除時會死

伯爵府

回覆樓主:

符合國情

禁止訪問

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

題外話,佢er 個角色無咩印象!這

伯爵府

哇 就算係香港警察都射你啦

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

19841984 發表於 18-9-1 18:59
美國點訓練?

有唐家姐於紐約市當警員的,情況跟以下網頁所講嘅大致相同...

http://bbs.tiexue.net/post2_6577275_1.html

侯爵府

agnesbee 發表於 18-9-1 19:59
符合國情

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

fuhk 發表於 18-9-1 21:57
有唐家姐於紐約市當警員的,情況跟以下網頁所講嘅大致相同...

新世纪周刊:除了装备和训练,你认为警察还有什么需要提高的地方?

陈义:除了装备和训练之外,真正能救命的是个人安全意识。要是没有足够的警惕性.装备再好,训练再多也会被人轻易干掉。美国当警察, 在大街上无论是开车还是步行巡逻,任何人进入10米之内都得好好观察。看看这个人有没有问题。比如看见一个人穿得破破烂烂但是开了辆豪华车,那么就有可能是偷的。

珍珠宮

回覆樓主:

或者看见一个人急急忙忙从一个房子里出来.而且没锁门。那么多半是刚刚进屋盗窃。总之无论什么时候,眼睛要多看,耳朵要多听。培养出自己的警察直觉来,这样被人偷袭才不会死。在美国当警察万万不能莽撞,因为罪犯多半有枪。过去有很多这方面血的教训。

珍珠宮

回覆樓主:

新世纪周刊:那又该如何避免被歹徒的刀刺伤呢?

陈义:首先你必须跟人有个安全距离,一般来说如果人要伤害你能从他的眼神和动作中看出来。在美国巡逻至少都是两个以上的警察一起行动,这样即便一个遇袭另外一个还有反应时间。还有警棍是一种非常重要的工具,如果对方向你身上凑的时候,你可以用警棍把他隔开。这样一来可以避免太近被对方偷袭成功,二来作为武器而言警棍可以马上格挡或者反击。如果遇到忽然冲向自己的持刀歹徒,首先要后退拉开距离同时拔枪射击。

首頁

尾頁

跳至