自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

亜仔27/8開始返n班適應班,頭幾天ok,之後佢差不多行到學校,開始一臉愁容,入學校更加喊,上堂途中,出面偷看,見佢痴住老師哭要抱,之後再買返佢中唔中意返學,佢Say No,每早起床,同佢行返學校條路,佢就好不安。我有d不安落!
唔知各位媽咪,你們遇到這情況,會否同我一樣?

大宅

回覆樓主

Sorry大家,原來我入錯題。

男爵府

好媽媽勳章

pennycsw 發表於 18-9-1 16:46
亜仔27/8開始返n班適應班,頭幾天ok,之後佢差不多行到學校,開始一臉愁容,入學校更加喊,上堂途中,出面 ...

都好正常~好明白你的心情

新環境,需時間適應,試下叫佢講一樣新奇人/事同你分享下,放學後多d同佢傾計

鼓勵他主動結識多d新朋友

成長路,最重要有爸爸媽媽一起多分享

珍珠宮

回覆樓主:

唔好問佢返學好唔好(一定答唔好,但其實你又要佢返學,甘會仲傷心),多d正面野(食左咩玩左咩),不斷講老師有幾好,同小朋友玩有幾好去洗佢腦,仲有可以睇d返學嘅書(要正面嘅),返到學校同佢88 就即走,放學第一時間接佢,然後勁讚佢做得好(盡量搵d地方讚下),慢慢就會變好ga la

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

侯爵府

回覆樓主

分離焦慮係必經過程,媽媽要學習放手,亦盡量不要到幼稚園門口偷望,避免俾佢見到你,去到門口攬一下kissgoodbye就要真係拜拜,準時接放學,不要問佢鐘唔鐘意返學,可以正面d問下今日玩咗咩玩具,唱咩歌,當然你唔可以聽完就算,要俾下反應,感覺佢既玩具遊戲唱歌好吸引,引起佢興趣明天繼續上學去。
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

複式洋房

pennycsw 發表於 18-9-1 16:46
亜仔27/8開始返n班適應班,頭幾天ok,之後佢差不多行到學校,開始一臉愁容,入學校更加喊,上堂途中,出面 ...

早三十分鐘訓教,再早十五分鐘起床,起床抱小朋友安撫五分鐘,摸下頭同背脊,洗面換衫食早餐,再早多五分鐘出門口,期間就玩下包剪揼,吹下水話放學去邊去邊度玩,公園玩滑梯,多數小朋友搞咁多嘢,心情都大好,遂漸慢慢就覺得返覺係好玩,我仔個時我都係咁對佢

首頁

尾頁

跳至