婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

政府專科醫生叫我食一個療程藥,就係84天低劑量的抗生素Nitrofurantoin tablet 50mg,每日晚飯後食2粒,仲話隻藥冇咩副作用,目的係check下是否係細菌性感染的,請問有冇jm試過?我好驚食咁耐對身體唔好,我本身體質又差,雖然醫生話影響唔大,但我總有小小擔心...如果有食過的jm,可以分享一下嗎?

別墅

你經常尿道炎,可能你本身底抗力差呀!

禁止訪問

回覆樓主:

複式洋房

回覆樓主

你嘅「經常性」有幾密? 要食84天抗生素好似好嚴重。尿道炎一定係世菌引起,發炎=有世菌。至於邊隻菌一般醫生會建議留小便化驗,驗到有抗藥性菌可能要服用高劑量D,長D嘅療程。當然,你睇得醫生一定要遵從醫生開嘅藥食曬成個療程,唔好中間停,因為會令世菌抗藥⋯⋯

至於預防,我會食 cranberry 小紅莓(唔建議飲汁因為多數添加糖份)。平時生活習慣要清潔保持透氣等⋯⋯

另外你話身體「差」,尿道炎都係體虛原故,可以考慮看看中醫調理一下。

以上係個人經驗

複式洋房

回覆樓主

補充,有機會醫生可能check下你係咪真係尿道炎。有人係尿頻(即經常想去廁所,但痾唔出),尿頻不是世菌引起。

男爵府

bulldog64 發表於 18-9-4 14:22
補充,有機會醫生可能check下你係咪真係尿道炎。有人係尿頻(即經常想去廁所,但痾唔出),尿頻不是世菌引起 ...
多謝jm寶貴意見,我應該唔係尿頻,小便時確實會赤痛,又酸又痛的感覺,有時辛苦到標冷汗,好影響生活...

複式洋房

Germine 發表於 18-9-8 11:42
多謝jm寶貴意見,我應該唔係尿頻,小便時確實會赤痛,又酸又痛的感覺,有時辛苦到標冷汗,好影響生活...
...

如果伴隨發燒就係尿道炎。我都曾經有試過一年幾次尿道炎,明白個種每次如廁痛入心感覺。祝早日康復!

別墅

Germine 發表於 18-9-1 16:20
政府專科醫生叫我食一個療程藥,就係84天低劑量的抗生素Nitrofurantoin tablet 50mg,每日晚飯後食2粒,仲 ...

有性行為嗎?因大部分女人尿道炎是性行為後沒有立刻清洗下體; 其次是如厠後,要由前向後清潔,尤其是大解後。留意以上兩㸃,應可大大減低尿道炎機會。

首頁

尾頁

跳至