如果我出聲的話算唔算多事

nitenitebow
|
啱啱喺米線陣食緊米線, 隔離個女人食完想嗌多個外賣, 個女人應該鬼鬼地, 有d中文字唔識, 例如牛丸 變牛肉, 甘最後佢話要分湯, 跟住個staff又有小小咬字唔清晰, 個女人聽左"冇得分湯"。而我就聽到"本身分湯" 而且我記得之前買過都系答我本身分湯, 甘佢地就產生左誤會, 個女人不停話冇得分湯唔要啦, 但個職員就咁話咁而家仲要唔要, 完全冇再解釋到成件事, 咁個女人就好失望地走咗啦。

呢個為我有諗過出唔出聲幫佢哋解釋好。
但人地可能會覺得我厚多士 所以我都系繼續食我碗米線

如果係你地會唔會出聲
pi0219
|
多數唔會出聲

但如果個個係老人家我多數會幫忙
終極熊貓
|
岀句聲就可以解決双方問題
何必咁計較
fuhk
|
我認我厚多士,呢啲位我會8卦出聲幫忙的。
Holidaykiki
|
我會出聲
nitenitebow
|
終極熊貓 發表於 18-9-1 15:49
岀句聲就可以解決双方問題
何必咁計較

最怕系出左聲 原來系我自己搞錯就尷尬
莫失莫忘
|
我會出聲,難得自己有能力幫到手。我成日出街都厚多士幫人翻譯
wcpcelia    發表於 18-9-1 18:38
(Samantha)
|
我好鬼八卦,呢D多數會搭咀。
Mnbvcxdsa
|
nitenitebow 發表於 18-9-1 15:44
啱啱喺米線陣食緊米線, 隔離個女人食完想嗌多個外賣, 個女人應該鬼鬼地, 有d中文字唔識, 例如牛丸 變牛肉, ...
我會出聲

yurijm
|
我會
有時候都試過
見到有人講英文,講到牙血都就出
但小店侍應可能聽唔明
我會撘咀幫下手溝通

BGCOME08
|
會出聲,亦試過。
nitenitebow
|
yurijm 發表於 18-9-1 15:53
我會
有時候都試過
見到有人講英文,講到牙血都就出

詞語上幫到手我都會!!
beehoneybee
|
會幫
healthymimi
|
一定幫,上次尼泊爾人vs 大陸人
匙羹vs 纸巾
nitenitebow
|
BGCOME08 發表於 18-9-1 15:55
會出聲,亦試過。

其實我好耐以前都試過系街邊問一位伯伯需唔面要幫助, 點知比佢鬧返轉頭 話我做咩覺得佢需要人幫
Hanayori
|
會,幫下口就算誤會對自己都冇損失。
nitenitebow
|
healthymimi 發表於 18-9-1 15:58
一定幫,上次尼泊爾人vs 大陸人
匙羹vs 纸巾

咩黎
TMC3012
|
呢啲case會出聲
MeowMuiMui123
|
會出聲呀。
AhiruNoPekkle
|
我試過响佳寶買嘢,前面個阿婆找完錢同個收銀講話想要找兩個一蚊,個收銀大大聲話唔得,個阿婆再講咗一輪,最後我忍唔住同婆婆講我換俾佢,我都唔明個收銀點解咁都唔肯!