自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珊瑚宮

回覆樓主

通常有家庭就會少朋友架啦!冇家庭又冇拖友就唯有揾朋友吹水架啦!但我覺得頗無聊 因為只為攝時間

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

只有家庭無朋友好易成為變態奶奶/外母

伯爵府

2018復活節勳章

pi0219 發表於 18-9-2 11:57
我都係咁
會唔會好 抗拒 嗰啲唔獨立嘅人?即係大小事都 we wa鬼叫搵人幫... 成幾十歲人都仲係照顧唔到自己嗰D~

侯爵府

Wild_Lady 發表於 18-9-2 11:49
完全冇朋友嘅生活好難想像,生命中只有老公或仔女、親人,我自己就一定唔得,有人話得我冇意見。

係囉,讀書以黎一個朋友都keep唔到?朋友如果真係要係好close應該係同自己背景價值觀好相近,呢個世界上如果連一個同自己價值觀相近啱嘴型既人都無我覺得好不可思議。

琥珀宮

luvubabemiu 發表於 18-9-2 00:33
突然好奇想問下 細個會成日因為朋友同呀爸呀媽嘈交 大個有家庭既就家庭重要d
但每次一同老公嘈交 知己一定 ...

朋友家人同樣重要,在家靠父母(出嫁靠老公啦吓),出外靠朋友,真係金科玉律。到中年或老至發現身邊一個朋友都冇至嚟抑鬱,好可憐啫!

侯爵府

chuiyeebird 發表於 18-9-2 13:37
通常有家庭就會少朋友架啦!冇家庭又冇拖友就唯有揾朋友吹水架啦!但我覺得頗無聊 因為只為攝時間
...

唔係wor,我呀媽有家庭都有一大班c9朋友吹水跳舞,我自己都有一大班中學大學同學regular gathering
一日到黑對住個老公都要透下氣

男爵府

vivian468 發表於 18-9-2 08:23
我依家無朋友,
朋友好煩所以唔需要啦~

人愈大真係愈覺得朋友煩
有父幹屋企畀錢佢做生意畀首期佢買樓嗰啲,又成日站係道德高地話好心你努力啲啦blablabla,一幅教訓你既語氣,傾唔埋欄。
到我上車啦,裝修完叫朋友上黎玩,未有樓既又眼紅啦,係咁話又細又舊又遠又乜又物,冇一個真心替我開心架,可能我唔好彩啦。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

jpwy 發表於 18-9-2 13:56
會唔會好 抗拒 嗰啲唔獨立嘅人?即係大小事都 we wa鬼叫搵人幫... 成幾十歲人都仲係照顧唔到自己嗰D ...

睇下係邊種唔獨立啦, 行街睇戲甚至去廁所都要人陪個D我頂唔順

瑪瑙宮

pi0219 發表於 18-9-2 11:57
同埋只係大家UPDATE下近況後無咩好講, 重溫以前既事我又覺得好無聊, 加上自己又係一個幾獨立既人, 未試過要朋友幫忙, 所以對於我黎講無朋友仲輕鬆自在, 唔使應酬人.

SAME

有 D 人好奇怪, 自己 D 野唔提唔講, 但又成日問人點, 朋友唔係傾貼身野 (即係人生黎講好重要) 唔係傾咩, 有又唔講, 我使乜講我 D 野比你聽.

翡翠宮

回覆樓主:

我係男,除咗同老婆、阿女出街,就係一個人行行企企……

大宅

畀面勳章

突然好奇想問下 細個會成日因為朋友同呀爸呀媽嘈交 大個有家庭既就家庭重要d

我係由細到大都勁小朋友,到而家都係得4個知己,但我自己就0k既,因為我不嬲唔係咁重朋友果D人,但我覺得又唔可以一個都冇,起碼有D野想呻下時有人聽都差好遠~

伯爵府

回覆樓主

我真係唔覺自己有朋友,係有2個唔常聯絡既舊同事,但真係我唔搵佢地,佢地唔搵我既,但我又冇所謂,反正放假都唔太想出街,見面都只係食個飯或者飲個茶咁,行街買衫我鍾意一個人行
讀小學既經歷已經知到,唔係人人都攞個心出黎當你係朋友

複式洋房

回覆 luvubabemiu 的帖子

無朋友應該好少,但係無真朋友就一啲都唔出奇

男爵府

回覆樓主:

男人嚟講,肯嫖賭飲吹就一定多朋友。女人唔知。

珍珠宮

小傑媽媽 發表於 18-9-2 04:53
我咪就係囉,因為冇途徑識到朋友,所以我既世界入面真係得老公同個仔架咋!
...

我都係

子爵府

回覆樓主:

有啩,例如我位太上老君99,個人太不受歡迎,咪嚇走哂啲朋友,只有去煩啲子女女婿新抱囉

另,都識人成日遇人不淑俾人昆得多,寧願自己一個囉

珍珠宮

我媽可能符合樓主所講,爸話媽為人非常孤寒,搞結婚時同班姐妹嘈左輪,有部分絕左交,最後得一個朋友肯做佢伴娘,到我同妹讀書時,一有時間就留家迫我們溫書做練習,日子耐左連果位伴娘都無聯絡,媽仲經常以無朋友自豪,話為左我同妹好,所以全副時間比曬我們,無曬朋友

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

少極都有嘅,不過未必會有人立即出黎陪自己了

公爵府

如果係好好彩遇到好好既知己有朋友就好,如果唔好彩,遇到損友是以下的行為

少少事就發脾氣,一句得埋嚟,講說話有骨,成日窒住晒

踩低人抬高自己

忌妒心重

人哋有開心事就唔抵得,見到人開心佢就開心

有佢講無人講,只喜歡人哋聽佢講嘢,到人哋有心事想同佢講佢就唔想聽

八卦,唔尊人,起人底,查家宅

狗眼看人低

以上的行為,就是我巳絕交的朋友,我寧願無朋友都唔會同呢種人做朋友

珍珠宮

happybebebe 發表於 18-9-2 10:24
由小到大我都好少朋友
我覺得朋友可有可無
去旅行我都係自己一個跟團

自己跟團,到自由時間果陣,會唔會自己一個人唔知行去邊?同埋無伴會悶?

首頁
12345...9

尾頁

跳至