親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

由於被 JM們分享的黃金海岸行程所吸引,再加上見到去黃金海岸機票做特價,所以加插了這個9日7夜簡易版行程。除出發當日香港掛住1號風球外,全個旅程都天朗氣清。
全程交通坐 巴士、G-link 、火車 或call uber!

大宅

這個行程遇到幾件幸運的事:
首先不少 JM 熱心報料,令我在住宿、訂門票及午餐方面慳咗唔少錢。
Promotion 時訂了 Seaworld Resort A$199/night, 住兩晚已經包埋三日四大樂園兩大一細門票 (最多可以兩大兩細),真係超值

wcpcelia    發表於 18-9-1 16:22

大宅

黃金海岸的天氣早晚溫差很大,中午猛太陽的日子可以有25至27度,可以穿短袖。但在海邊或晚上,尤其是大風的日子應該只有10度頭,所以提意大家帶定件薄羽絨。

大宅

回覆樓主:

期待中

男爵府

BK Milk勳章

tinkerbell2004 發表於 18-9-1 14:42
首先不少 JM 熱心報料,令我在住宿、訂門票及午餐方面慳咗唔少錢。
Promotion ...

Sea world resort package 真係好抵

大宅

之前去東南亞國家用 Uber 是可以落車俾現金的,點知到澳洲想用 Uber call車時失敗,剛好退咗房,攞住大件行李準備轉酒店,真的有點狼狽,搞咗好耐發現原來這裏call 車 唔可以現金付款,要先在 Uber apps 登記Visa資料,才可使用,幸好得到一位當地人熱心幫助。
若果唔諗住自駕,出發前記得要download好 Uber Apps及入埋信用卡資料啊!

大宅

kmpurin 發表於 18-9-1 16:36
Sea world resort package 真係好抵
仲有你哋推介的 Hunger Buster (包10個正餐 + 10個小食),超抵食,我分三日用都食唔晒,結果最後一日打包除下一個正餐走

男爵府

tinkerbell2004 發表於 18-9-1 14:42
Promotion ...

請問是這個嗎?

https://auseaworwhr.webhotel.microsapdc.com/bp/search_rooms.cmd

ACCOMMODATION + BREAKFAST + 3 THEME PARKS
Unlimited Entry to three theme parks for the duration of your stay -- Warner Bros. Movie World, Sea World and Wet'n'Wild Gold Coast
Buffet Breakfast Daily
One free entry to Paradise Country
Accommodation

Resort Double Room
The Resort Double Room features:

2 double beds (sleeps 4)
A patio or balcony
Free Wifi
Air conditioning
View all features
Room Rate : AUD 380.00

請問就是3 PARKS + 1 次過入Paradise Country. 對嗎?

THANK YOU!

大宅

coney 發表於 18-9-1 17:19
請問是這個嗎?
我在SEAWORLD 官網訂, 果陣 A$199 / night, 最初只係寫 包2 Double beds, free wifi, free buffet breakfast and unlimited entry to three theme parks, send e-mail 問又沒有回覆, Check in 時 俾咗 3 張門票係包晒上述4個地方, 所以超開心!
門票上沒有寫明只可以去1次 Paradise Country, 不過肯定 SeaWorld 可以去多次

男爵府

tinkerbell2004 發表於 18-9-1 18:10
我在SEAWORLD 官網訂, 果陣 A$199 / night, 最初只係寫 包2 Double beds, free wifi, free buffet breakfas ...

咁真係好抵喎, 等於免費住. 請問你買8月的,係幾時等到有咁平的AUD199/NIGHT呀?! 等我都留意下, 因為我都打算去呢4個地方. 好FIT我的PLAN!!!!

大宅

coney 發表於 18-9-1 18:12
咁真係好抵喎, 等於免費住. 請問你買8月的,係幾時等到有咁平的AUD199/NIGHT呀?! 等我都留意下, 因為我 ...

若果你兩大兩細的話,真係免費住一樣。
我大約 5月喺 Bookinx / Agodx .com 曾經見過,不過我一般都唔考慮D冇得取消嘅酒店房,所以 miss 咗,之後有JM 提醒官網出此特價,所以即訂。
你可以五月開始上這幾個地方睇下!

wcpcelia    發表於 18-9-1 18:52

大宅

doscom 發表於 18-9-1 16:01
期待中
好耐冇寫分享,硏究緊點樣加相,多謝你嘅耐心等候

大宅

Day 1 香港 —> 黃金海岸
-維珍 /香港航空
-本來 9:20pm ,由於颱風遲咗 ~10:40起飛

坐夜機都幾好,食完飛機餐,睇一陣戲,眼瞓瞓醒,Hea下又話食早餐,冇耐就已經抵達黃金海岸

大宅

黃金海岸機場其實好細,我哋約早上10點抵達,只我哋嗰班機

男爵府

tinkerbell2004 發表於 18-9-1 18:28
若果你兩大兩細的話,真係免費住一樣。
我大約 5月喺 Bookinx / Agodx .com 曾經見過,不過我一般都唔考慮 ...

THANK YOU! 但我係EASTER去架. 所以我應該幾時留意呢? 你提過的JM們, 可有他們的POSTS?

大宅

扺達後,又到咗過關的問題,知道澳洲檢查行李好嚴,所以唔敢帶食物,不過有帶平安藥、清熱沖劑等,在申報表上如實填寫,其實佢哋都係簡單問一句,之後就帶埋行李入一條行,有隻類似緝毒犬聞吓啲行李就放行。
不過唔知係咪帶咗食物檢查會認真D,見其中一人真係要打開行李比佢哋check

大宅

放低行李後,急不及待去 Surfers Paradise 市中心搵食,這款熱情果汁幾好味,亞女勁like ,之後在超市買多一pack

大宅

coney 發表於 18-9-1 19:05
THANK YOU! 但我係EASTER去架. 所以我應該幾時留意呢? 你提過的JM們, 可有他們的POSTS?
我估這是淡季 promotion, Easter唔知會唔會有?

大宅

入貨後先回酒店瞓一陣。黃昏時逛 Beach Front Night Market,部分攤檔買啲手工藝品,不過沒有收穫

大宅

之後到 Hurricane's Grill Surfers Paradise食晚飯,這裏的環境和食物都不錯

首頁

尾頁

跳至