小一直私面試程度

cheers_iris
|
如果唔係神校嗰啲, 例如培僑九真, 請問小朋友係咪都要英文聽講讀寫都要好好先收?

如果小朋友學術一般,是否冇機?thanks
cheers_iris
|
cheers_iris 發表於 18-9-1 23:34
如果唔係神校嗰啲, 例如培僑九真, 請問小朋友係咪都要英文聽講讀寫都要好好先收?

如果小朋友學術一般,是 ...

請問有冇人知
Chchingpig
|
cheers_iris 發表於 18-9-2 07:51
請問有冇人知

培僑英文有listening ,又要同老師對答
唔可以差得去邊
kwan_0128
|
英譜ok係最基本野, 仲會考理解力, 有d連待人自理都考
sugarcheung
|
聽講英普相信是基本,絕大部份學校都會考
至於寫,我諗好少學校會考,因為係唔可以架
最多比張畫紙你,叫你寫下名呢啲
反而認字比較重要,中英都是
好多都要讀圖書,生字
gracelam
|

剛ek睇到今次考德望小一用英文聽指令串生字, 串helipcopter/alligater/triangle等
caterpiller/grapes等寫返中文
1998Ruby1998
|

九真應該冇串字(有的話,應該都係容易字),但英普基本上間間都會用。
~phyllis~
|
gracelam 發表於 18-9-2 14:52

剛ek睇到今次考德望小一用英文聽指令串生字, 串helipcopter ...

tsung
|

剛ek睇到今次考德望小一用英文聽指令串生字, 串helipcopter ...

Charlotte_mom
|
英文聽同讀應有基本要求
例如簡單圖書一版2、3句果d要識讀,識聽英文指令
Monstereasy
|

我都有睇,但之後有家長話無串字,而係老師比英文指令,係相對圖像/字旁邊寫自己中文名。
新秦先生
|
Charlotte_mom 發表於 18-9-2 21:15
英文聽同讀應有基本要求
例如簡單圖書一版2、3句果d要識讀,識聽英文指令
...
我屋企阿旺財都識聽英文指令(SIT),都一樣考唔到.
penpenvivi
|
培僑 1st普通話問名子簡單個人資料,中文認詞語,英文讀4-5句子,數學簡單加減無進位,集體遊戲 ,2nd中文重組句子,看圖說故事,英文睇圖片答問題,數學雙位加減加推理題 ,老師再跟同學查詢日常事。

9真 1st 畫畫,中,英大致認詞語,看圖說故事
2nd 畫畫再講解內容,中,英文各一篇,數學唔太記得。
希望幫到你
Charlotte_mom
|
新秦先生 發表於 18-9-2 21:17
我屋企阿旺財都識聽英文指令(SIT),都一樣考唔到.

教識佢睇書先啦
edutm
|
penpenvivi 發表於 18-9-2 21:34
培僑 1st普通話問名子簡單個人資料,中文認詞語,英文讀4-5句子,數學簡單加減無進位,集體遊戲 ,2nd中文重 ...

2nd in 重組句子點玩?比字卡排番句子?
Poyau
|

|

好好的定義是?
areyouangry
|

請不要錯誤解讀誤導人。
yokulami
|
英普能力應該間間直私都有些要求
老實講,能力不及入去讀都會辛苦
gracelam
|
areyouangry 發表於 18-9-3 01:30
請不要錯誤解讀誤導人。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3684523
睇原文最清楚。

個帖1-20樓都係咁演繹, 之後我冇再去睇, 跟住先有人再clarify.

睇完晒個topic先清楚晒個picture.