12週穩定期先黎害喜,係咪有d唔正常

Stephanie323
|
發現有左時已經6週。而家過左個半月已經12週啦。。正常係穩定期。但我起呢個時期先黎害喜。每早刷牙就作嘔。每晚有發唔停嘅夢。每晚起身3次厠所,就會發3個天馬行空嘅夢。朋友話你已經好好。話你都無我之前有左咁辛苦,你份工咁舒服有得坐。。之類說話。其實。。聽完我只想講。。你都唔係在職準媽媽。。份工幾舒服都好啦。。邊有你有左可以起屋企咁舒服呀?有感而發。。有左返工就算份工幾輕鬆都好啦。。都會因為各種唔舒服令到返工變得一D都唔輕鬆。有幾多在職準媽媽同我一樣?
hamsterma
|
Stephanie323 發表於 18-9-1 17:36
發現有左時已經6週。而家過左個半月已經12週啦。。正常係穩定期。但我起呢個時期先黎害喜。每早刷牙就作嘔 ...

我又係一刷牙就嘔,歐到黃疸水都出黎
Sweetbabymom
|
hamsterma 發表於 18-9-1 19:42
我又係一刷牙就嘔,歐到黃疸水都出黎

我都係一刷牙就想嘔
我要做媽媽
|
我都係刷牙就超級想嘔吖每個媽媽情況都唔一樣既,所以都冇咩好奇怪
mofeayan
|
發現有左時已經6週。而家過左個半月已經12週啦。。正常係穩定期。但我起呢個時期先黎害喜。每早刷牙就作嘔 ...

我都係過左12週先又嘔又暈,請左一個月假休息,完全返吾到工,直至到16週先轉好,每個人反應吾一樣,當時我係暈到坐都吾得,要訓低先舒服少少
mocha20150323
|
每個人懷孕反應都會唔同,只要keep住產檢無問題就不要太擔心
haha748494
|
每個人情況唔同,害喜系成個孕期都會出現。加油吖。
bchuma
|

有人嘔到生⋯⋯ 我一晚去7.8次廁所!睇日仲要翻工,不過我份工都好舒服。翻去坐
JD930
|
mocha20150323 發表於 18-9-2 00:40
每個人懷孕反應都會唔同,只要keep住產檢無問題就不要太擔心

係啊
麻每吉
|
我都12週,同你差不多,
兩三次夜尿,發奇怪惡夢,訓醒仲要鼻塞頭痛
間中反下胃,其實個個人不同的,不用比較,我反而覺得有反應安心啲,因為依家四個星期先照一次呀b

期待快啲胎動
Mango1516
|

好同意啊! 我份工都係文職、但害喜情況令你好頹好病咁!好難受 又冇胃口!在職心理又會多一重 唉!
marsh_mallow
|

完全認同! 份工點輕鬆都好, 都要按時返到公司 無得自然醒. 半夜起身幾次,又諗起聽日要返工要迫自己快D訓返. 成日對住電腦我個頭都暈暈地. 腰痛想訓下都唔得. 返工放工要同人迫車. 等等等等... 不過無辦法, 多一份人工就可以有好D既生活, 將來BB出世要洗唔少錢, 所以點辛苦都要挨落去. 不過如果真係好唔舒服, 就請病假休息下.

Cathy_VV
|
好理解個種感受... 而家12週...
屋企行去車站無遮無檔又斜路... 腳程十幾分鐘...
但係天氣曬又標哂冷汗... 落雨又怕跣親...
夜晚又訓得唔好... 一晚醒幾次... 返到公司又眼訓到完全集中唔到...
我份工都係 OFFICE 工... 唔算係好辛苦... 但係有左BB之後我覺得艱難左好多...
有人就話唔舒服不如請下假... 但係我公司人好少... 我唔返工... 其他同事又要頂我D野喎... 我都唔好意請太多假... ><

不過係呢度都搵到同路人... 好明白大家感受!!! 大家加油呀!!!!
|
bchuma 發表於 18-9-2 22:14
有人嘔到生⋯⋯ 我一晚去7.8次廁所!睇日仲要翻工,不過我份工都好舒服。翻去坐
...

其實我都好怕,而家3個月就一晚起身3次。。到時個肚越大應該會越密。到時真係會無教好訓。。
|
麻每吉 發表於 18-9-3 00:49
我都12週,同你差不多,
兩三次夜尿,發奇怪惡夢,訓醒仲要鼻塞頭痛
間中反下胃,其實個個人不同 ...

你都要加油(emoji)(emoji)希望BB乖D,快D過左呢個辛苦期
|
marsh_mallow 發表於 18-9-3 11:18
完全認同! 份工點輕鬆都好, 都要按時返到公司 無得自然醒. 半夜起身幾次,又諗起聽日要返工要迫自己快D訓返 ...

我都係咁諗,所以先努力堅持返工。其實一到唔舒服時真係好想放棄唔做但為左將來為有頂硬上!
|
Cathy_VV 發表於 18-9-3 11:41
好理解個種感受... 而家12週...
屋企行去車站無遮無檔又斜路... 腳程十幾分鐘...
但係天氣曬又標哂冷汗... ...

我完全同你一樣呀有左BB已經唔舒服。個人又累。成日都好眼訓。做野都好容易出錯。但又唔可以成日請假。怕麻煩到同事。每早起身唔舒服作嘔時真係無限掙扎。好唔想返工。但最後都係堅持左返工。終於明白世上只有媽媽好。媽媽真係好偉大。你都要加油
|
Mango1516 發表於 18-9-3 09:50
好同意啊! 我份工都係文職、但害喜情況令你好頹好病咁!好難受 又冇胃口!在職心理又會多一重 唉!
...

在職懷孕其實真係好辛苦架。。由其是身邊嘅唔體諒。覺得你份工好輕鬆唔應該會辛苦。只有經歷過嘅人先會明白。你都要加油
bchuma
|
Stephanie323 發表於 18-9-3 23:06
其實我都好怕,而家3個月就一晚起身3次。。到時個肚越大應該會越密。到時真係會無教好訓。。
...

後期準備生會越來越多,不過我份工唔辛苦。所以仲ok
agneau
|
Stephanie323 發表於 18-9-1 01:36

穩定期同有冇害喜冇乜關係,所謂穩定期只係流產風險少啲,我有朋友16週至開始害喜,99話佢仲嘔到生,所以每個人都唔同,唯有頂住啦