胎心機媽媽注意⚠️

qubepang
|
我早2日產檢覆診同個護士傾開計
佢話早排有個媽媽產檢果日先知BB冇左心跳
佢話其實果時B.B. 都好快可以出世
但係媽媽可能冇留意胎動
依靠聽胎心機聽心跳
但其實護士每次同我聽心跳果時都會話呢個唔係BB係你自己,之後再要搵下先聽到B.B. 心跳聽
所以個媽媽可能唔識分
當左自己心跳係B.B. 唔察覺有問題!
令到冇左bb

總之大家小心 唔好咁依賴胎心機
小驚
|
多謝提醒
不過其實 BB 心跳同自己心跳真係好唔同。
如果唔 sure, 可以邊聽邊摸住自己脈搏,
咁就安全好多,會分到係咪自己心跳
musiccisum
|
小驚 發表於 18-9-2 01:49
多謝提醒
不過其實 BB 心跳同自己心跳真係好唔同。
如果唔 sure, 可以邊聽邊摸住自己脈搏,

勞氣小妹
|
呀…其實bb心跳同媽媽心跳好大分別
只要聽過一兩次就一定唔會聽錯
同埋位置都好大分別
luv_miyuko
|
我未用過胎心機,一路都係留意住胎動,意思係駁落個肚臍度但其實係自己心跳?
qubepang
|
luv_miyuko 發表於 18-9-2 11:00
我未用過胎心機,一路都係留意住胎動,意思係駁落個肚臍度但其實係自己心跳?
...

其實部野係放係肚度聽bb心跳
但係bb 會周圍郁所以有時都未必岩位
要自己搵下位
唔岩位但有時都會有心跳聲
就係你自己ge心跳
Bb 心跳好快咖
但有d媽媽可以唔識分
同埋有d機只係得聲
冇螢幕顯示每分鐘跳幾多下
佢跳慢左你都唔知 咪有問題出現囉!
總之胎動次數最緊要
qubepang
|
勞氣小妹 發表於 18-9-2 10:49
呀…其實bb心跳同媽媽心跳好大分別
只要聽過一兩次就一定唔會聽錯
同埋位置都好大分別:t ...

有啲機冇螢幕顯示每分鐘心跳幾多
咁你都唔知會有問題㗎
都係小心d好
勞氣小妹
|
qubepang 發表於 18-9-2 13:21
有啲機冇螢幕顯示每分鐘心跳幾多
咁你都唔知會有問題㗎
都係小心d好

我部機都係無顯示的
但我30w到而家只聽過一次
因為佢成日都郁黎郁去

bchuma
|
qubepang 發表於 18-9-2 01:43
佢話其實果時B.B. 都好快可以出世 ...

係唔可以依賴,一定要靠自己感覺。
JD930
|
qubepang 發表於 18-9-2 01:43

RIP bb
sandylly
|

前期懷孕會想買,因為果時未有胎動面產檢又隔得耐,其實有胎動開始就留意胎動ok啦!無野比胎動更加反映到bb情況(媽媽最清楚㗎喎)

agneau
|
qubepang 發表於 18-9-1 09:43

Bb心跳一定係比大人快一倍,應該唔會攪錯呱
qubepang
|
agneau 發表於 18-9-3 07:47
Bb心跳一定係比大人快一倍,應該唔會攪錯呱

事實就係發生左
個護士同我講果時我都係咁講

wsyggk
|
qubepang 發表於 18-9-3 10:30
事實就係發生左
個護士同我講果時我都係咁講

之前英國都有單類似新聞。
https://hk.news.appledaily.com/international/realtime/article/20170701/56899608

qubepang
|
wsyggk 發表於 18-9-3 11:24
最近英國都有單類似新聞。
https://hk.news.appledaily.com/international/realtime/article/20170701/568 ...

真係要留心B.B. 胎動
pigpiglamlam
|
陀2胎都冇用過,其實醫生都唔建議用,話成日check住好大壓力
PoAsuka
|
數胎動最重要。
Bb唔郁都可以有心跳聲。
haha748494
|
都要多方面結合,仲要留意胎動。
whomen
|
pigpiglamlam 發表於 18-9-3 17:48
陀2胎都冇用過,其實醫生都唔建議用,話成日check住好大壓力

我2胎都冇買,因為以前問醫生,醫生話你聽唔到又驚,聽到真係冇又改變唔到,成日聽住咪仲緊張,數胎動得架啦,而加未有胎動,有冇心跳都控制唔到
聽完我冇買,反而唔會變左神經質
pigpiglamlam
|
whomen 發表於 18-9-3 23:19
我2胎都冇買,因為以前問醫生,醫生話你聽唔到又驚,聽到真係冇又改變唔到,成日聽住咪仲緊張,數胎動得架 ...

胎動我都冇特別數,只要每日有郁下我就放心,每個b每日郁ge次數都唔同,有d又真係特別文靜