有冇人真系完全冇朋友嫁?

luvubabemiu
|

突然好奇想問下 細個會成日因為朋友同呀爸呀媽嘈交 大個有家庭既就家庭重要d
但每次一同老公嘈交 知己一定通宵都會出黎陪我 帶我去散心 有時系到諗朋友重要定家人重要呢但自己都冇答案
前排識左個女仔 佢話一年365日都冇同朋友出去 淨系同老公仔女 呀爸呀媽相處 我就諗 系咪真系冇朋友都可以過日子?定人越大越唔需要朋友?

做個靚太
|
仔女細,可能忙於照顧,會覺得朋友唔重要,但仔女大,無朋友,你會好易依賴家人嘅陪伴,當仔女有自己生活同工作,你會好易無左寄托,無左自己生活圈~
小傑媽媽
|
luvubabemiu 發表於 18-9-2 00:33
突然好奇想問下 細個會成日因為朋友同呀爸呀媽嘈交 大個有家庭既就家庭重要d
但每次一同老公嘈交 知己一定 ...

我咪就係囉,因為冇途徑識到朋友,所以我既世界入面真係得老公同個仔架咋!
Aeiing
|
我!! 現實無朋友, 只得在FB畀個like果種
同事1-2個月會約出去食飯, 但只談工事
如果要朋友幫手真係一個都無, 我都唔知點解會咁
忌廉寶寶
|

我有好多朋友搵我去街、食飯,反而我自己唔係咁想出,就算以前未有小朋友、老公出左trip,我都鍾意留喺屋企,自由自在
而家日日接仔放學,見d媽咪埋堆傾計,自己一條友好似好怪(但其實我ok的)有d媽咪都會主動埋黎傾兩句,禮貌上我當然會答佢,但之後日日都會見,傾開就好似要日日傾咁,我好怕呢d,之後我寧願遲少少先到學校,一去到就直接上去接仔,避左傾計呢part

vivian468
|
我依家無朋友,
朋友好煩所以唔需要啦~
Mnbvcxdsa
|

我係無朋友,曾經試過因怕無朋友而去忍受比朋友傷害,利用,發洩,其中一個係我識咗二十幾年既朋友,佢哋咁樣對我,但我都對佢哋好好,好就佢哋,想感動佢哋,我諗番起都覺得自己天真,但人哋只會更加對我態度差更加傷害我,日子忍得耐都忍唔住,最終都一個又一個絕交,呢幾年我都曾經努力過積極去主動識新朋友,擴闊自己圈子,都識過唔少朋友,因為我性格善良,容易被人欺負,其實我都有唔少人喜歡同我做朋友,但是因我品格良善,吸引好多喜歡欺善怕惡,八卦既人想同我做朋友,呢啲人全部都是我人生的過客,同佢哋出過一,二次街巳覺得唔開心,激氣,佢哋唔尊重人,態度差,八卦,初相識就咁唔客氣對我,點可以再維繫做朋友,以前忍受過因朋友而唔開心,而家我唔再為朋友而唔開心,唔會再比朋友傷害,同佢出過一,二次街巳發覺佢人品差,對我態度差我就唔會再見,我而家唔會因為怕寂寞而去應酬傷害我既無謂人去浪費自己時間,同呢啲人做朋友,我寧願無朋友。如果有得㨂當然係想有朋友,隨緣,我都好期待有個人品好,脾氣好,理人感受既朋友

tsung
|
朋友重質不重量
LLMan
|
小傑媽媽 發表於 18-9-2 04:53
我咪就係囉,因為冇途徑識到朋友,所以我既世界入面真係得老公同個仔架咋!
...

我都係,直程覺得自己係獨家村,想搵個真心朋友真係好難
xingyi    發表於 18-9-2 16:16
ricecooking
|
唔鍾意應酬social, 等來等去,幾十歲人唔想為左咩同d唔啱key的人來往
happybebebe
|
由小到大我都好少朋友
我覺得朋友可有可無
去旅行我都係自己一個跟團
覺得啲朋友跟唔到自己喜好,佢哋好悶
言多必失
|
有唔同類型既朋友,
幫我最多既亦係朋友,
雖然朋友唔多,
但有突發事,都會搵到朋友幫我,
不過,依家年紀大啲,比較難交心,
可以keep到聯絡既都係以前識落既。
不過識有啲人,真係冇朋友,祗有老公仔女同埋父母姐妹。
其實都好既,無需應酬嘛。
Wild_Lady
|
完全冇朋友嘅生活好難想像,生命中只有老公或仔女、親人,我自己就一定唔得,有人話得我冇意見。

pi0219
|
vivian468 發表於 18-9-2 08:23
我依家無朋友,
朋友好煩所以唔需要啦~

我都係咁

朋友好多時要靠出黎見面食飯先可以唯持, 但我好憎出街食飯, 又迫又多人.

同埋只係大家UPDATE下近況後無咩好講, 重溫以前既事我又覺得好無聊, 加上自己又係一個幾獨立既人, 未試過要朋友幫忙

所以對於我黎講無朋友仲輕鬆自在, 唔使應酬人.
appledai
|
沒有死不了,當然人生沒那麼完美,生活不夠開心
kitkit218
|
我係無朋友,但唔覺有大問題。
sharonhwyc
|
我都係,朋友只存在於fb~
Jane1983
|
而家有電子產品,同朋友食飯,唔够自己一個輕輕鬆鬆搵間好餐廳,上吓網慢慢嘆開心。
Bibibut
|
Aeiing 發表於 18-9-2 05:07
我!! 現實無朋友, 只得在FB畀個like果種
同事1-2個月會約出去食飯, 但只談工事
如果要朋友幫手真係一個都無 ...

我同你一樣
Jasmine-4711
|

我少朋友,重質不重量,平日用whatsapp 聯络,一年出來食一兩次飯。

父母可能走先(已仙遊),子女長大會離巢,夫妻未必白頭到老,點可以冇朋友?