懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

咩決定都好,最緊要將來唔好後悔。同埋我覺得無論咩決定都好,最好都要同老公有共識,因為佢始終都係BB既爸爸。

禁止訪問

大宅

Ma12345 發表於 18-9-1 17:04
證實懷孕之後,就日日喊,
日日都想同老公離婚,咩都做唔到,
一係爆食,一係無胃口,覺得好辛苦,

我有個疑問,正常一驗倒懷孕最快都差不多4wk, 因為授精果日已經計2wk. 你話懷孕3wk係點計出黎嫁?

別墅

回覆樓主

我一有左頭2個月戒哂咖啡&茶
加上妊娠反應
個人都好抑鬱

如果懷孕前你有飲開咖啡&茶既習慣
但有bb就立即全戒

唔過份既話
俾自己飲返少少淡茶同淡檸檬茶

我飲返少少就開心返好多

大宅

Cinderellababy 發表於 18-10-28 01:07
我有個疑問,正常一驗倒懷孕最快都差不多4wk, 因為授精果日已經計2wk. 你話懷孕3wk係點計出黎嫁?
...

醫生計,未夠一個月就去左驗

大宅

cherrylee1105 發表於 18-10-28 01:47
我一有左頭2個月戒哂咖啡&茶
加上妊娠反應
個人都好抑鬱

本身就咖啡因過敏,無飲

複式洋房

人生好難完美
我地要不停學習作出取捨
加油

洋房

應該是荷爾蒙影響,會有情緒的,我起初也因為佗得辛苦而討厭我老公,甚至想落左他,但想到BB著床也不容易,他好努力生存, 我也應該努力佗好他~ 準媽媽,加油呀(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

樓主...其實我之前情況同你好似....我只係無諗過死...因為我仲有個大女...我都係意外有左第2個...知道有左之後日日都唔開心...有時都會諗如果佢自然無左就好啦...大女依家3歲我覺得自由左好多...好多野佢都識做...依家又要重新黎過..又要買過晒D BB野...任何野都要重新安排...日日都會喊...因為第二個個肚大得好快..未到3個月已經比人睇出..人地講恭喜其實我心入面係諗有咩野值得恭喜...你知唔知我之後要養多個人...又有排都去唔到旅行...又唔可以一心一意對我個女...我直頭覺我佢係阻住個地球轉...有一晚我又係噤喊..我同老公講我真係唔想要佢...又無限LOOP返之前個想法...我老公同我講船到橋頭自然直...一家人一條心..唔洗擔心...佢會盡佢能力做最多既野...之後既事之後先算...有D野係整定係緣份...又可能因為你係一個好媽媽所以呀B噤困難都會去搵你..D排我無諗噤多...食D自己鍾意既人..諗野既時候盡量諗D快樂既畫面...加油呀媽媽!!我地一齊加油!!

大宅

2018復活節勳章

Ma12345 發表於 18-9-2 12:32
升小學,大嗰個真係好乖。我啱啱先搵到份自己理想嘅工作,重報埋大學進修,如果生就兩樣都要放棄
...

我怕被人鬧。但我想支持你唔要佢。我係佗第三胎的..我好鐘意小朋友,但我支持你唔要。因為你表明左自己既目標。搵到份工又讀大學。我覺得你唔應該放棄囉。人不是只為人地而活。就算做了媽媽都可以為自己去諗....我絕對支持你揀自己既路。不用自殺呀。自殺份工同學位就比人代替架啦。

不過呢刻去見醫生先...處理情緒再行自己想行既路。而你老公..叫佢摺埋唔好講咁多野靜靜地...等你慢慢處理

大宅

rosanayan 發表於 18-10-30 15:31
樓主...其實我之前情況同你好似....我只係無諗過死...因為我仲有個大女...我都係意外有左第2個...知道有左 ...

同你諗法好似,但依家已經接受現實,見到bb手手腳腳時,就放棄左落佢嘅念頭

大宅

candice0088 發表於 18-10-30 15:51
我怕被人鬧。但我想支持你唔要佢。我係佗第三胎的..我好鐘意小朋友,但我支持你唔要。因為你表明左自己既 ...

工無做啦,學就有繼續返,生左再算

大宅

2018復活節勳章

Ma12345 發表於 18-10-30 21:39
工無做啦,學就有繼續返,生左再算

我佗bb 時剛考完登記護士課程。呢個係我既理想呀...但我都為左兩個細路放棄。我好明白果種學不能致用果種感覺。我揀了放棄。看到你既氣餒你既不憤...我都好大感覺。我真係想你唔好生。(可能被人打面)但人不能只為他人而活...係真係有權利去自私一下。所以你沒有錯。但Bb 都無錯。你揀生了。為你而驕傲...bb 大了知道媽媽所做。一定更錫你。加油呀。

男爵府

Ma12345 發表於 18-10-30 21:38
同你諗法好似,但依家已經接受現實,見到bb手手腳腳時,就放棄左落佢嘅念頭
...

媽媽真係好偉大, 見到你好唔想要佢, 但係都話希望自己見到bb超聲波會鍾意佢, 其實我覺得你無你諗得自己咁自私, 你係一個好好既人, 好好既媽媽呀!
可以大住肚返學嘛? 我當初都係咁架

男爵府

你而家好點啦嗎

大宅

candice0088 發表於 18-10-30 22:51
我佗bb 時剛考完登記護士課程。呢個係我既理想呀...但我都為左兩個細路放棄。我好明白果種學不能致用果種 ...

生完再算,媽媽你重有無去追夢?

大宅

cavy0511 發表於 18-10-30 23:21
媽媽真係好偉大, 見到你好唔想要佢, 但係都話希望自己見到bb超聲波會鍾意佢, 其實我覺得你無你諗得自己咁 ...

可以嘅,無同人講呀,本身就肥肥地,無人覺,哈哈

大宅

bchuma 發表於 18-10-30 23:26
你而家好點啦嗎

好左好多啦,過左三個月,今胎無嘜點嘔

大宅

2018復活節勳章

Ma12345 發表於 18-10-31 14:14
生完再算,媽媽你重有無去追夢?

沒有了。因為我已經錯過了。 人人都話只要你願意有心不怕遲。但我追求的夢,是一樣專業知識關乎人命,丟低了並不是話重拾就拾得來。自己也不敢...

所以如果你後生既,想追就追夢去。不要到老後悔。
現在我的夢就是小朋友將來的夢,成就佢地係我最想做的事。

別墅

樓主, 我睇晒你d post呀
其實我唔識得俾任何comment但只係想話俾你聽, 我覺得你好叻呀, 睇住你係呢7頁post裡面一步一步尋找出路無論你最後做咩決定, 都希望你一切安好

首頁

尾頁

跳至