我又嚟...開學量體溫

JlIl
|
童年回憶 父母亂作36-37.幾度 日日不同 辛苦哂
各位jm真係會同小朋友量體溫嗎?
cattz288
|
JlIl 發表於 18-9-1 21:52
...

k2小朋友已經識自己量架!
算死草
|
...

同你爸媽一樣
Carsonbb0800
|
一樣亂作,發燒點會唔知
JlIl
|
Carsonbb0800 發表於 18-9-1 22:01
一樣亂作,發燒點會唔知

咁又係呀女星期一番k1 到我出手了

係最驚d衰父母 發燒都扮無事送番學
hellohellojenny
|
一樣亂作,發燒點會唔知

我都係日日寫咁上下
老實講,就算有無發燒,佢唔舒服點會唔知,更何況作病發燒。
七小口
|
無事就作
認為佢有事就拎出黎探下確定先
moma1023
|
...

我同你父母做法一樣
至愛朱古力
|
哈哈,我地好叻,目測體溫,我每次都係 36-36.4 之內
xl_bigbig_b
|
隔晚寫定大概36點幾,第朝叫佢自己探熱慳時间因朝朝打仗
CHOWCHOWWW
|
一樣亂作,發燒點會唔知

我都係,發燒其實一摸就知,完全唔同
藍尾巴
|
咁出世開始慣左一起身就探,不過我準過體溫計
檸檬嫂
|
JlIl 發表於 18-9-1 22:06
咁又係呀女星期一番k1 到我出手了

係最驚d衰父母 發燒都扮無事送番學

到學校門口,老師都會幫小朋友探熱嘅
docomo
|
...

我朋友教幼稚園,佢話比我知有好多家長都係作個數當量左,但有時個小朋友好誠實,係都話冇量過,咁我朋友為左打圓場(因為都明知好多家長嫌麻煩,冇量),咁就話:有!不過你仲瞓緊覺,所以以為冇啫。
tutik
|

我哋小學都要填體温,由三年級成日比訓導處蓋紅印驚告,至請教其他媽咪,原來大把人臨訓前,小朋友自己度、寫比家長簽名的,而家再簡化啲,我自己作、签埋。
其實我覺得好無謂,我仔小六大牛龜一隻,邊度唔妥都會講,使乜日日量。
Koala_Chu
|
每日都會量體溫
seaman1982
|
9成都亂作。
其實入學校前老師都會再量,發燒就唔比番。
其實發燒既做阿媽既一摸就知。
littlelittlepra
|
docomo 發表於 18-9-1 22:32
我朋友教幼稚園,佢話比我知有好多家長都係作個數當量左,但有時個小朋友好誠實,係都話冇量過,咁我朋友 ...

幼師真係要圓滑先襟撈

peppamo
|
檸檬嫂 發表於 18-9-1 22:30
到學校門口,老師都會幫小朋友探熱嘅

係有 不過識有個家長真係小朋友發燒 照帶返學 又比佢過到骨[/smiley [/smile [/
YuiYeeMa
|
seaman1982 發表於 18-9-1 22:36
9成都亂作。
其實入學校前老師都會再量,發燒就唔比番。
其實發燒既做阿媽既一摸就知。

(emoji) 根本唔駛量,一睇已知有冇病。阿囝發燒一定頭暈