自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

男爵府

bibi2013 發表於 18-9-1 17:39
唔明點解D女仔肯玩呢D咸濕遊戲,冇自尊嘅咩 玩個D冇人投訴,仲笑晒口
...

如果無記錯當年電視遊戲節目有出現過類似節目。

男爵府

回覆樓主

是否香港特色?
其他国家有冇?

寶石宮

回覆樓主:

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

bks2014 發表於 18-9-1 19:49
d咸濕主持人(收買佬)只需要男同學的衣服,不需要女同學的衣服?

我覺得收買佬ok, 但咩坐大脾果d太過火喇
放下自在

珍珠宮

水君 發表於 18-9-1 17:56
前文係咁:
該迎新營營主Edon回應指當天並沒有安排有關活動,有關行為是個別同學「即興」及「自發」所為。至 ...
如果你無比解說,我睇完果句野再睇埋幅圖,以為係女仔除衫

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

如果你唔玩其實無人可以迫你,去Ocamp都是認識學校新朋友

子爵府

親子王國15週年勳章

lhyv 發表於 18-9-1 21:35
是否香港特色?
其他国家有冇?

應該係香港有,因為聽內地同台灣朋友都冇經歷過。

歐洲應該冇 O Camp,更加冇組爸組媽呢 d 野,讀書就讀書,要玩就去 Club。

大宅

1998Ruby1998 發表於 18-9-2 12:11

歐洲冇 O Camp,更加冇組爸組媽呢 d 野,讀書就讀書, ...

台灣大學都有,叫迎新營。
但冇玩呢d淫亂遊戲,只是一些普通集體遊戲加夜遊,等同dept既同學快熟d。

水晶宮

bibi2013 發表於 18-9-1 18:04
人就係鍾意低級趣味

你呢句我非常同意,先唔講對錯道德,好多人(尤其年輕時)只要玩樂氣氛感染下,都好易會不自覺投入左d低級趣味玩意,諗住玩下je, 唔使太認真。Ocamp有味不雅遊戲咁多年都有,分別在程度大小。自問年輕時玩,唔覺有問題,心理上都係玩下je, 多年後睇番都會覺得某d games幾核突。但咁又點呢,每個年紀總有d野係另一個年齡層睇唔順眼,因為人心智經歷唔同左。有感而發,我覺得唔使一味chur住ocamp呢d事唔放。老實,玩還玩,我唔覺得一個人玩完一、兩個核突games, 就會澈底改變,本質係咪淫亂唔關玩ocamp事,亦冇人咁得閒玩完個遊戲去回味。不過,如果玩時心理唔舒服,要識say no。

水晶宮

lymchau 發表於 18-9-2 11:47
如果你唔玩其實無人可以迫你,去Ocamp都是認識學校新朋友

我果屆有個同學有入camp, 但擺明姿態所有遊戲都唔玩,自己坐埋一邊。結果大學幾年都被孤立或標籤為潛友。咁呢件事有冇對錯呢?我覺得當事人覺得冇問題冇損失就可以了,畢業後聞說佢入到大公司做,事業有成,又娶到靚老婆,我想佢現在朋友圈子冇人覺得佢係潛友,佢只係有自己原則地去選擇朋友和應酬。不過佢嘅方式唔係人人可以做到,有人安於潛換取3年舒服寧靜,有人喜歡埋堆找存在感。

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

侯爵府

2018復活節勳章

昨天家庭聚會,和仔女子侄輩傾到本地大學 ocamp 的情況。
好多子侄在英美加讀大學,ocamp 都十分正當,
子侄們也有是 student leader ,佢地話,學生私下如何一件事,但如果是 student union 的事,不會如此荒唐。

我十分好奇,點解香港的大學會咁?
由幾時開始 ocamp 咁淫亂?
連 "公開" 都玩到咁,閂埋門會點呢?
點解冇人正視問題?
如果在外國,間大學可能已經比人告。

男爵府

回覆樓主

如有位jm所言,年青時瘋一下不是什麼嚴重的事。
但這件事反影的並非年青人問題,而是本地的文化及人素質的問題!傳媒便是其中一個影響。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

bibi2013 發表於 18-9-1 18:04
人就係鍾意低級趣味

唔好話o'camp, 連結婚玩新人都鍾意加入呢D低俗元素

人既行為有時好難理解

侯爵府

2018復活節勳章

1998Ruby1998 發表於 18-9-2 12:11

歐洲冇 O Camp,更加冇組爸組媽呢 d 野,讀書就讀書, ...

大家名稱唔同,
有些學校叫 orientation day ,子侄都有做 orientation 的 leader 。

侯爵府

2018復活節勳章

lhyv 發表於 18-9-1 21:35
是否香港特色?
其他国家有冇?

orientation 多數有,外國大學越大越有名氣,越多外地生,
同國家,東岸人,去西岸大學也有,
舊生帶新生,去取 student card ,bus card ,左買日用品,
亦有些也玩下遊戲,比學生識下朋友。
但人地好正當,唔會咁淫賤。
西方國家的 orientation 係咁,大學一定比人告硬。

子爵府

親子王國15週年勳章

nintendo 發表於 18-9-2 14:34
大家名稱唔同,
有些學校叫 orientation day ,子侄都有做 orientation 的 leader 。

我冇 Orientation Day, 得 Induction Day,冇 Leader,都係介紹課程、導師、學會成員就完。

朋友波蘭西班牙都係一樣冇 O Day

侯爵府

2018復活節勳章

1998Ruby1998 發表於 18-9-2 14:40
我冇 Orientation Day, 得 Induction Day,冇 Leader,都係介紹課程、導師、學會成員就完。
...

我已經話咗,名稱不同啦。
我亦話有些有,冇話全部有。
你冇,又唔好話全部冇。
其實我有看過你其他 post ,你唔好當全世界大學同你的一樣。

公爵府

Elenalan 發表於 18-9-2 13:15
我果屆有個同學有入camp, 但擺明姿態所有遊戲都唔玩,自己坐埋一邊。結果大學幾年都被孤立或標籤為潛友。 ...

Exactly.有人想四年大學一大班人圍威喂,做風頭躉,就要埋堆玩。我唔介意做潛友,所以冇埋呢啲堆。
仲有啲人係做左十幾年乖寶寶,對異性極之好奇,一入大學就猛鬼出籠咁。

首頁

尾頁

跳至