自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

Rainyok 發表於 18-9-2 06:41
連續9天都無瀨尿,我真係好開心
我每晚凌晨都叫他去2次廁所
同俾佢每天吃零食嘅合桃 :wah ...

我呢兩個星期都train緊細仔戒夜片。本身都係晚晚半夜起身叫佢去2次廁所。上個weekend,有晚c6半夜3點都未瞓,竟然見到細仔自己起身去廁所。自始我地無再主動叫佢起身去廁所。so far呢個禮拜佢好多時會自己起身叫醒我話要去廁所 (全屋熄晒燈),暫時試過兩晚完全無起身去廁所,亦無瀨尿(emoji)(emoji)希望佢開學前戒理半夜夜尿喇

樓主都可以試下半夜唔叫小朋友起身睇睇效果先。咁當然要同小朋友講左先,鼓勵下佢,等佢都有心理準備。

珍珠宮

回覆樓主:

子爵府

Tasmuyi 發表於 18-9-2 10:07
我呢兩個星期都train緊細仔戒夜片。本身都係晚晚半夜起身叫佢去2次廁所。上個weekend,有晚c6半夜3點都未 ...

我等佢自動起床或叫他一次屙尿時都得嘅就唔叫佢起身屙尿
Welcome to my son's website. Hope I can listen all baby parent's useful question and answer,thanks!

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

要去兩次廁所個人覺得戒黎無好處,佢都未 ready,咁搞法影響睡眠質素,得不償失

水晶宮

回覆樓主:

唔好叫佢起身去廁所,影響睡眠質素會影響發育,無任何嘢比一覺瞓天光更重要。戒夜片係自然發展過程,唔使刻意做任何行為上訓練,睡前唔好飲太多水就得喇,加油。

水晶宮

回覆樓主:

如慣性叫醒小朋友去廁所,佢生理上會習慣到時到候醒,習慣唔完整睡眠週期。

子爵府

Elenalan 發表於 18-9-2 11:02
唔好叫佢起身去廁所,影響睡眠質素會影響發育,無任何嘢比一覺瞓天光更重要。戒夜片係自然發展過程,唔使刻 ...

訓前屙2次他都會瀨尿。我想知點解我仔咁多尿屙
Welcome to my son's website. Hope I can listen all baby parent's useful question and answer,thanks!

水晶宮

Rainyok 發表於 18-9-2 11:18
訓前屙2次他都會瀨尿。我想知點解我仔咁多尿屙

經驗分享,我覺得越怕佢瀨,佢就越緊張,越難戒。我以前幫我女戒日片都係咁,小朋友會feel到無形壓力,佢睇到父母覺得佢瀨尿係好大件事。後來聽朋友建議,由佢瀨啦,瀨左仲要唔好即時清潔。夜晚就照著片,佢自己戒左日片後,過幾個月我地發現佢夜片都冇濕過(連續10日),我地就完全幫佢戒片(日&夜)。但要接受唔著片,間中都會瀨,因為小朋友未完全掌握到timing, 成日以為自己忍到,玩到唔肯去廁所。而夜晚有時佢發夢大腦興奮都會瀨,但幾個月先發生一次。到5歲後就會好好多。

子爵府

Elenalan 發表於 18-9-2 11:27
經驗分享,我覺得越怕佢瀨,佢就越緊張,越難戒。我以前幫我女戒日片都係咁,小朋友會feel到無形壓力,佢 ...

我覺得女仔嘅忍耐能力比男仔高。大部份女孩4,5歲已經戒到夜片 可能男孩嘅生殖器官同女孩唔同,所以戒尿嘅效率都唔同

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主

一晚起身二次,我只覺得慘。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

Rainyok 發表於 18-9-2 07:14
即將小一喇,所以呢排我要盡快幫佢戒夜尿 ,唔想他將來小六入Camp都要用尿片訓覺
...

恭喜恭喜

珍珠宮

回覆樓主

正常夜晚瞓覺係唔洗起身去wee wee
我由細到大都係瞓醒朝早先去
我小朋友兩歲都可以8-8咁瞓,8點起身先wee wee
當然未戒夜片,臨瞓前仲飲少少奶,但大部分時間起身尿片係乾

子爵府

秋天與楓葉 發表於 18-9-2 11:47
正常夜晚瞓覺係唔洗起身去wee wee
我由細到大都係瞓醒朝早先去
我小朋友兩歲都可以8-8咁瞓,8點起身先wee w ...

妳嘅小朋友真叻,2歲就戒到夜片

子爵府

野原美冴 發表於 18-9-2 11:35
一晚起身二次,我只覺得慘。

我仔叫起身屙尿後可以即刻訓番

用戶要求終止服務

回覆樓主

夜晚唔好叫醒佢,影響佢瞓覺唔係咁好

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

咁未算介到喎,係完全唔駛夜晚叫佢起身去洗手間先成功呀

珍珠宮

回覆樓主

我絕不會夜晚叫佢起身,影響睡眠質素

我全家人都係一睡天光

到佢可以唔濕片,就自然介,我唔心急

太細,容量唔夠,一定會瀨

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我頭上有個疤痕,就係細個阿媽叫我起身屙尿時撞穿的……

男爵府

Rainyok 發表於 18-9-2 06:41
連續9天都無瀨尿,我真係好開心
我每晚凌晨都叫他去2次廁所
同俾佢每天吃零食嘅合桃 :wah ...

恭喜,好的開始

子爵府

youhello507 發表於 18-9-2 12:03
我絕不會夜晚叫佢起身,影響睡眠質素

我全家人都係一睡天光

就黎6歲半還叫細
我知夜晚叫佢起床會影響他的睡眠質素,但再係晚晚包片只會令他更依懶尿片。現在屙完一次尿可以忍到5粒鐘先自己起床屙

首頁

尾頁

跳至