工作與家庭的拉扯

ApplePie_ellen
|
我只覺得自己裡外不是人。
工作好忙、好忙,照顧小朋友亦好忙、好忙。
這幾年,其實我已經完全沒有了自己。
好大壓力,好壓迫,好無助,看不到將來。
最愛凍檸茶
|

曾經我都係,什麼都做不好,有時候我選擇放慢腳步,希望可以行得更好。

可以既話安排一下運動、獨處既時間,早d起身做運動先返工,或lunch time 做運動。

做多d自己鍾意既嘢。

kck811
|
小朋友漸漸大左,情況會改善!另外學業上盡左力就吾好俾太大壓力自己,唯有盡量放鬆!
|
最愛凍檸茶 發表於 18-9-1 13:14
曾經我都係,什麼都做不好,有時候我選擇放慢腳步,希望可以行得更好。

可以既話安排一下運動、獨處既時間 ...

實在沒時間獨處
什麼都只有我自己解決
最愛凍檸茶
|
ApplePie_ellen 發表於 18-9-1 13:18
實在沒時間獨處
什麼都只有我自己解決

我都係㗎,搬屋時無工人,我自己放左一星期假拆箱。工人放假,我自己頂家務又教小朋友幫下手,佢哋都樂意,當然要落d工夫加大力讚佢地。

我會assign一d task比老公,講佢知我手上有廿幾個task,屋企係大家嘅。

有時候又會同其他人傾下,參考一下人地點run個屋企。

同埋可以既話,換一份相對workload少d既工,我以前份工放假都會收到WhatsApp 問公事。

最愛凍檸茶
|
ApplePie_ellen 發表於 18-9-1 13:18
實在沒時間獨處
什麼都只有我自己解決

時間自己git出黎架咋,早上早d起身,lunch,放工時間,例如星期五放工我會自己去按摩、行街、食飯輕鬆一下。
wcpcelia    發表於 18-9-1 18:43
little_monkey
|
相信你的辛苦係有價值的!
孩子漸大,應該可以少些體力上的辛苦。
我都係working mum , 理解你家庭和工作的拉扯
Charlotte_mom
|
可否轉工?騎牛搵馬,好彩嘅會搵到份人工ok又無咁顛嘅工作
否則一條橡筋長期拉得咁緊,真係唔係好事呀
mandy952
|
最愛凍檸茶 發表於 18-9-1 13:14

可以既話安排一下運動、獨處既時間 ...

根本連休息都唔夠,如何獨處?
最愛凍檸茶
|
mandy952 發表於 18-9-1 14:23
根本連休息都唔夠,如何獨處?

我都試過日日放8點壓力大既工,時間係自己搵出黎,我以前會早45分鐘起身落街做運動減壓,有同事就lunch time做yoga做gym。

mandy952
|
最愛凍檸茶 發表於 18-9-1 14:31

我都試過日日放8點壓力大既工,時間係自己搵出黎,我以前 ...

想訓多45分鐘多d喎
|
Charlotte_mom 發表於 18-9-1 14:06
可否轉工?騎牛搵馬,好彩嘅會搵到份人工ok又無咁顛嘅工作
否則一條橡筋長期拉得咁緊,真係唔係好事呀
...

我要養父母,一個人養小朋友。
好似冇得揀咁
水草
|
加油,為你打氣
|
水草 發表於 18-9-1 15:29
加油,為你打氣

多謝,有時候真係冇晒心機
|
little_monkey 發表於 18-9-1 13:47
相信你的辛苦係有價值的!
孩子漸大,應該可以少些體力上的辛苦。
我都係working mum , 理解你家庭和工作的 ...

結果可能兩面都做得不夠
或許說,永遠不會夠
little_monkey
|
ApplePie_ellen 發表於 18-9-1 15:31

結果可能兩面都做得不夠
或許說,永遠不會夠

是的,總有“仲可以好d”的空間,唯有盡力而為。
就好似我今日幫小朋友整個燈籠咁,我做手工唔叻,是但簡簡單單整個交功課。有人問我點解唔整多d裝飾?無呀~我真係無乜藝術天份,唔識得再整靚d, 而且我又要掃地煮飯,所以盡力整左個基本版就算囉
mmk
|
ApplePie_ellen 發表於 18-9-1 13:07
我只覺得自己裡外不是人。
工作好忙、好忙,照顧小朋友亦好忙、好忙。
這幾年,其實我已經完全沒有了自己。 ...

十年前嘅我就係你而家咁嘅狀況,好冇奈,好沮喪,無論精神同體力都支持唔到,工作同家庭都力不從心
hidi127
|
ApplePie_ellen 發表於 18-9-1 15:24
我要養父母,一個人養小朋友。
好似冇得揀咁

我咪仲慘,我有三個小朋友。最大今年讀副學士,第二讀升中五,最細升k3,無錢請工人!剛轉新工。又要搵人帶細仔返學,我咪仲慘,努力
我要做媽媽
|
唯有等小朋友大D喇,我都知道好攰,自己亦都經歷咁。雖然咁樣,但係自己存一筆錢,至少每年一次旅遊,徹底咁輕鬆下吖
cakii
|
做人一定要有priority,樣樣都重要一定要同一時間完成或做得好好是沒有可能的