在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有無人可以分享下,一湊三點湊?
無姐姐,無長老。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

只係見步行步咋. 你三個仔女幾大?

我三個係5-10歲, 朝早早餐佢地自己攪掂, 我只係負責夠鐘就叫佢地去換衫, 要出門口, 一齊行返學. 放學佢地各有各節目, 夠鐘就去接送.

買餸大約一星期買兩次.

放假有時去公園, 博物館等等. 出街唔駛困獸鬥反而仲好.

湊唔煩, 暫時佢地仲算聽話, 聽佢地打交至最煩, 佢地好鍾意大叫大嗌, 有時聽到我頭都赤埋...

男爵府

bosch 發表於 18-9-3 03:26
只係見步行步咋. 你三個仔女幾大?

我三個係5-10歲, 朝早早餐佢地自己攪掂, 我只係負責夠鐘就叫佢地去換衫 ...

一個三歲,一個歲半,一個下年四月先岀世。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

kitkitboo 發表於 18-9-3 12:40
一個三歲,一個歲半,一個下年四月先岀世。

睇大二b 個飲食時間表先, 你既飲食時間同佢地要一樣. 你湊開兩個, 再多一個其實唔難.

你home office 工作應該得番半夜至做到, 或者要暫時停一停.

男爵府

bosch 發表於 18-9-3 15:17
睇大二b 個飲食時間表先, 你既飲食時間同佢地要一樣. 你湊開兩個, 再多一個其實唔難.

有難度。
我住唐樓,上上下下好麻煩,不能用bb車。
而家湊兩個,我都好難落樓。(emoji)

瑪瑙宮

kitkitboo 發表於 18-9-4 15:12
有難度。
我住唐樓,上上下下好麻煩,不能用bb車。
而家湊兩個,我都好難落樓。(emoji)

靠到時執生架咋... 你3個年紀比較相近, 係會難d, 習慣左就好d, 幾年後捱過左就仲好.

你到時要大b 自己扶住上落樓梯 (污糟都冇辦法!), 你拖住阿二, 抱住細b.

或者左右手拖住兩個, 孭帶孭一個.

另一個方法係你同阿大落半層樓梯, 之後你行上去接阿二一齊落樓梯, 咁你要行好多轉.

我阿媽都係4年抱3, 住唐樓, 佢當年都攪得掂. 我帶仔女返娘家都係咁行樓梯, 仲要同老公顧埋托行李上落樓, 我就算響自己屋企都要行樓梯, 咁我單手抱細女, 大二仔自己行, 或者細女響bb 床, 大仔自己行樓梯/我同二仔上左上一層樓先, 我響後面拎住大桶衫上上落落. 我湊兩個都係要單手抱一個, 另一手拖一個咁上落樓梯, 果陣真係要好小心唔好差錯腳.

小朋友大d, 你會輕鬆d, 到時反而要注意佢地安全, 小心佢地唔好企樓梯邊, 或小心企後面果個小朋友唔會玩到/發脾氣到推前面果個落樓....

我明白你而家湊2 個都覺得難, 始終你3個小朋友仲細, 但唔好俾"難" 字嚇怕, 你到時會執生, 一定會攪得掂, 為母則強呀!

男爵府

bosch 發表於 18-9-4 18:07
靠到時執生架咋... 你3個年紀比較相近, 係會難d, 習慣左就好d, 幾年後捱過左就仲好.

係,我都好佩服上一代既媽媽。

瑪瑙宮

kitkitboo 發表於 18-9-4 19:35
係,我都好佩服上一代既媽媽。

你都一樣做得到.

首頁

尾頁

跳至