有冇媽媽教小朋友由左手轉用右手寫字?

samsim
|
我小朋友N班時用左手的,宜家諗起自己有冇影響佢日後成長發展,你地有冇係咁?
不安中
dreamboy_man
|
我c6。細個俾99打到用右手寫字 唔覺得成績特別好

我表弟由細到大都是用左手,大學畢業專業人士
samsim
|
而且見到小朋友考小學考得好辛苦!
sfuhsg
|

我果個都左手架,冇迫佢轉返
寫字係辛苦d,所以佢會練埋右手
只係一般都會用左手,除非太累才轉右手
睇過話夾硬迫轉手,對性格有影響

https://www.google.com.hk/amp/s/health.ettoday.net/amp/amp_news.phtml%3fnews_id=843265
sfuhsg
|
samsim 發表於 18-9-2 01:26
而且見到小朋友考小學考得好辛苦!

點解辛苦?
cowchow_1104
|
身邊好多人都係左撇,其實都對讀書和生活無咩大影響。所以唔好夾硬逼d細路轉右手,順其自然啦,最緊要有學習興趣,如果勉強逼佢用唔熟的方法去做野,嚇到佢驚咪仲大鑊。
wan_sosin
|
我老公本身左手,細個比我99迫用右手,之後成績反而差咗,我99都有D後悔
DonnieBB
|

我, 我細個寫字, 幼稚園老師要我改用右手寫, 我寫字係好慢,細個揸筆同揸筷子(仲有要仔細用工具)都係轉用右手。但球拍就用左手。 所以有時我都唔知自己邊隻手 dominant

我係文科弱d因爲寫手慢, 好彩我揀科係science, 家下用電腦多, 大個就無影響

JP908
|
我細仔用左手寫字、食飯,連踢波都係用左腳。但我由得佢,順其自然啦!
Jonimama
|
我小朋友都是左手,從少已發現佢左手比較好d,所以從來沒勉強佢用左定右,比佢自然發展。
AGa1111
|

點解要改?我女幼稚園好好,我大女k1左右都得,老師就叫我揀定,如果真係用左手,老師會有特別留意同幫學生,工具上都會安排返,方便左手學生
crystal媽咪
|
大把
怪獸青BB
|
辛苦?我覺得佢地好叻就真,好多左撇子左右手都一樣靈活,右撇子就唔係啦
Reminder
|
samsim 發表於 18-9-2 01:18
我小朋友N班時用左手的,宜家諗起自己有冇影響佢日後成長發展,你地有冇係咁?
不安中
...

不用改,天生右腦發達,所以用左手
hellomicky
|
我個仔係左手,有時我比筷子佢,比佢揸右手,佢好自然放返去左手,但我見佢踢波又用右腳,覺得好搞笑。我自己都覺得,左右手都無所謂,最緊要佢舒服,感恩連湊佢既嫲嫲都係咁諗
Freesia_cat
|
DonnieBB 發表於 18-9-2 02:30
我, 我細個寫字, 幼稚園老師要我改用右手寫, 我寫字係好慢,細個揸筆同揸筷子(仲有要仔細用工具)都係 ...

我同我同事都係咁,細時本身用左手,被媽媽/學校迫駛改用右手。但係我地都有一d嘢係未改哂用右手,而且我地嘅左手仍然比人強,例如我係左右手都可用筷子。所以有時我都唔個我究竟係左邊定右邊dominent,我覺得潛在仍是左邊。
bigbighei
|
點解要教佢轉呢,順其自然唔好咩?
mickey2013
|
除左揸筷子一定要識用右手費事撞到隔離,其他野無咩所謂
patpat234
|
唔需要刻意改,由佢自由發展。
我女刷牙打羽毛球都係用左手,其他用右手。
細個攞野都係習慣用左手先,後來自己轉用右手。
JenniferKwok214
|
samsim 發表於 18-9-2 01:18
不安中
...

令佢哋混亂一定有,我N班時老師已經發現問試改唔改右手,我話順其自然,點知上到K1 老師夾硬要右手食飯同畫畫,我唔知,我都好奇怪阿仔突然好抗拒畫線條同食飯叫我餵,我半鬧半問點解升咗K1退步架?食飯都要我餵?阿仔就話學校老師叫我用右手,但佢想用左手,老師話正常人係用右手,佢話佢唔知用乜手,所以叫我餵 ,第二日即刻同老師表明唔好迫,再同校長傾談,校長都建議仔仔照用左手,但畫線條同k2寫字要跟右手筆順,但好明顯畫線條我仔唔係好順手有時唔跟,我由得佢,我c6最嬲就係老師同仔仔講正常人係右手,c6話左手寫字邊個話唔正常人