「口疏」也可能犯校規

tictactoe
|
開學在即,學生們要重返校園,但有無記熟校規呢?香港各中小學校規一籮籮,除了為人熟知的校服儀容、考試規則外,還有許多千奇百趣的校規,學生稍一不慎隨時中招。東網搜羅幾十間學校的校規,發現「行為過分親暱」、「口疏」都隨時違規。荃灣有中學列明,同學之間如果行為過分親暱,將會被記過,至於何為「行為過分親暱」就無詳細說明,要靠學生同老師自行揣摩。

「行為過分親暱」要記過咁嚴重,未知是否針對學生拍拖,想學生專心學業,而作弊、逃學、吸煙、打架等行為都屬於同一個等級,全部無情講,違規者記過一次;藏有或閱讀不良刊物、破壞公物就會被記缺點。

在學校內,「口疏」也可能犯校規,深水埗有中學訂明,學生需尊重他人的私隱權,不得隨便將別人的個人資料外洩,否則屬違規。其他常見校規還有不得在校內吐口水、食瓜子及香口膠,亦有學校規定不可穿校服在街上吃東西;學生亦不得佩戴標奇立異或顏色誇張的眼鏡;書包款式須樸素,以背囊最為合宜,購物袋及手袋款式均不合規格。

習慣手機不離手的學生亦要留意,幾乎間間學校都在校規列明在校內不可使用手機,當中沙田區一間中學更加嚴打違規使用手機行為,要求學生進校前必須關掉手提電話,在校內一律禁止開啟、取出或使用手提電話,如有違規,除紀律處分外,訓導組亦會暫時扣留該學生的手機一天;再犯者的手機更會被扣留至少一星期,更要家長親身到校取回。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180901/bkn-20180901113056311-0901_00822_001.html
Charlotte_mom
|
唔准食瓜子
咁唯有食檳榔
wynnehung
|
其實"口疏"本身都係唔好啦,
只不過要'白紙黑字"寫出黎比較奇怪

11B
|
Charlotte_mom 發表於 18-9-1 15:03
唔准食瓜子
咁唯有食檳榔

食住花生睇同學俾老師罰
bmuimami
|
過分親暱包唔包括兩個女仔拖住手?
男同男呢?係咪同男同女同一準則?
ironpoint9971
|
我同意進校後必須關掉手機
wcpcelia    發表於 18-9-1 17:28
秋天與楓葉
|
千奇百趣的校規為咗應付千奇百趣的中學生
記得以前中學隔離班玩到無嘢好玩
係課室養倉鼠、玩鬥魚、燒腸仔

ps.係band 1英中

Pooh529
|
港島名男校,上堂時間課室裏面打邊爐
JD930
|
tictactoe 發表於 18-9-1 14:50
開學在即,學生們要重返校園,但有無記熟校規呢?香港各中小學校規一籮籮,除了為人熟知的校服儀容、考試規 ...

我以前學校唔比著住校服係街食嘢
Poyau
|
Pooh529 發表於 18-9-1 15:57

Poyau
|
可以食花生
木土土
|
tictactoe 發表於 18-9-1 14:50
開學在即,學生們要重返校園,但有無記熟校規呢?香港各中小學校規一籮籮,除了為人熟知的校服儀容、考試規 ...

「訂明,學生需尊重他人的私隱權,不得隨便將別人的個人資料外洩」

社會上好多成年人都做唔到,學校肯教學生呢樣,令佢地從小就明白,真係好好

LokYauYau
|
Charlotte_mom 發表於 18-9-1 15:03
唔准食瓜子
咁唯有食檳榔

食花生
sfuhsg
|
JD930 發表於 18-9-1 16:42

應該係指邊行邊食吧?
唔通唔比食lunch咩?
係既話,其實好多學校都唔比
kI07904
|
唔係間問校內都唔開得手機咩 我女果間可以拆電池都要拆
Angel_Rose
|
JD930 發表於 18-9-1 16:42
我小學時都係,不過這校規係訓導口講,校長無承認過,當年讀上午班,星期六放學時媽接完我同妹,三人即刻去學校附近的大家樂午飯,因飯後上興趣班,時間好趕,所以食完要即坐巴士去興趣班場地,訓導見到,衝左入大家樂黎鬧我們,鬧阿媽就算幾趕,都應該要返家換左衫先再黎大家樂午飯
Joant
|
Pooh529 發表於 18-9-1 15:57

中學上堂打過麻雀
Band1英中
洋蔥頭媽咪
|
學校範圍唔開得手機都好正常啫,除非老師特別准許,其實好多學校都有
patpat234
|
阿仔中學唔准帶手機
tictactoe
|
Angel_Rose 發表於 18-9-1 20:05
我小學時都係,不過這校規係訓導口講,校長無承認過,當年讀上午班,星期六放學時媽接完我同妹,三人即刻去學校 ...

咁番學前著校服係大家樂食早餐得唔得?